Column: Overlap en gebrek aan tv-tijd pijnlijk voor de wielerfans IDL-producties
IDL-producties

Column: Overlap en gebrek aan tv-tijd pijnlijk voor de wielerfans

Column: Overlap en gebrek aan tv-tijd pijnlijk voor de wielerfans

Ik was hyped toen er eind juli voor het eerst sinds maart weer bewegende livebeelden uit de wielerwereld op de buis kwamen. De Sibiu Tour, de Ronde van Burgos en als klap op de vuurpijl, de Strade Bianche. De nieuwe wielerkalender is onderweg, maar hoeveel gaan we daar daadwerkelijk van zien?

Het coronavirus is een bitch. Het gooide de wereld in de war en daarmee ook de wielersport. Na Parijs-Nice stopten we abrupt en restte er niets anders dan maanden schrijven over welke koersen er nu weer werden afgelast en over wanneer we in vresdesnaam weer gingen beginnen. Toen het coronavirus afnam, werden de plannen snel concreet en werd eind juli het startschot gegeven voor 'de kalender van de hoop'. Alle grote wedstrijden staan erop, dus als alles kan worden afgewerkt, zijn de meeste ploegen ogenschijnlijk gered. De sponsoren krijgen hun zin en de wedstrijdorganisatoren kunnen een financiële strop toch nog voorkomen.

Organisatoren en UCI hebben niet nagedacht over logische kalender tv-beelden

De wielerfans moeten het logischerwijs doen met tv-beelden, helemaal nu er door het coronavirus bijna geen mensen welkom zijn bij wielerwedstrijden. Dat is prima, want anno 2020 hebben we met onder meer Eurosport (en zijn betaalde Player), Ziggo Sport, de NOS, Sporza en allerlei streams zendgemachtigden genoeg. De tv-stations komen echter in het nauw met de nieuwe kalender, zo is in de eerste twee weken al gebleken. Ze zijn meer dan ooit afhankelijk van de wedstrijdorganisatoren en ook van de UCI. En die hebben, zo lijkt het, totaal niet nagedacht over een logische kalender als het gaat om tv-beelden.

De Strade Bianche was een eerste voorbeeld. De organisatie deed zijn best met één cameracrew, maar die moest wel de vrouwen- en de mannenwedstrijd in beeld brengen. We zagen Annemiek van Vleuten op die manier winnen, maar voordat dezelfde motoren terug waren gereden om de mannen te filmen, was de koers daar allang losgebarsten. De cameramensen verdienen een groot compliment voor de gedane arbeid, maar waarom rekende de organisatie bij een van de mooiste wedstrijden van het jaar op één crew? En waarom werd de vrouwenwedstrijd net als vorig jaar tijdens die van de mannen verreden?

Het volgende probleem doemde op, op maandag 3 augustus. De grote Tourkleppers van INEOS lieten de Route d'Occitanie ontploffen, met Chris Froome als gangmaker voor Egan Bernal en Pavel Sivakov. We hebben er alleen geen minuut van gezien. Navraag bij Eurosport leert dat La Route d'Occitanie geen livebeelden vrijgaf en dat uitzendgemachtigden het moesten doen met een samenvatting. De Gran Trittico Lombardo werd wel live uitgezonden, maar viel door een plensbui van zo'n drie á vier uur letterlijk in het water. Geen beeld. Wat schetste verder de verbazing? Occitanie en de koers in Lombardije finishten allebei om dezelfde tijd. De Circuito de Getxo in Spanje was een half uurtje eerder klaar.

Zijn sponsoren nog steeds zo blij?

Het was zodoende een pijnlijk weekend voor de wielerliefhebber en het lijkt de komende weken niet veel beter te worden. De Ronde van Polen heeft al aangegeven dat pers niet welkom is, en dat het zelf wel zorgt voor wat beelden. Heel fijn, maar we liepen op woensdag 5 augustus alweer tegen een overlapping aan, met de finish in Polen en de finish van Milaan-Torino allebei rond 18.30 uur. Ook de finish van zaterdag 8 augustus in Polen valt samen met Milaan-Sanremo. Had die finish van een van de twee niet om 17.00 uur gekund? Was dat organisatorisch zo'n groot probleem?

Het is begrijpelijk dat er flink moet worden gepuzzeld, nu de wielerkalender overvol is en er vaak meerdere koersen op een dag plaatsvinden. Het is echter pijnlijk dat wedstrijdorganistoren en de UCI voorbij gaan en voorbij zijn gegaan aan misschien wel de belangrijkste doelgroep: de fans. Zijn sponsoren nog steeds zo blij met de wielerkalender als blijkt dat er onder de streep helemaal niet zoveel tv-primetime is als gedacht, omdat er drie koersen tegelijk finishen? Zijn wedstrijdorganisatoren echt zo blij met een peloton door hun land als er naast mensen op de weg ook mensen op tv niet of amper naar kunnen kijken?

Wielerfan zou niet moeten afwachten of kiezen

De AIJC (Association Internationale des Journalistes du Cyclisme) heeft er de afgelopen weken alles aan gedaan om in ieder geval nog wat persvrijheid af te dwingen in de komende periode, omdat bijvoorbeeld de Ronde van Polen al aangaf dat het op slot gaat voor iedereen. Zo zouden we naast beelden in ieder geval nog wat mediaproducties tegemoet kunnen zien. Het was zonder al te veel succes, omdat de overheden van de diverse landen bepalen en een overkoepelend media-beleid in coronatijd zodoende niet mogelijk is. In ieder land gelden andere regels, dus zijn naast live-beelden ook interviews op locatie de komende tijd niet altijd mogelijk.

De wielerfans zijn de moeilijkste niet. De afgelopen jaren moesten zij het in veel koersen sowieso al doen met slechts een uurtje of anderhalf uur zendtijd, maar de zendtijd wordt door de overlap van wedstrijden extra bemoeilijkt, als organisatoren überhaupt al livebeelden toestaan. De UCI zou er goed aan doen om hen erop te wijzen dat de wielersport mede bestaat door zijn eigen fans en dat juist zij smachten naar een beetje sport in deze moeilijke tijden. Helemaal als straks louter grote wedstrijden worden verreden in oktober, zou de fan niet moeten afwachten of kiezen tussen het ene of het andere. Het is een scenario dat in de eerste dagen van de nieuwe wielerkalender nog allerminst weerlegd is en daarmee laat de wielersport een belangrijke groep in de kou staan. (foto: Sirotti)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws