Na De Lie geeft ook Groenewegen visitekaartje af voor de Tour met tweede Nederlandse titel uit carrière Wielrennen
Wielrennen

Na De Lie geeft ook Groenewegen visitekaartje af voor de Tour met tweede Nederlandse titel uit carrière

Na De Lie geeft ook Groenewegen visitekaartje af voor de Tour met tweede Nederlandse titel uit carrière

Dylan Groenewegen heeft zich zondag voor de tweede keer in z'n carrière gekroond tot Nederlands kampioen wielrennen bij de mannen. Na een spectaculaire koers rond Arnhem was hij uiteindelijk ruimschoots de rapste in een massasprint.

Het NK is de laatste jaren nooit een ster geweest in goede berichtgeving en livebeelden, en dat was zondag helaas niet anders. Terwijl we Chantal van den Broek-Blaak knap zagen winnen bij de vrouwen, moesten we vervolgens lang wachten op bruikbare informatie uit de mannen-koers. Tweederde van de 199 kilometer koers ging zo in wat flarden via X verloren, totdat we beelden kregen via de NOS.

Mollema en Lemmen maken koers

Op zo'n zestig kilometer van de finish vielen we midden in één van de vele kopgroepen van de wedstrijd. Daarin roerden ook bekende namen als Sam Oomen en Sjoerd Bax al hun staart, maar het was een uitval van Bauke Mollema die effect sorteerde. De man van Lidl-Trek kreeg Bart Lemmen van Visma | Lease a Bike en Jelte Krijsen van Parkhotel Valkenburg mee.

Ze reden best snel zo'n veertig seconden bij elkaar, met Pepijn Reinderink (Soudal-Quick Step) en Jelle Johannink (Tour de Tietema-Unibet) die vanuit het peloton de oversteek nog probeerden te wagen. Daar slaagden ze met z'n tweeën niet in, maar ze kregen vanuit de achtergrond versterking van een groep met Oomen, Oscar Riesebeek en Tim van Dijke.

Visma | Lease a Bike rijdt het terug, Groenewegen profiteert

Op dertig kilometer van de aankomst was het verschil tussen de voorste drie en de achtervolgers zo'n 25 seconden. Het peloton gaf 45 tellen toe, maar het schoof uiteindelijk allemaal in elkaar. Toen de achtervolgende groep van twintig op twintig kilometer van het einde aansloot, was het peloton al dichtbij. Drie kilometer later hadden we een compact peloton.

Nu waren het plots de sprinters die hun kans roken, met Van Dijke en Riesebeek nog als onderdeel van een groepje dat er wat voor bleef zwemmen. Visma | Lease a Bike reed het richting de slotkilometer allemaal dicht voor Olav Kooij, maar die kwam er eigenlijk nooit aan te pas. Groenewegen knalde er als eerste uit en won met fietslengtes voorsprong. Een welkome opsteker richting de Tour de France!

Uitslag NK wielrennen 2024 - mannen elite

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws