Column: Hoe kunnen we fietsen, terwijl onze wegen branden? IDL-producties
IDL-producties

Column: Hoe kunnen we fietsen, terwijl onze wegen branden?

Column: Hoe kunnen we fietsen, terwijl onze wegen branden?

Simon Yates, Daryl Impey, Richie Porte, Romain Bardet, Caleb Ewan, Elia Viviani, Sam Bennett en Rohan Dennis. Het is maar een greep uit het deelnemersveld van de Santos Tour Down Under, want over een week is het zo ver. We gaan weer beginnen, maar wat mij betreft stellen we dat nog een paar weekjes uit. Een land in brand, moet je daar willen koersen?

Het is al een tijdje in het nieuws, de vreselijke natuurramp in Australië. Het is wonderbaarlijk hoe lang zo’n brand kan blijven woeden, hoe ongelooflijk veel natuur al in vlammen is opgegaan, hoeveel dieren zijn verbrand en ook mensen er al zijn overleden in de strijd tegen het vuur. Stoppen lijkt het voorlopig ook nog niet te doen.

Opgave bij Australian Open, Tour Down Under door zelfde gebied

De kwalificaties voor de Australian Open zijn in volle gang. Het grote eerste Grandslamtoernooi van het tennisjaar kent echter ook een vervelende start. De luchtkwaliteit in Melbourne is, logischerwijs, niet best. Dalila Jakupovic moest tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Stefanie Vögele zelfs opgeven door ademhalingsproblemen.

Volgende week rijdt het wielerpeloton door het gebied waar de bosbranden al hevig gewoed hebben. De luchtkwaliteit is beter dan het geweest is, maar echt optimaal is het natuurlijk niet. Er hoeft ook maar iets te gebeuren of je zit meteen weer in de problemen. Niet echt lekkere koersomstandigheden, zou je zeggen.

Nu staat het wielrennen er om bekend dat er gereden wordt; of er nu sneeuw valt of hagel en of er nu sprake is van hitte of kou. Er is een Extreme Weather Protocol, maar of bosbranden daar ook deel van uitmaken is maar de vraag. Op de Australian Open wordt zoveel mogelijk gespeeld in de overdekte stadions. Dat zal voor het wielrennen wat lastig worden.

Moet peloton van 170 man door verbrand gebied?

Vanuit het tennis worden vele acties op touw gezet. De toppers doneren geld voor elke ace die ze slaan of voor elke game die ze winnen. Een exhibitiewedstrijd wordt gespeeld, uiteraard in een overdekt stadion. Ook vanuit het peloton komen wat geluiden om iets te doen. Men rijdt immers gedeeltelijk door verbrand gebied. Een mooie manier om aan de mensen in de wereld te laten zien wat voor impact de branden hebben gehad.

Ik snap het, maar moet dat met een peloton van 170 man? Ik moet denken aan het 'Beds are Burning' van de Australische rockband Mignight Oil. 'How can we dance, when our earth is turning. How do we sleep, while our beds are burning.' Ja, hoe? Hoe kunnen we fietsen, terwijl onze wegen branden? Mijn voorstel is: Maak de beelden, laat zien wat er allemaal is gebeurd en zendt daar delen van uit tijdens de live-uitzendingen die gepland stonden. Laat het prijzengeld lekker voor wat het is en schenk dat aan de lokale brandweer of iets dergelijks. Zij kunnen het in deze tijd veel beter gebruiken, net zoals de miljoenen uit het tennis.

Ga met de wielrenners spelletjes doen en zendt dat uit, neem wat ludieke interviews af en blijf bovenal lekker binnen. Laat het wielrennen even voor wat het is, net als dat tennis. Hoe mooi het allemaal ook is, het blijft uiteindelijk gewoon een spelletje. Dan wachten wij wel iets langer op de eerste echte koers van het jaar. (foto: Sirotti)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws