Zondag Remco-dag! Evenepoel verpulvert concurrentie (behalve Jorgenson) in Parijs-Nice, Amerikaan pakt eindzege Wielrennen
Wielrennen

Zondag Remco-dag! Evenepoel verpulvert concurrentie (behalve Jorgenson) in Parijs-Nice, Amerikaan pakt eindzege

Zondag Remco-dag! Evenepoel verpulvert concurrentie (behalve Jorgenson) in Parijs-Nice, Amerikaan pakt eindzege

Remco Evenepoel heeft de vermakelijke slotetappe in Parijs-Nice gewonnen. De Belg van Soudal Quick-Step toonde zich de gehele dag aanvallend en zorgde meermaals voor een belangrijke schifting. In een uiteindelijke sprint-à-deux versloeg hij de Amerikaan Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), die wel het eindklassement naar zich toe trok. Evenepoel mag zich de runner-up in de strijd om het geel noemen, alsmede de winnaar in het bergklassement.

Na een aantal spectaculaire etappes kon het op de laatste dag van de Koers naar de Zon nog werkelijk waar álle kanten op. McNulty ging nog aan de leiding in het algemeen klassement, maar had slechts vier seconden voorsprong op Jorgenson. Ook Evenepoel en Skjelmose beschikten nog over goede papieren om in extremis de eindzege naar zich toe te trekken. Het moest dan gebeuren in de 109 kilometer lange slotrit met Nice als start- en finishplaats. Het zou de gehele dag op en af gaan, met onderweg de bestijgingen van onder meer de Côte de Levens, de Côte de Peille en de Col des Quatre-Chemins. Na de top van laatstgenoemde beklimming was het nog tien kilometer naar de Promenades des Anglais, waar traditiegetrouw de finishstreep was getrokken.

Campenaerts met solo-onderneming, tegenaanvallen vanuit peloton en opgave Buitrago

Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Johan Jacobs (Movistar) en de aanvalslustige Laurence Pithie (Groupama-FDJ) vormden al snel een kopgroep, welke op de eerste col van de dag - de Côte de Levens - direct uiteenspatte. Pithie moest als eerst passen, gevolgd door Jacobs. Derhalve reed Campenaerts een tijdje solo aan kop, al werden er vanuit het peloton de nodige aanvalspogingen ondernomen. Onder anderen Laurens De Plus (INEOS Grenadiers) en Christian Scaroni (Astana) probeerden het gat te dichten.

Lees verder onder de tweet!

Ook op de tweede beklimming van de dag reed Campenaerts solo omhoog. Daarachter hadden er zich verscheidene groepjes gevormd. Aan de voet van col numero drie had Vocsnor welgeteld één minuut voorsprong op een groepje met De Plus, Ion Izagirre, Pello Bilbao en Quentin Pacher te pakken. Onderwijl werd het peloton opgeschrikt door een nare val, met Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) en Santiago Buitrago als meest gehavende slachtoffers. Laatstgenoemde - op dag vier nog primus - moest er zelfs noodgedwongen de brui aan geven.

Pedersen ijzersterk, Evenepoel 'houdt zich niet aan z'n woord' (of toch wel?)

Op de verschillende colletjes was het peloton stevig uit elkaar gereten. De achtervolgende groepen werden bij de lurven gevat door dat peloton - of wat er dus nog van over was - en dat zorgde ervoor dat er circa 25 man (met daarbij alle topfavorieten voor het algemeen klassement en een aantal teruggepakte tegenaanvallers) achter Campenaerts aan reden. De dappere Belg werd op 47 kilometer van de aankomst ingerekend door de elite-groep, waar opvallend genoeg ook Mads Pedersen zich nog in bevond.

We kregen dus een 23-koppige tête de la course, zij het van korte duur. Evenepoel kon zijn aanvalslusten namelijk niet bedwingen en ging er direct vandoor. 'Het is niet aan mij om de gele trui aan te vallen', vertelde de leider van The Wolfpack voorafgaand aan de rit aan Het Laatste Nieuws. 'Vandaag wordt het een belangrijke en moeilijke dag. Ik heb gisterenavond goed geslapen. Het wordt het een beetje spelen met het gevoel en kijken hoe het loopt. Als de situatie zich voordoet, zal ik zeker klaar zijn, maar het is niet aan mij om de gele trui aan te vallen. Dat is iets voor de mannen van Visma | Lease a Bike. Als ik kan opschuiven naar het podium gaat het al een geslaagde dag zijn.' Maar Evenepoel zou natuurlijk Evenepoel niet zijn als hij gewoon doodleuk ging aanvallen...

Lees verder onder de tweet!

Evenepoel blijft het proberen en slaagt in die opzet

Evenepoel wist niet weg te geraken van zijn concurrenten. Onder anderen Jorgenson en Skjelmose zaten vlug in zijn wiel, wat ook gold voor geletruidager McNulty, Primoz Roglic en Aleksandr Vlasov. De groep der favorieten bestond nog uit een man of tien (Egan Bernal en Joao Almeida hoorden bij de gelosten). Werd zondag Evenepoel-dag? Het begon er sterk op te lijken, aangezien de Aerokogel van Schepdaal bleef aanvallen. Hij vermoeide er alles en iedereen mee, wat ertoe leidde dat alleen Jorgenson hem kon volgen op de Côte de Peille. McNulty en Vlasov waren niet al te ver (de Rus-in-vorm wist zelfs het gat naar de kop te dichten), voor Skjelmose en Roglic zag het er al moeilijker uit.

Lees verder onder de tweet!

In de afzink van de Côte de Peille werd duidelijk dat McNulty en co zo goed als uitgeschakeld waren. Met nog 25 kilometer voor de boeg reden Evenepoel, Vlasov en Jorgenson één minuut uit voor de groep met de gele trui. Het trio vooraan draaide erg goed rond en Jorgenson leek dus op weg om de eindzege naar zich toe te trekken. Of had Evenepoel - die ongeveer dertig seconden achter de Amerikaan stond - nog een verrassing in petto?

Evenepoel verslaat Jorgenson in sprint-à-deux, eindzege voor Amerikaan

De Belgisch-Russisch-Amerikaanse samenwerking bleef onverminderd goed, zo ook op de slotklim (Col des Quatre-Chemins). Intussen zagen we dat Roglic een totale off-day kende en zelfs de groep met McNulty en Skjelmose bergop moest laten gaan. Evenepoel en co hadden inmiddels al anderhalve minuut voorsprong te pakken, waardoor alle ogen - zowel voor de etappe- als de eindwinst - nu helemaal op groep één gericht waren.

Op de Col des Quatre-Chemins reed Evenepoel flink door, waardoor Vlasov op een gaatje zat. Langzaam maar zeker verdween de BORA-man steeds verder in de achtergrond. Jorgenson gaf zich echter niet gewonnen tegen het hoge tempo van de Aerokogel van Schepdaal, waardoor een sprint-à-deux uitkomst bieden in de strijd om de ritzege. Dat spurtje was een prooi voor Evenepoel, die ook nog eens steeg naar plaats twee in de eindrangschikking (en ook het bergklassement naar zich toetrok). De eindzege ging naar Jorgenson, die zich doorheen de week het meest constant had getoond (hij won geen rit). McNulty mocht als nummer drie mee op het eindpodium.

Uitslag etappe 8 Parijs-Nice 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws