Dolle slotfase in Kortrijk: koploper Vanthourenhout valt, Iserbyt bepleit robbertje met Van der Haar in voordeel Veldrijden
Veldrijden

Dolle slotfase in Kortrijk: koploper Vanthourenhout valt, Iserbyt bepleit robbertje met Van der Haar in voordeel

Dolle slotfase in Kortrijk: koploper Vanthourenhout valt, Iserbyt bepleit robbertje met Van der Haar in voordeel

Eli Iserbyt mag zichzelf na een fel uurtje cross de winnaar van de X2O Trofee-cross in Kortrijk noemen. In de zogenoemde Urban Cross liep het uit op een strijd met vier, waarbij koploper Michael Vanthourenhout ongelukkig uitviel. Lars van der Haar werd tweede, voor Cameron Mason.

Met thuisrijder Iserbyt en uitdager Van der Haar, die zondag niet in Dublin rijdt, stonden er twee absolute topfavorieten aan het vertrek in de West-Vlaamse stad. Die eerste liet, ondanks zijn thuisvoordeel, voor aanvang van de wedstrijd al weten dat de race van zondag nét iets belangrijker was voor hem. Daar treft hij overigens frisse gasten als Pim Ronhaar, Thibau Nys en Laurens Sweeck, die er in Kortrijk niet bij waren.

Iserbyt zette zijn woorden kracht onbedoeld kracht bij met een snelle start, maar werkte zich vervolgens wel vrij snel een weg naar voren. Mees Hendrikx en Thijs Aerts kenden het beste begin, maar kregen vrij snel de Terriër van Woudenberg op hun dank: Van der Haar had er lucht van gekregen dat Iserbyt rond plek tien/vijftien reed en wenste daar optimaal van te profiteren. Landgenoot Corné van Kessel volgde gezwind, de rest gaf al circa tien seconden toe. Op die manier pakte Van der Haar ook de bonficatiesecondes aan het einde van ronde één.

Vanthourenhout en Iserbyt komen tot Van der Haar

Een wissel van Van Kessel kostte hem de aansluiting met de kopman van Baloise Trek Lions, terwijl Vanthourenhout daarachter zijn deel van het werk deed in de achtervolging op de twee koplopers. Dat was nodig ook, want de Nederlander voorin peinsde er geen seconde over om zijn benen stil te houden. Vol gas vanaf de start!

Daarachter waren het Vanthourenhout, Iserbyt en Cameron Mason die Van Kessel bij de lurven konden grijpen, waarbij die eerste halfweg cross ook zijn weg naar Van der Haar in begon te zetten. Die missie werd succesvol volbracht door de Europees kampioen, waarmee hij Iserbyt ook een goede dienst bewees. Samen met Mason kwam de man van Pauwels Sauzen-Bingoal inderdaad terug, waardoor we in de tweede helft van deze veldrit een strijd met vier kregen.

Mason wilde de forcing voeren, maar een schuiver zorgde ervoor dat hijzelf en de anderen opgehouden werden. Vervolgens was het aan Iserbyt om een aanvalspoging te wagen, maar uiteraard was Van der Haar daar scherp op. Bij een volgend shot was het dan weer aan Vanthourenhout, terwijl het ondertussen ook met bakken uit de lucht kwam vallen. Mason was hier het eerste definitieve slachtoffer van, maar de andere drie konden zich bij het ingaan van de slotronde nog niet rijk rekenen in Kortrijk.

Vanthourenhout trachtte daarin vrij vlot nogmaals de maat te nemen van de concurrentie, terwijl Iserbyt zijn positie met hand en tand vertegenwoordigde tegenover Van der Haar. Na enkele robbertjes schoot de Nederlander uiteindelijk uit zijn pedaal, maar voorin ging het plots helemaal mis bij Vanthourenhout: die schoof vies onderuit in een bocht en blesseerde daarbij zijn schouder. De Belg bleef liggen en was out of the race.

Plots waren de kaarten helemaal anders geschud: Van der Haar werd opgehouden door de fiets van Vanthourenhout en zo waren Iserbyt en Mason ook weer terug in de koers. De Belg muisde er vanonder, maakte nog een foutje, maar reed uiteindelijk toch definitief weg van zijn twee metgezellen in de laatste minuten. Vanthourenhout werd ondertussen verzorgd door de medici en leek met een blessure huiswaarts te moeten.

Uitslag X2O Trofee Kortrijk mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws