Jasper Philipsen

Jasper Philipsen is een Belgische wielrenner van Alpecin-Deceuninck. In 2023 is wist hij maar liefst negentien keer te winnen en werd hiermee de zegekoning van het peloton. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws en houdt tevens zijn biografie bij.

Jasper Philipsen
Jasper Philipsen

Philipsen imponeert als Belofte

In 2018, het jaar dat hij twintig wordt, rijdt Jasper Philipsen bij de talentenfabriek Hagens Berman Axeon, waar Axel Merckx op dat moment ploegleider is. Die ploeg heeft in eerdere jaren grote talenten als Tao Geoghegan Hart, Ruben Guerreiro en Jasper Stuyven groot gebracht. Al snel wordt duidelijk dat de snelle Philipsen de volgende zal zijn. Hij wint een rit in de Baby Giro en pakt een ritzege in de Tour of Utah. UAE Team Emirates is overtuigd, en maakt van de Vlam van Ham een professional.

In zijn eerste jaar als prof boekt hij meteen een WorldTour-zege door een rit te winnen in de Tour Down Under. De ban lijkt gebroken, maar de rest van 2019 blijkt moeilijk voor Philipsen. Zijn zegeteller blijft gedurende het seizoen op één steken. Pas in augustus 2020 lukt het hem weer om zijn armen in de lucht te steken, in de Tour du Limousin wint hij een etappe. Dan komt de Belg echt op gang.

Vuelta a España vormt het decor om door te breken

Hij wint een rit in de BinckBank Tour van 2020, en knalt vervolgens ook naar de zege in de vijftiende etappe van de Vuelta a España. Hij besluit naar Alpecin-Fenix te gaan om daar sprintkopman te worden. In 2021 vlamt hij meteen naar de zege in de Scheldeprijs en vecht hij mooie duels uit met Mark Cavendish in de Ronde van Turkije. In de Tour de France blijft hij zegeloos, maar in de Vuelta komt hij opnieuw geweldig tot zijn recht. Twee ritzeges in de eerste tien dagen, voor hij naar huis moet, laten zien dat hij op de juiste weg is om een topspurter te worden.

En een topspurter wordt hij definitief in 2022. Twee etappezeges in de Tour de France, twee etappezeges in de UAE Tour en winst in verschillende semiklassiekers laten zien dat de nog altijd pas 24-jarige sprinter een man is om in de toekomst rekening mee te blijven houden. 

Philipsen wint maar liefst negentien keer

In 2023 laat Philipsen zien dat hij de snelste man in het peloton is. De snelle Belg heeft maar liefst negentien keer gewonnen dit seizoen. Het hoogtepunt voor de man van Alpecin-Deceuninck zijn ongetwijfeld zijn vier ritzeges in de Ronde van Frankrijk. Door deze overwinningen mocht hij ook de puntentrui mee naar huis nemen. Andere hoogtepunten van Philipsen dit jaar is zijn overwinning in de Scheldeprijs en een tweede plek in Parijs-Roubaix. Hoewel hij al zoveel won dit jaar, hoopt de Belg zich in 2024 ook steeds meer te laten zien in de klassiekers. Ook in 2024 rijdt de sprinter voor de Belgische formatie en is hij teamgenoot van Mathieu van der Poel. 

Jasper Philipsen News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments