Gespot op (Strava): Van der Poel trekt zichzelf volledig uit elkaar in Tour for All IDL-producties
IDL-producties

Gespot op (Strava): Van der Poel trekt zichzelf volledig uit elkaar in Tour for All

Gespot op (Strava): Van der Poel trekt zichzelf volledig uit elkaar in Tour for All

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Mathieu van der Poel in de Tour for All.

Lang leve Zwift! Want nu het hele peloton op zijn gat ligt en wacht op de herstart van het seizoen, zien we op de thuistrainers gelukkig nog wat competitie. En belangrijker: via Zwift krijgen we een mooi inkijkje in de enorme inspanningen die telkens weer worden geleverd. De Tour for All, een vijfdaagse rittenkoers in de virtuele Zwiftwerelden, bracht Van der Poel namens Alpecin-Fenix tweemaal aan het front. Zijn cijfers uit de eerste en tweede etappe zijn vrij indrukwekkend.

Etappe 1 Tour for All: Van der Poel sprint naar plek drie

In de eerste etappe moest er 54,2 kilometer overbrugd worden, met 463 hoogtemeters onderweg. Het parcours werd door Van der Poel afgeraffeld in slechts één uur, negen minuten en 41 seconden. Dat bleek goed voor een gemiddelde van 46,7 kilometer per uur en voor Van der Poel zelf een derde plaats achter Freddy Ovett en Emanuel Morin. 'Het is zó moeilijk om een wedstrijd te winnen. Het is stressvoller voor mij dan een gewone wedstrijd op de weg. De piek in mijn hartslag is enorm hoog. Ik geef echt alles, maar het blijft heel moeilijk om te winnen', zo zei hij er zelf over bij Eurosport.

En die piek in de hartslag was inderdaad vrij hoog. De maximale hartslag die Van der Poel aantikte, was 195 slagen per minuut. De gemiddelde hartslag in het ruime uur koers lag op 172 slagen per minuut. Ter vergelijk: Tijdens enkele trainingsritten in april op de weg ging de maximale hartslag van de Nederlander nooit boven de 180. Het is andermaal aan bewijs dat een race op Zwift van start tot finish volle bak is, te vergelijken met de cyclocross. Je zit nooit echt op je gemak, al zorgt de draft in een groep er wel voor dat je in Zwift (in tegenstelling tot BKool en Rouvy) soms best even op adem kan komen zonder meteen te lossen. De hartslag van Van der Poel zakte tijdens de koers dan ook regelmatig nog onder de 160.

Maar bovenal was het gas geven. Niet zo gek dus, dat Van der Poel er kwam bovendrijven. De beste man toont in het veldrijden al jaren aan dat hij beter dan wie dan ook een uur lang kan rossen op de limiet. De 334 watt gemiddeld uit de eerste etappe van de Tour for All zal daarom voor hem geen eerste keer zijn geweest. Het maximale wattage dat Van der Poel uit zijn tenen perste was 1154 watt, logischerwijs in de eindsprint.

Gespot op (Strava): Van der Poel trekt zichzelf volledig uit elkaar in Tour for All

Etappe 2 Tour for All: Twee dagen op rij volle bak

Een recreant zou met zure benen opstaan en trappen vermijden, maar Van der Poel stapte op de tweede dag van de Tour for All gewoon nog een keer op. Twee veldritten in een weekend is per slot van rekening ook geen probleem, toch? Dit keer stond er 46,8 kilometer op de rol, met 585 hoogtemeters. De finish lag bovenop een bult, ideaal dus voor puncheur Van der Poel. Hij had echter buiten Michael Gogl gerekend, die laat weg sprong. Greg Van Avermaet klopte Van der Poel in de achtergrond om plek twee.

Met 359 watt gemiddeld werd er iets meer weg gestouwd dan op de eerste dag, al lag het piekwattage met 975 watt ook iets lager. Net als een dag eerder werd die piek gehaald in de slotkilometer. De 44,7 kilometer per uur is vrij duizelingwekkend met alle hoogtemeters onderweg, zo is ook andermaal de maximale hartslag van Van der Poel, die in de slotsprint de 196 slagen per minuut aantikte. De gemiddelde hartslag lag op 170 slagen.

De Tour for All bleek zo een prima alternatief voor een harde training, voor Van der Poel en ongetwijfeld alle andere deelnemers. Meer ook, omdat er door draft niet zo makkelijk kan worden aangevallen en je in het peloton wel degelijk energie kan sparen. Het komt zo nog redelijk in de buurt van echte koers, met de kanttekening dat je buiten de op de fiets geen power-ups hebt waarmee je tijdelijk lichter, aerodynamischer of sneller bent. Kijken naar onderstaande grafiekjes is echter wel een stuk leuker dan de duurritjes die buiten worden afgewerkt. (foto: Strava Van der Poel)

Gespot op (Strava): Van der Poel trekt zichzelf volledig uit elkaar in Tour for All

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws