Meesterlijke skills in het zand helpen Aerts aan een prachtige overwinning Veldrijden

Meesterlijke skills in het zand helpen Aerts aan een prachtige overwinning

Door Wilbert van der Velde 08 december 2019 | 16:08


Toon Aerts heeft met vertoon van een prachtige techniek, door het zand, de Superprestige-cross in Zonhoven gewonnen. Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel lag het veld helemaal open voor de winst. Uiteindelijk waren het Aerts en Laurens Sweeck die zich opwierpen als mogelijke winnaars. De sterke techniek van Aerts en een noodlottige val werden Sweeck uiteindelijk teveel. Het podium werd vervolledigd door Eli Iserbyt.

De start werd als eerste genomen door Iserbyt met Belgisch-kampioen Aerts in het wiel. Voor Aerts gelijk een fijne opsteker, want de start wilde nou juist niet zo vlotten dit seizoen. Hoewel Iserbyt fel startte, werd hij al vrij snel door wat andere kanshebbers ingehaald, waaronder de winnaar van zaterdagen in Essen, Quinten Hermans. Ook Sweeck voegde zich vooraan. Weer een slechte starter die als een kanonschot vertrok. De afwezigheid van Van der Poel had overduidelijk een inspirerende werking op sommige renners.

In de zanderige afdaling naar de traditionele ‘kuil’ in de cross van Zonhoven probeerden de renners met man en macht hun evenwicht te behouden. Met de toenemende vermoeidheid is dit een punt waar de mannen met de technische skills mogelijk het verschil kunnen maken. Het was in ieder geval overduidelijk dat Aerts zijn tot nog toe ‘mindere’ seizoen wilde opluisteren. Hij trok in de eerste rondes vol door en deed de kopgroep in stukken breken. Sweeck moest even een gaatje laten, maar reed het snel weer dicht. Daarachter volgden onder andere Hermans en Iserbyt. Verder probeerden Tom Pidcock en Corné van Kessel uit alle macht de aansluiting te maken.

Aerts de meester van de zandstroken

Hoe verder de cross vorderde, hoe duidelijker het werd dat Aerts zich het meest amuseerde in het zand. Waar de andere renners de nodige keren moesten bijsturen, nam Aerts de zandstroken met zelfvertrouwen en stabiliteit. De andere concurrenten lieten het echter niet op zich zitten en begonnen van zich af te bijten. Eerst was het Sweeck die de kop nam en de rest een stevig tempo oplegde. Na een nieuwe passage van de kuil was het echter Pidcock die als een duveltje uit een doosje de leiding pakte. Aerts vond het echter weer tijd om zijn topbenen boven water te halen. Op een weer lastige strook sloeg hij verschroeiend toe, ditmaal moesten de concurrenten wel een flink gat toestaan.

Aerts pakte een voorsprong van ongeveer vijftien seconden op naaste volger Sweeck. Het zou dan ook een echte titanenstrijd tussen de twee worden. De twee Vlamingen staan gelijk in het Superprestige-klassement en de winnaar zou dus een belangrijke slag slaan en dichter bij de felbegeerde prijs komen. We weten van Sweeck dat hij nooit afgeeft en lang een constant tempo kan aanhouden, en ook in deze cross stelde hij niet teleur. Hij vocht zich terug tot elf seconden. Aerts kon zich geen fout veroorloven. Ronde per ronde kwam Sweeck dichterbij en bij het ingaan van de negende ronde sloot Sweeck bij Aerts aan. De rest van het veld was gezien voor de overwinning en berustte in de strijd voor plek drie.

Met de aansluiting van Sweeck ontstond er een status quo. De crossers leken allebei hun beste krachten te hebben verspeeld en gingen gezamenlijk de laatste ronde in. We stormden af op eenzelfde afloop als bij de vrouwen: een sprint. En toen was de overwinning uit het niets weg voor Sweeck. In de gevaarlijke afdaling van de kuil klapte het voorwiel van Sweeck dubbel en ging hij onderuit. Aerts nam de afdaling weeral perfect en vervolgde solo zijn weg naar de overwinning. (Foto: Joren Ooms / In de Leiderstrui)

Uitslag Superprestige Zonhoven mannen 2019

1. Toon Aerts
2. Laurens Sweeck +0.28
3. Eli Iserbyt +0.34
4. Quinten Hermans +0.42 
5. Lars van der Haar +0.45
6. Corné van Kessel +0.46
7. Tom Pidcock +1.07
8. Jens Adams +1.31
9. David van der Poel +2.02
10. Marcel Meisen op +2.11

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Erik3e
8 Dec 2019 om 16:38

Nou nou meesterlijk wil ik die skills niet noemen. Wel sneu voor Laurence, twee keer een gat dichtrijden toont wel aan dat je de fysiek sterkste was.

Reageer


Meer nieuws