Was dit de ploegentijdrit van de toekomst? 'Dit heeft toch wel wat teweeggebracht' Wielrennen
Wielrennen

Was dit de ploegentijdrit van de toekomst? 'Dit heeft toch wel wat teweeggebracht'

Was dit de ploegentijdrit van de toekomst? 'Dit heeft toch wel wat teweeggebracht'

Voor de eerste keer werd er geëxperimenteerd met de ploegentijdrit. Waar normaal gesproken de tijd wordt stop gezet bij de derde of vierde renner van een ploeg, was dat in de derde etappe van Parijs-Nice helemaal anders. Daar stopte de tijd bij de eerste renner, kregen alle andere renners hun eigen tijd en werd er als team een uitslag gereden. Gaan we dit soort ploegentijdritten vaker zien?

Als het aan wieleranalist José De Cauwer ligt wel. 'Ik heb ervan genoten', vat hij samen in zijn terugblik met Renaat Schotte. 'Het was een beetje vanalles en nog wat en vooral de indeling van de laatste kilometer was voor de nieuwe leider de juiste. Dit heeft dus toch wel wat teweeggebracht.'

Zo kwam Pogacar solo over de streep, nadat hij zijn laatst overgebleven teamgenoot in de laatste honderden meters achter liet.

Het duo is het met elkaar eens dat dit een blijvertje kan worden tijdens etappekoersen. 'Het is iets bijkomends voor een ploegentijdrit. In andere gevallen moet je met z'n vieren finishen en dan verlies je soms meer tijd. Hier kon je als individu winnen', aldus De Cauwer. 'Dat maakt het aantrekkelijk. Je wint als team, maar je kan als individu nog iets extra's rapen.'

Ook Alex Dowsett, sinds dit jaar gestopt als profwielrenner, keek met plezier naar de ploegentijdrit. 'Ik denk dat het goed werkte', laat hij op sociale media weten.

De Cauwer voegt eraan toe dat het voor de teams ook interessant genoeg is om na te denken over de juiste tactiek: 'Zo zagen we een goede Simon Yates en David Gaudu. Er is over nagedacht. Het geeft iets extra's.' Tot slot concludeert de voormalig ploegleider nogmaals dat hij het een geslaagd experiment vindt, en dat dit zeker mag terugkomen. 'Van mijn mag het. Maar dan moet je je er echt wel op voorbereiden', geeft hij de verschillende ploegen nog advies mee.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws