Column: Laten we hopen dat Van Aert zondag niet alleen de sneeuwcross prijst Veldrijden
Veldrijden

Column: Laten we hopen dat Van Aert zondag niet alleen de sneeuwcross prijst

Column: Laten we hopen dat Van Aert zondag niet alleen de sneeuwcross prijst

Komende zondag wordt in het Italiaanse Val di Sole een heuse Wereldbekercross gehouden over sneeuw. En ja, dat doet een aantal crossliefhebbers stevig dromen: krijgt de sport hier dan de erkenning die het nodig heeft om ein-de-lijk olympisch te worden?

Sven Nys is een groot voorstander van een olympische status van het veldrijden, zo liet hij afgelopen week nog weten in de Sporza-podcast De Tribune. ‘The sky is the limit’, zo omschreef hij het proces dat zou ontstaan na de toewijzing van zo’n status. Alle wielerfederaties zouden volgens hem dan staan te springen om geld te investeren in het veldrijden. Want welke wielerbond wil er nou géén olympisch kampioen afvaardigen naar de Winterspelen?

Nys is niet de enige die zich uitspreekt voor het veldrijden op de Spelen. Afgelopen jaar bleek al dat de UCI namens Peter Van Den Abeele druk bezig blijft met lobbyen. Ook Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, en Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische wielerbond, steunen de initiatieven die het veldrijden een internationaler perspectief moeten bieden. Zij vertelden een jaar geleden bij Wielerflits eigenlijk vrijwel hetzelfde verhaal als Nys. Olympische status = meer exposure = meer geld voor de sport = …?

Op de plek van de puntjes zou moeten staan dat het veldrijden er uiteindelijk beter van wordt, maar is dat ook zo? Op zichzelf lijkt de redenering hout te snijden, behalve dan dat er ongetwijfeld nog meer factoren van belang zijn als het gaat om de populariteit van een sport dan geld alleen. Dat is geen campagne waar ik als IOC-bobo in zou geloven. Ik zou willen weten wáárom het veldrijden dan olympisch zou moeten worden, waarom een miljoenenpubliek over de hele wereld ervan zou moeten genieten. We moeten dat binnen de lage landen, binnen een wielerwereldje, zeker niet als een vanzelfsprekendheid beschouwen.

Sneeuw en ijs zijn niet de basis voor de cross

Geld is niet de basis voor je sport, net zo min als typische winteromstandigheden dat zijn. In dat opzicht vind ik de hoop die nu op Val di Sole gezet wordt ook enigszins ongepast. Natuurlijk kun je veldrijden op sneeuw, of op ijs voor mijn part, maar het is géén wezenlijk essentieel onderdeel van je sport. Sterker nog, ergens is het krom dat zo’n winterwondercross nu als de heilige graal beschouwd gaat worden om het veldrijden verder te helpen. Dat terwijl we net zulke interessante crossen gezien hebben op de andere ondergronden, gras, zand, modder et cetera.

De reden van de hoop op Val di Sole is ook logisch te verklaren. Dat gebeurt allemaal vanwege de beruchte regel zes van de toelatingscriteria voor olympische wintersporten. Hierin staat beschreven dat een sport alleen toe kan treden als deze op sneeuw of ijs wordt uitgeoefend. Met wat fantasie kun je veldrijden daarbij scharen natuurlijk, omdat het sóms op sneeuw plaatsvindt. Maar ja, ik zie ook geregeld mensen voetballen in de sneeuw. Of schansspringen op gras. Het is maar net hoe je hem wil interpreteren.

Laat échte ambassadeurs zich uitspreken

Begrijp me niet verkeerd, ook ik zou het toejuichen dat veldrijden olympisch zou worden. Maar laat dit dan om de juiste redenen zijn. En die reden is, zoals Nys ook aangeeft, dat het een interessante sport is voor het televisiepubliek op de Spelen. Het is makkelijk te begrijpen voor de niet-vaste kijker, het duurt niet te lang en kan daarnaast rekenen op een internationaal scala aan interessante figuren, zoals Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock.

Wanneer we de sport écht naar dat volgende niveau willen takelen, is het van belang dat deze figuren zich opstellen als ambassadeur. Dan geloof ik ook écht wel dat anderen hierin hun voorbeeld kunnen volgen. Een Julian Alaphilippe, Zdenek Stybar, Matteo Trentin of zelfs Tadej Pogacar kan hier een geweldige bijdrage aan leveren. Gek genoeg hoor ik van geen enkele veldrijdliefhebber hier hun mening over. Worden zij dan genoeg meegenomen in het traject? Betere reclame en publiciteit zou ik me niet kunnen voorstellen.

Veel Nederlanders staan er zondag niet aan de start in Val di Sole, maar Van Aert is wél van de partij. Ik ben benieuwd wat hij na afloop van de race te melden heeft, als hij wordt geïnterviewd. Laten we alsjeblieft hopen dat hij niet alleen zegt dat de sneeuwcross geweldig was, maar dat de cross dat eigenlijk bijna altijd wel is. Misschien luisteren de personen die hierover gaan dan mee, en creëren we ook de aandacht voor de sport in brede zin.

Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws