Mas kraakt Tolhoek op steile slotklim Guangxi en neemt voorschot op eindzege Algemeen nieuws

Mas kraakt Tolhoek op steile slotklim Guangxi en neemt voorschot op eindzege

Door Jannick van der Hooft 20 oktober 2019 | 08:41


Enric Mas heeft goede zaken gedaan in jacht op de eindzege in de Tour of Guangxi. Op een steile slotklim was de Spanjaard sterker dan Daniel Felipe Martinez, nadat zij eerder Antwan Tolhoek achter hadden gelaten.

De vierde etappe stond bij de aanwezige klassementsmannen aangekruist in hun agenda, want in deze rit zou er eindelijk worden geklommen. Veel renners wilden kennelijk hun krachten sparen met zo'n slotstuk, want er was maar één renner die zich waagde aan een vroege ontsnapping: Ryan Mullen (Trek-Segafredo) kreeg de zegen van het peloton om het te proberen.

Meiyin Wang (Bahrain-Merida) en Hamish Schreurs (ISrael Cycling Academy) gingen nog in de tegenaanval, maar de twee kwamen terecht in een beruchte chasse patate. Inmiddels liep de voorsprong van Mullen op naar meer dan vijf minuten. Toch raakte het peloton niet in paniek van de Ierse tijdrijder. Het verschil werd langzaam teruggebracht tot op vijftien kilometer van het einde zijn voorsprong volledig verdampt was.

Tempo de hoogte in met slotklim in vizier

Met de slotklim in aantocht werd het tempo in het peloton flink opgevoerd. Pascal Ackermann besloot, gehuld in zijn leiderstrui, nog een dienst te bewijzen voor zijn ploeggenoten bij BORA door wat kopwerk te leveren. Toen het asfalt wat omhoog liep, werd het peloton direct flink uitgedund. Astana en Deceuninck-Quick-Step namen vanaf door het initiatief.

Op drie kilometer van het einde nam Rémi Cavagna een kleine voorsprong op de rest van de groep. Een jaar eerder werd de Fransman nog vierde op deze klim, dus was het alle hens aan dek. Het verschil werd nooit heel groot, waardoor hij een kilometer later weer opgepeuzeld werd door het groepje met de favorieten.

Daarna was het de beurt aan Tolhoek om een poging te wagen en het was meteen duidelijk dat hij bij de beste klimmers van de dag hoorde. Alleen Mas en Martinez gingen mee in het spoor van de kleine Nederlander. Samen verzamelden zij een degelijke voorsprong op de rest van het veld, voornamelijk door kopwerk van Tolhoek.

Sluipmoordenaar Mas wacht zijn kans af

Op de steilste stroken werd het dan toch te veel voor Tolhoek. Hij kraakte en zag zijn medevluchters wegrijden met het oog op de ritzege. Het was Mas die op dat moment nog de grootste versnelling in huis had en wist te winnen. Na Martinez was het Diego Rosa die op de derde plek eindigde. Hij had nog net Tolhoek ingehaald, die daarmee vierde werd.

Mas, volgend seizoen renner van Movistar, deed ook goede zaken in de strijd om de eindzege. Door deze overwinning nam hij de rode leiderstrui over van Ackermann. Die mag hij de komende dagen verdedigen op beduidend makkelijkere aankomsten. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 4 Tour of Guangxi

1. Enric Mas
2. Daniel Felipe Martinez +0.01
3. Diego Rosa +0.08
4. Antwan Tolhoek +0.12
5. Felix Grossschartner +0.19
6. Odd Christian Eiking "
7. Carl Frederik Hagen "
8. David de la Cruz "
9. Martijn Tusveld +0.28
10. Davide Villella

Klassement na etappe 4 Tour of Guangxi

1. Enric Mas
2. Danel Felipe Martinez +0.05
3. Diego Rosa +0.14
4. Antwan Tolhoek +0.22
5. Carl Frederik Hagen +0.29
6. Felix Grossschartner "
7. Odd Christian Eiking "
8. David de la Cruz "
9. Davide Villella +0.37
10. Martijn Tusveld +0.38


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws