KNWU deelt zorgen Jumbo-Visma: 'Van der Poel als voorbeeld voor jeugd' Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

KNWU deelt zorgen Jumbo-Visma: 'Van der Poel als voorbeeld voor jeugd'

KNWU deelt zorgen Jumbo-Visma: 'Van der Poel als voorbeeld voor jeugd'

Jumbo-Visma gaf al de nodige kritiek op de KNWU met betrekking tot het stimuleren van de jeugd om te gaan wielrennen. Toch heeft de wielerunie op 8 februari een bijeenkomst gehad waarin juist dat probleem centraal stond.

KNWU-directeur Thorwald Veneberg reageert op de website van de organisatie op die bijeenkomst: 'We moeten de sport op een andere manier vormgeven om de jeugd te blijven boeien. Het doel is om meer naar de vaardigheden bij de jeugd te kijken en niet waar iedereen staat in de competitie. Als je op jonge leeftijd veel plezier haalt uit het wielrennen, is de kans dat je dat op latere leeftijd blijft doen veel groter. Een leven lang sportplezier hebben, blijft voorop staan.'

De problemen die waargenomen worden in de jeugd lijken steeds groter te worden. 'Kinderen krijgen steeds meer prikkels, terwijl ze juist ook minder aan het bewegen zijn. Het is noodzaak dat we ons daarop aanpassen. We zien al een daling in het aantal licentiehouders en bij de nieuwelingen zitten we inmiddels echt in de kritische zone', vertelt Veneberg.

KNWU bespreekt oplossingen licentieprobleem in de jeugd

Waar Jumbo-Visma bij scholen langsgaat om kinderen enthousiast te krijgen, heeft de KNWU een ander plan. 'We delen de zorgen uit het land. We horen daar ook vaak oplossingen vandaan komen. Mede hierop gaan we beleid maken, met grote veranderingen. Het afschaffen van competities, ranglijsten of kampioenschappen, dat zou enorm veel impact hebben. We willen wel eerst dat er draagvlak is bij de mensen voordat dit ingevoerd wordt.'

Even later legt Veneberg deze mogelijke hervormingen ook uit: 'Puur alleen wedstrijden rijden, het hele land door en afhankelijk zijn van vrijwilligers, is niet houdbaar. Zeker niet op de openbare weg. Je moet naar afgesloten parcoursen, andere wedstrijd- en trainingsvormen om de jeugd aan je verbonden te houden', aldus de KNWU-directeur.

Van der Poel als voorbeeld voor de jeugd

Ook Gerard Kemkers, voormalig schaatscoach, was een spreker op de bijeenkomst. Hij gaf zijn duidelijke visie op de ontwikkeling van de jeugdige sporters. 'Ik ben een enorme voorstander van het herpositioneren van de sport in de opleidingspyramide. Nu laten we kinderen de grote kampioenen nadoen. Daarmee krijg je binnen de talentontwikkeling een kaalslag. Het moet veel breder zijn dan dat. De nadruk kan dan juist op trainen gaan liggen. Het gaat niet alleen om presteren bij de jeugd. Met de KNWU vind ik een bond met dezelfde visie.'

Kemkers benadrukt dat je op de fiets van alles kan doen als kind. 'Je kunt de weg op, veldrijden, mountainbiken, en de BMX pakken. Je kunt van alles doen. Mathieu van der Poel is in mijn ogen het perfecte voorbeeld. Hij kan zelfs aan de top verschillende disciplines beoefenen. Als je te vroeg specialiseert, ga je aan heel veel specifieke kenmerken van een kind voorbij. We moeten presteren en ontwikkelen strikter scheiden, totdat ze op een gegeven moment weer op elkaar aansluiten', aldus Kemkers. (Foto: Proshots, 2019)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws