De Bondt volgt ploeggenoot Merlier op als Belgisch kampioen Algemeen nieuws

De Bondt volgt ploeggenoot Merlier op als Belgisch kampioen

Door Lex Kersten 22 september 2020 | 17:15


Dries De Bondt draagt het komende jaar de Belgische driekleur. De ploeggenoot van Mathieu van der Poel zorgde ervoor dat de trui in de ploeg bleef, nadat Tim Merlier vorig jaar won. Deceuninck–Quick-Step kon De Bondt niet meer terughalen en eindigde met twee renners op het podium.

De koers was vanaf het begin erg hard. Eventjes was er een groep van drie weg, maar na de Muur van Geraardsbergen was er eigenlijk weinig van hun voorsprong over. Er sprongen er twee naartoe, maar door de reactie van het peloton was het daarna klaar. Een andere groep, bestaande uit Floris De Tier, Thomas De Gendt, Tim Declercq, Tom Devriendt, Thomas Sprengers en Jordi Bouts, waagde daarna een poging, waarna ook Edward Theuns er een klap op gaf.

Kortom, veel renners hadden zin in stevig gas geven in de relatief ongecontroleerde koers. Een kleine twintig anderen, waaronder Jan Bakelants, Xandro Meurisse en Iljo Keisse, sprongen daar naartoe. Deze flinke groep bevatte mannen van Deceuninck-Quick-Step, Lotto Soudal én Alpecin-Fenix, dus viel de achtervolging wat stil. Al snel hadden ze ruim drie minuten te pakken.

Groep van twintig draait netjes rond

Het duurde even tot mensen durfden te bluffen in de kopgroep. Daardoor liepen ze heel gestaag uit. Met nog 120 kilometer te gaan hadden ze ruim vier minuten op het peloton, waar Lotto Soudal rustig de kop had genomen. Dat ging van rustig naar serieus, en dertig kilometer later reden er tien rood-zwarte mannen op kop om het gat zo te verkleinen.

Het tempo werd gaandeweg opgeschroefd. De Gendt moest na gedane arbeid laten lopen, terwijl het verschil nog een kleine drie minuten was. Vooraan schudde Theuns nog maar eens aan de boom, om zo de renners wat pijn te doen. De achterdeur van het peloton stond met nog zestig kilometer rijden flink open, veel mannen moesten laten lopen. Lotto Soudal rookte zijn mannen een voor een op, waardoor er opeens twee redelijk kleine groepen tegen elkaar reden. Toen het verschil nog twee minuten was kwam Deceuninck-Quick-Step vooraan irritant doen.

Aanvalsregen zorgt voor pijnlijke benen

Het was klaar met de gecontroleerde achtervolging. In het peloton werd er vanaf dit moment alleen nog maar gesprongen. De grote namen lieten zich daarbij zien, terwijl ook vooraan de eerste mannen moesten laten lopen. Op de Tiegemberg-passage met nog veertig kilometer te gaan gaf Dylan Teuns er een klap op, waarna thuisrijder Sep Vanmarcke overpakte. Mauri Vansevenant zat er goed bij, net als Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert.

Het gat met de kop werd kleiner en iedereen had pijn, maar het peloton bleef vrij groot, vooral doordat er wat herstelruimte tussen de twee klimmen in de omloop zat. Vooraan toonden Meurisse en Keisse zich sterk, maar ook zij kregen geen gat. Toch ging het qua samenwerking vooraan beter dan achteraan, dus het verschil liep weer wat op. Dries Van Gestel kon dat niet verkroppen en probeerde het gat in zijn eentje te dichten.

Bakelants en De Bondt schroeven tempo op

Op de Tiegemberg trok Bakelants door om zo een schifting te veroorzaken in de groep. Hij kreeg er slechts vier mannen vanaf, de klim leek niet lang en zwaar genoeg. Het tempo dat hij herintroduceerde vergrootte wel de voorsprong, en daarmee de kansen, van de kopgroep. Datzelfde gold voor prikken van Dries De Bondt, Keisse en Jelle Wallays die daarop volgden.

Bij ingang van de laatste ronde van negentien kilometer waren er nog ongeveer twintig renners vooraan over. Er werden continu speldenprikjes uitgedeeld en het was wachten op de beslissende aanval. Dries De Bondt van Alpecin-Fenix sloeg een klein gat richting de Tiegemberg. Hij profiteerde van een val van Pieter Serry. Op de korte en steile beklimming begon hij met vijftien seconden voorsprong op zijn achtervolgers. Op de top had hij er nog ongeveer tien over en was het nog zes kilometer richting de finish. 

Moeizame achtervolging

De Bondt ging vol richting de finish en dat kon moeilijk gezegd worden van de achtervolgende groep. Daar kwam de achtervolging nooit helemaal lekker op gang en dat zorgde ervoor dat De Bondt zijn voorsprong langzaam kon uitbouwen richting de finish. Daarachter was het vooral een strijd om plek twee, want op één kilometer van de streep had de koploper nog vijftien seconden voorsprong.

Zo bleef de Belgische kampioenstrui in het bezit van Alpecin-Fenix. Nadat Van der Poel een maand geleden het Nederlands kampioenschap won, heeft de Alpecin-Fenix nu de Belgische en Nederlandse kampioenstrui in zijn bezit. In de sprint om de tweede plek won Keisse van Deceuninck–Quick-Step voor ploeggenoot Serry. (Foto: Screenshot Sporza)

Uitslag Belgisch kampioenschap 2020

1. Dries De Bondt
2. Iljo Keisse +0.06
3. Pieter Serry "
4. Jan Bakelants "
5. Edward Theuns "
6. Michael Van Staeyen "
7. Nathan Van Hooydonck "
8. Ludovic Robeet "
9. Xandro Meurisse "
10. Otto Vergaerde "


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws