Tour de France-gekte barst los: Tien last-minute tips voor je Tourpoule! IDL-producties
IDL-producties

Tour de France-gekte barst los: Tien last-minute tips voor je Tourpoule!

Tour de France-gekte barst los: Tien last-minute tips voor je Tourpoule!

De Tour de France gaat weer van start! Juli is weer aangebroken, en Frankrijk en de rest van de wereld mogen zich weer opmaken voor de allergrootste wielerwedstrijd van het jaar. In de aanloop naar deze prachtige wedstrijd begint ook de grote Tourpoule-gekte weer los te barsten, en de vraag is dan ook altijd weer: Welke renners kunnen je poultje net dat beetje verder helpen?

In de Tour de France zijn deze renners wellicht het moeilijkste te vinden, omdat iedere outsider eigenlijk wel met een kopman aan de start staat, en het nemen van een potentiële verrassing toch vaak ten koste gaat van een gevestigde naam. Daarnaast zijn zelfs de outsiders vaak toch al meer gevestigde namen, waardoor ze wellicht niet allemaal meer een verrassing mogen heten. Toch gaat In de Leiderstrui de uitdaging aan, en proberen we voor u tien namen van outsiders op een rijtje te zetten die wel eens de nodige punten binnen kunnen gaan slepen!

Alexey Lutsenko

Al jaren is het wachten op een echte vervanger voor Alexander Vinokourov vanuit Kazachstan. De inmiddels 45-jarige manager van Astana is de eerste, laatste en ook enige Kazach die ooit een Touretappe wist te winnen. Maar liefst vier keer mocht hij het zegegebaar maken, en zeker de ontsnapping waarmee een sprint op de Champs-Elysees voorkomen werd zal bij menigeen nog in het geheugen gegrift staan. De laatste jaren was het voor de Kazachen wat minder, maar nu lijkt er eindelijk een renner te zijn die een prima kans maakt op een etappezege. Alexey Lutsenko zal deze Tour vooral in dienst rijden van zijn kopman Jakob Fuglsang, maar zal ongetwijfeld ook een aantal keer mee mogen in de ontsnapping. Lutsenko is sterk, snel maar bovendien ook een echte afmaker waarmee je niet graag naar de meet rijdt. Gezien de vele kansen deze Tour lijkt het zeker niet onmogelijk dat Lutsenko een heel aantal ereplaatsen aaneen gaat rijgen, en een etappeoverwinning zit er dan wellicht ook in.

Rohan Dennis

De Australiër Rohan Dennis behoort al een tijdje tot de absolute wereldtop bij het tijdrijden, maar begint zijn neus ook regelmatig aan het venster te steken wanneer het bergop gaat. Recent in Zwitserland was hij de enige die het Egan Bernal nog enigszins lastig wist te maken, en dat geeft toch wel aan dat hij de hogere stijgingspercentages steeds beter aan kan. Rohan Dennis zal zelf in eerste instantie niet voor het klassement gaan, maar zal zich voornamelijk focussen op ritzeges. Een zege in etappe 13, wanneer er een tijdrit op het programma staat lijkt een waarschijnlijkheid, maar er zijn ook nog genoeg andere mogelijkheden waar Dennis kan gaan rapen vanuit ontsnappingen. En wie weet, als hij in de eerste weken niet veel tijd verliest, gaat Dennis toch nog voor een goed klassement.

Maximilian Schachmann

Als we het over de absolute doorbraken hebben van het afgelopen voorjaar dan mag de naam Maximilian Schachmann zeker niet ontbreken. De Duitser, uitkomend voor BORA-hansgrohe, wist in vrijwel iedere koers waar hij startte indruk te maken. Het begon met een mooie zege in de GP Larciano, vervolgens reed Schachmann meer dan behoorlijk in de Ronde van Catalonië, en daarna reed hij eigenlijk alles aan gort in de Ronde van het Baskenland. Fenomenaal! De kers op de taart? Drie top-5 klasseringen in het Ardennen drieluik. Ook recent liet Schachmann zich nog zien, en door zijn overwinning op het NK van Duitsland mag hij een jaar lang in de driekleur rijden. Reken maar dat Schachmann zijn nieuwverworven truitje eer aan wil doen tijdens de Tour de France!

David Gaudu

Voor David Gaudu zal het in eerste instantie vooral knechten zijn voor zijn kopman Thibaut Pinot. Dat maakt het wellicht wat moeilijker voor hem om zelf voor prestaties te gaan zorgen tijdens de Tour de France. Echter zou het niet de eerste keer zijn dat zijn kopman Pinot de nodige pech heeft in Frankrijk en dus kan er daarmee zomaar een deur opengaan voor Gaudu. De pas 22-jarige Fransman liet zich met name tijdens Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Romandië van zijn goede kant zien en is met zijn ranke postuur een echte klimmer. Vorig jaar was zijn debuut niet bijster succesvol, maar met een extra jaar ervaring kan het zomaar anders zijn. Het is absoluut een gok, maar mocht u nog op zoek zijn naar een goede jonge klimmer voor uw poultje dan is David Gaudu absoluut een naam die het overwegen waard is.

Cees Bol

Ook voor de Nederlander Cees Bol geldt dat hij vooral in dienst zal moeten rijden zolang zijn kopman geen pech heeft. Toch is de neoprof dit jaar zo goed binnen gekomen dat hij in dit lijstje niet mag ontbreken. In Nokere Koerse mocht hij door omstandigheden voor het eerst echt voor zichzelf gaan en klopte hij Giro-revelatie Pascal Ackermann, een paar maanden later wist Bol tijdens de Tour of Californië niemand minder dan Peter Sagan te verslaan. Het idee is dat Cees Bol met name als lead-out voor Michael Matthews aan de start staat, maar het is de laatste jaren wel vaker gebleken dat Matthews zich in echte vlakke sprints niet echt in de debatten kan mengen. Een scenario waarin Bol op de Champs-Elysees de Tour van Sunweb fantastisch afrondt? Het is wellicht een leuke droom, maar wat zou het lekker zijn! Mocht hij winnen dan zal hij in ieder geval makkelijker herkend worden dan normaal, want zijn wielerbroer Max Walscheid is er niet bij.

Matteo Trentin

Dan een sprinter die met zekerheid wel voor zichzelf mag rijden. Matteo Trentin heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een behoorlijke naam in het peloton. Toch start hij deze Tour de France in de schaduw van andere grote namen als Sagan, Ewan, Groenewegen en Viviani. Qua snelheid is dat terecht, want de Italiaan kan deze namen in een rechtstreeks duel meestal niet kloppen. Wat wel voor de coureur van Mitchelton-Scott spreekt is zijn enorme klimvermogen. Trentin kan enorm goed een heuvel over en zelfs vanuit een ontsnapping is hij al meermaals een gevaarlijke klant gebleken. De 29-jarige Italiaan zal de overwinningen zeer waarschijnlijk niet aaneenrijgen, maar een enorm pak aan top-10 noteringen is voor Trentin zeker geen utopie.

Emanuel Buchmann

We gaan terug naar Bensheim, 2015, een op dat moment jonge onbekende Duitser rijdt op het NK in Duitsland zeer verrassend naar de titel en mag een jaar lang de driekleur dragen. Vanwege dit onverwachte succes mag Emanuel Buchmann dat jaar ook meteen zijn debuut maken in de Tour de France, en daarin laat hij zich één keer opmerken in de etappe naar Cauterets. Wat volgt zijn jaren waarin hij iedere keer progressie laat zien, maar zonder ooit nou heel erg op te vallen. Ook dit jaar blijft hij ondanks enorm goede prestaties weer wat onder de radar. Buchmann won zijn allereerste koersdag op Mallorca, werd vierde in de UAE Tour, reed podium in het Baskenland en recent ook nog podium in de Dauphine. Toch wordt hij nog niet vaak genoemd als het over de echte favorieten gaat, maar dat gaat wellicht helemaal onterecht blijken. Mocht u Buchmann goedkoop op kunnen pikken in uw poultje, dan is dat een absolute aanrader.

Jasper Stuyven

Voor Jasper Stuyven geldt een beetje hetzelfde als voor Trentin, op absolute snelheid komt hij tegen een aantal mannen altijd te kort, maar wat er ontbreekt aan snelheid dat kan Stuyven compenseren aan kracht. Doordat John Degenkolb niet aan de start van deze Tour de France staat lijkt Stuyven ook nog eens vrij spel te hebben op de aankomsten die hem liggen. Verder liet Stuyven tijdens de Tour van 2018 ook al zien dat hij ook vanuit een ontsnapping dicht bij succes kan komen. Dus wat voor Trentin geldt kan ook zomaar voor Stuyven gelden, een heel aantal top-10 noteringen kan zomaar tot de mogelijkheden behoren. En wellicht kan hij zelfs voor een verrassing zorgen in de laatste etappe als de grote sprinters net als vorig jaar vroegtijdig naar huis gaan.

Lennard Kämna

We eindigen met twee kleinere namen. Lennard Kämna is zeker niet een man van wie u zomaar een hele berg aan punten moet verwachten voor een poultje, maar het is wel een naam die het na jaren van pech leuk kan gaan doen deze Tour. In de Ronde van Zwitserland liet hij voor het eerst in tijden weer de potentie zien die hem werd toegedicht toen hij in 2017 voor Team Sunweb kwam rijden. Voor de laatste etappe leek zelfs een top-10 notering er nog even in te zitten. Wat voor Kämna spreekt is dat hij door het wegvallen van Dumoulin een redelijk vrije rol zal hebben, en hij zal zich wellicht wat mogen ontdekken daardoor. Daarnaast is hij een belangrijk onderdeel voor de ploegentijdrit van Sunweb, de ploeg waarmee hij in zijn debuutjaar ook de wereldtitel in dit onderdeel wist te veroveren. Kan Kämna zijn recente prestaties kracht bij zetten door ook in de grootste der wedstrijden zijn neus aan het venster te steken?

Jasper Philipsen

De laatste naam, is er niet zomaar één. Het is de 21-jarige Jasper Philipsen. De Belg die dit jaar zijn debuut in de WorldTour maakt bij UAE Emirates begon zijn seizoen uitstekend door in zijn eerste etappekoers gelijk een overwinning te pakken. Die overwinning behaalde hij weliswaar na een declassering van Caleb Ewan, maar de jeugdige renner uit Mol wist wel mooi namen als Sagan, Viviani en van Poppel achter zich te houden. In de maanden daarna reed Philipsen een zwaar programma dat veelal in het teken stond van ervaring op doen. Ook voor deze Tour de France zal in eerste instantie gelden dat Philipsen start om ervaring op te doen. Het zou dan ook niet verbazingwekkend zijn als Philipsen na twee weken in dienst van Kristoff besluit om af te stappen. Toch verdient iemand die al zoveel ereplaatsen wist te scoren in zijn eerste seizoen als WorldTour-prof het om genoemd te worden. En wie weet valt zijn kopman Alexander Kristoff wel vroeg uit, waardoor de weg vrij ligt voor Philipsen om wat ereplaatsen te behalen. (Foto: Sirotti)

Meld je nu GRATIS aan voor de Tourpoule van In de Leiderstrui en strijd mee om mooie prijzen!

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws