WK Baanwielrennen: Hoogland pakt goud op de kilometer met toptijd! Ganna brons bij achtervolging

| door Gabriël Melching

De derde dag van het baanwielrennen is voor Nederland zowaar niet al te interessant. Nadat Shanne Braspennincx donderdag werd uitgeschakeld in de Sprint, gaan we daar door zonder Nederlandse deelneemsters. Wel zijn er medaillekansen voor Jeffrey Hoogland bij de kilometer tijdrit. In de Leiderstrui verzamelt alle informatie.

Na een slippertje in het middagprogramma, waarin Ganna zich niet kwalificeerde voor de finale van het WK, heeft de Italiaan brons gepakt op de achtervolging. Dit deed hij in stijl. Zijn start was al beter dan die van Claudio Imhof, zijn concurrent, en daarna verpulverde hij de Zwitser. Iets na half koers haalde de Italiaan Imhof in, waarna de wedstrijd voorbij was.

Na een lang seizoen, mag de renner van INEOS Grenadiers even met vakantie. Maar na zijn koers, werd de finale gereden. Ganna's landgenoot Jonathan Milan stond hier aan de start, tegen de Amerikaan Ashton Lambie. Laatstgenoemde trok hier uiteindelijk aan het langste eind, en pakte de gouden medaille op het onderdeel achtervolging.

Hoogland pakt op fenomenale wijze goud met toptijd

Een geweldenaar, zo kunnen we Jeffrey Hoogland wel noemen. De Nederlander eindigde de één kilometer tijdrit in een tijd van 0.58.4. Hij was hiermee zeker van een gouden medaille. De enige andere coureur die onder de minuut eindigde, was Nicholas Paul. De renner uit Trinidad en Tobago wist daarmee de zilveren plak veilig te stellen. Joachim Eilers pakte het brons. Sam Ligtlee kon in de finale niet meedoen om de medailles. Hij eindigde als vijfde.

Zijn tijd van 0.58.4 was trouwens vier tienden van een seconde langzamer dan zijn goud-winnende tijd op het EK in Grenchen, daar verpulverde hij eveneens de concurrentie door een tijd van 0.58.0 neer te zetten. Het officiële wereldrecord is echter niet in handen van de Nederlander. De Fransman François Pervis zette op hoogte in Aguascalientes een tijd neer van 0.56.303 in 2013.

Hoppezak pakt verrassend brons in puntenkoers

Op straffe wijze wist Vincent Hoppezak de bronzen medaille te winnen op het onderdeel puntenkoers. Vroeg in de wedstrijd pakten de favorieten Kenny de Ketele (België) en Sebastián Mora Vedri (Spanje) al een ronde voorsprong, wat een waar spektakelstuk inleidde. De Franse topfavoriet probeerde een ronde terug te winnen, maar Mora Vedri en De Ketele gingen er achteraan... Met Hoppezak die meesprong!

Na veel aanvallen van verschillende coureurs verloor Mora Vedri een ronde ten opzichte van De Ketele, Thomas en Hoppezak. Waardoor de strijd voor de medailles nog helemaal open lag. Thomas kon op miraculeuze wijze zijn achterstand op de Belg nog goed maken, en pakte in extremis de wereldtitel. De Ketele werd tweede, de 22-jarige Hoppezak derde. Mora Vedri vierde.

Hoogland ijzersterk bij tijdrit

Jeffrey Hoogland heeft met grote oppermacht de kilometer tijdrit naar zijn hand gezet. In de kwalificaties zette de Nederlander de snelste tijd neer. Hoogland won dit WK al goud bij de Teamsprint en zilver op de Keirin. De kilometer tijdrit moet zijn derde medaille gaan opleveren, alvorens alleen het onderdeel Sprint nog op zijn programma staat.

Hoogland was in de kwalificaties uiteindelijk een dikke halve seconde sneller dan Nicholas Paul, uit Trinidad & Tobago. Hij was de enige die in de buurt bleef, want nummer drie Joachim Eilers uit Duitsland gaf al bijna anderhalve seconde toe. De beste acht renners nemen het in de avondsessie van dag drie tegen elkaar op voor de medailles. De finale begint om 20.00 uur.

Ganna verrassend genoeg niet naar finale

Filippo Ganna rijdt voor het eerst sinds zes jaar niet de finale bij de individuele Achtervolging. De Italiaan van INEOS Grenadiers won bij de laatste zes WK's vijf keer goud en één keer zilver, maar moest vrijdag genoegen nemen met de strijd om brons. Ganna kwam niet verder dan een derde plaats in de kwalificaties. De Amerikaan Ashton Lambie was overtuigend de snelste, voor Jonathan Milan, ook uit Italië.

Ganna moet het in de strijd om het brons opnemen tegen de Zwitser Claudio Imhof. Dat Ganna uiteindelijk dik drie seconden langzamer was dan Lambie, was een enorme tegenvaller. Milan was uiteindelijk een halve seconde sneller dan z'n landgenoot.