Column: Met deze ploegen kan Jumbo-Visma in 2020 drie grote rondes winnen IDL-producties

Column: Met deze ploegen kan Jumbo-Visma in 2020 drie grote rondes winnen

Door Ward Hilhorst 07 november 2019 | 08:00


Het wegseizoen is ten einde, en we hebben verschrikkelijk mooie dingen gezien. Ik ben echter van mening dat er even wat tijd over heen moet gaan voordat er echt mooi teruggeblikt kan worden. Daar kom ik over een maandje dus bij u op terug! Vandaag gaan we ons bezighouden met de andere favoriete activiteit van wielerfans buiten het seizoen: vooruitblikken.

Het jaar 2020 wordt namelijk een zeer belangrijk jaar voor Jumbo-Visma, de grootste Nederlandse wielerploeg. Met de komst van Tom Dumoulin is er een puzzel ontstaan die heel zorgvuldig gelegd zal moeten worden, om zo de kans op successen in alle belangrijke wedstrijden te maximaliseren. Ik houd van puzzelen, dus doe ik daar graag aan mee. Vandaag richt ik me puur op de drie grote rondes, Giro, Tour en Vuelta.

Een puzzel kan niet worden gelegd zonder informatie over wat het eindresultaat moet zijn. Eerst is het dus zaak om de benodigdheden bij elkaar te zoeken:

-De selectie van Jumbo-Visma
-Het Giro-parcours 
-Het Tour-parcours 
-Alles wat we weten over het Vuelta-parcours 
-De mening van Dumoulin 
-De mening van Primoz Roglic 
-De mening van Dylan Groenewegen 
-De mening van de ploegleiding over Giro en Tour 

Zo, dan hebben we alles bij elkaar. Bij een puzzel begin je standaard met de hoekjes, de belangrijkste stukken. In de Jumbo-Visma-ploeg zijn er uiteraard vier van dat soort hoekstenen. Dumoulin, Roglic, Groenewegen en Steven Kruijswijk. Van die laatste hebben we de mening nog niet gehoord, van Dumoulin alleen maar voordat de parcoursen bekend waren. De meningen van Roglic en Groenewegen waren duidelijk, beide heren zien zichzelf graag in de Tour de France.

Giro voor Dumoulin en Groenewegen, Tour voor Roglic

In mijn versie van de puzzel zal Groenewegen teleurgesteld moeten worden. Het Franse parcours leent zich naar mijn mening niet genoeg voor een sprinter als hij en de Tourploeg heeft geen plek voor een hele sprinttrein. Volgens mij moet Groenewegen zich richten op de Ronde van Italië. Hij krijgt de mannen mee die hij vertrouwt: Mike Teunissen, Amund Gröndahl Jansen en Tony Martin. Martin zal daarnaast dienst doen als koerskapitein. 

De Giro is ook de ronde waar Dumoulin zich in mijn scenarioschets op moet richten, mits volledig hersteld en op tijd in topvorm. Met het aantal tijdritkilometers zal hij zich als een vis in het water voelen. In de bergen zal hij sterker ondersteund zijn dan in de door hem gewonnen Giro van 2017, door de aanwezigheid van Laurens De Plus, Robert Gesink en Steven Kruijswijk. Kruijswijk zal zich deze ronde moeten wegcijferen, maar krijgt in een latere ronde de volledige vrijheid.

In de Tour zal het dit jaar van belang zijn dat Jumbo-Visma een sterkere ploeg heeft in de bergen dan Team INEOS. Om die reden wordt de volledige ploeg in dienst gesteld van Primoz Roglic. Gesink, De Plus, George Bennett, Antwan Tolhoek en Sepp Kuss zijn er allemaal bij voor in de bergen. Tom Leezer en Wout van Aert knappen op het vlakke en in de heuvels het vuile werk op. Die laatste krijgt ook nog de vrijheid om zich in de uitgedunde sprints te mengen in de strijd om de etappezege.

Vuelta: Kruijwijk én Roglic en ploegentijdritploeg

De eer die Van Aert in de Tour krijgt, krijgt Teunissen in de Vuelta. Nadat hij vorig jaar een Touretappe won en de gele trui mocht aantrekken, zal hij geen genoegen meer nemen met een rol als pure knecht, vandaar. De Vuelta is dit jaar ook zeer belangrijk, voornamelijk door de start in Utrecht en de reclame die de Jumbo daar zal willen maken. Daarom is de Vuelta-ploeg op en top uitgerust om de ploegentijdrit te domineren.

Jos van Emden en Tony Martin zijn allebei aanwezig. Met zijn tweeën zouden ze waarschijnlijk al in de top-5 van het ploegentijdritklassement eindigen, maar de ploeg houdt daar niet op. Koen Bouwman is sterk in de ploegentijdrit, net als kopmannen Kruijswijk en Roglic. Voeg daar naast Teunissen nog de sterke klimmers Bennett en Jonas Vingegaard aan toe en eigenlijk kan het al niet meer mis gaan. 

Conclusie: Jumbo-Visma kan drie grote rondes winnen, met onderstaande ploegen:

Giro d'Italia            Tour de France Vuelta a Espana
Tom Dumoulin Primoz Roglic Steven Kruijswijk
Steven Kruijswijk George Bennett Primoz Roglic
Laurens De Plus Laurens De Plus George Bennett
Robert Gesink Robert Gesink Koen Bouwman
Dylan Groenewegen Sepp Kuss Jonas Vingegaard
Mike Teunissen Antwan Tolhoek Mike Teunissen
Amund Grondahl Jansen Wout van Aert Tony Martin
Tony Martin Tom Leezer Jos van Emden

Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren. Natuurlijk is het nog niet zeker hoe het met de fysieke gesteldheid van Dumoulin en Van Aert zal gaan. Het is sowieso zeer goed mogelijk dat nieuwe blessures het seizoen van een van de zeventien bovenstaande heren zullen verpesten. Maar toch biedt deze selectie een enorm mooi perspectief voor de belangrijkste wedstrijden van volgend jaar. Daar blik ik dus graag op vooruit. Want zeg nou zelf, voor terugblikken is het begin november toch nog te vroeg? (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws