Voorbeschouwing Wereldbeker Dublin 2023 | Frisse Ronhaar en Nys treffen dubbelende Iserbyt in Ierland Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Dublin 2023 | Frisse Ronhaar en Nys treffen dubbelende Iserbyt in Ierland

Voorbeschouwing Wereldbeker Dublin 2023 | Frisse Ronhaar en Nys treffen dubbelende Iserbyt in Ierland

Zaterdag Kortrijk, zondag de Ierse hoofdstad Dublin: dat zijn dit weekeinde de twee belangrijke afspraken voor de mondiale veldritwereld. Enkele van de grote namen kiezen er mede door logistieke problemen voor om de overzeese cross over te slaan, maar er blijft nog genoeg moois over! In de Leiderstrui neemt je mee.

Afgelopen seizoen streek het crosswereldje voor een eerste maal neer in Ierland, waar men zich destijds mocht verheugen op een duel tussen Wout van Aert en wereldkampioen Tom Pidcock. De Belg wist uiteindelijk te zegevieren, terwijl Fem van Empel de vrouwenwedstrijd op haar naam wist te schrijven.

Kwamen de crossers vorig seizoen nog medio december naar Dublin, dit jaar vindt de cross plaats in het laatste weekeinde van november. In de hoofdstad van Ierland zal men deze dagen overigens niet al te veel bezig zijn met de cross: donderdag viel een man enkele kinderen aan met een mes, waardoor er rellen ontstonden in Dublin.

Laatste winnaars Wereldbeker veldrijden Dublin

2022 Wout van Aert / Fem van Empel

Parcours, weer en tijden Wereldbeker veldrijden Dublin 2023

Waar men in bijvoorbeeld Benidorm en ook de zaterdagcross in Kortrijk van zaterdag kiest voor een veldrit in het stadscentrum, wijken ze in Dublin uit naar de buitenwijken van de stad. Gek mogen we dat niet noemen, daar we daar de Sport Ireland Campus treffen, een omgeving die sport ademt en waar men gemakkelijk een groot toeschouwersaantal aankan.

Ten opzichte van de eerste Wereldbekerveldrit van vorig jaar is er niet al te veel veranderd in de omloop. Daarbij kunnen we op onderstaand kaartje zien dat we vrij snel bij de eerste materiaalpost komen, waarna er een wat technischere passage volgt. Kort hierna treffen we de balkjes, gevolgd door een tweede zone met wat meer bochtjes, die dan weer de opmaat is voor een passage door het zand.

Via de tweede doortocht bij de materiaalpost volgen er wat langere stukken over het Ierse gras, om vervolgens de finish te bereiken op dit iets meer dan drie kilometer lange rondje.

Voorbeschouwing Wereldbeker Dublin 2023 | Frisse Ronhaar en Nys treffen dubbelende Iserbyt in Ierland

Weer
Wie in deze maanden naar Dublin trekt, mag wind en regen verwachten. Met name het plenswater lijkt zondag aanwezig te zijn in de Ierse hoofdstad, waar het in de dagen naar aanloop dan wel weer droog is. Op de wedstrijddag wordt er verspreid over de dag de nodige regenval verwacht, bij een temperatuur van circa 10 graden Celsius.

Tijden
Start vrouwen: 14.10 uur
Finish vrouwen: 15.00 uur
Start mannen: 15.40 uur
Finish mannen: 16.45 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Dublin 2023

Geen Fem van Empel (Jumbo-Visma) en Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) zondag, zij rijden enkel en alleen in de X2O Trofee-manche in Kortrijk zaterdag. Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) slaat dit weekeinde nog in zijn geheel over, waardoor we vanzelfsprekend weer bij de dit seizoen zeer goed rijdende Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) uitkomen als we de deelneemsters overlopen.

De Nederlandse eindigde dit seizoen nog geen veldrit naast het podium en won de laatste vier crossen, waaronder de Wereldbekers in Dendermonde en Troyes. In die laatste veldrit stond Lucinda Brand ook weer als vanouds op het podium: de Dordrechtse is inmiddels verhuisd naar België, van waaruit ze voor de lastige dubbel Kortrijk-Dublin kiest.

Voorbeschouwing Wereldbeker Dublin 2023 | Frisse Ronhaar en Nys treffen dubbelende Iserbyt in Ierland

Outsiders zijn er ook genoeg. Wat te denken van de EK-openbaring Sara Casasola (FAS Airport Services - Guerciotti), die haar goede lijn door weet te zetten? Of de Belgische modderkoningin Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Corendon), die er ook steeds beter in weet te komen? En de Britse dames Zoe Backstedt (Canyon/SRAM) en Anna Kay (Cyclocross Reds), aan de voor hen goede kant van Europa? Verder houden we de Canadese Maghalie Rochette en Marie Schreiber (SD Worx) in de gaten.

Vanuit Nederland maken ook enkele dames de oversteek die op een podium zullen hopen. Dan denken we in eerste instantie aan Inge van der Heijden (Crelan-Corendon), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Aniek van Alphen (Cyclocross Reds), maar ook Manon Bakker (Crelan-Corendon) en Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen-Bingoal).

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Dublin, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) en Inge van der Heijden (Crelan-Corendon)
Long shots: Sara Casasola (FAS Airport Services - Guerciotti), Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Corendon), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Aniek van Alphen (Cyclocross Reds)

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Dublin 2023

Bij de mannen zien we onder meer Lars van der Haar niet aan de start: de Nederlander van Baloise Trek Lions, die tweede staat in de stand van de Wereldbeker, wilde wel, maar vond de logistieke verplaatsing te veel van het goede. Wie wel de dubbel doet, is Eli Iserbyt van Pauwels Sauzen-Bingoal. Hij won zondag nog in Troyes en staat opnieuw als topfavoriet aan de start van deze deelnemerslijst voor Dublin.

De grote concurrentie moeten we vermoedelijk in het kamp van Baloise Trek Lions zoeken, dat dus zonder Van der Haar en Joris Nieuwenhuis start, maar wel Pim Ronhaar en Thibau Nys aan het vertrek brengt. Zowel de jonge Nederlander (Dendermonde) als Belg (Waterloo) won dit jaar al een Wereldbeker, dus zij hebben het sowieso in zich om Iserbyt te kunnen bedreigen.

Voorbeschouwing Wereldbeker Dublin 2023 | Frisse Ronhaar en Nys treffen dubbelende Iserbyt in Ierland

Iserbyts ploeggenoot Michael Vanthourenhout keert ook terug na een periode van wat perikelen, maar van de Europees kampioen verwachten we op die manier nog niet al te veel. Ook Cameron Mason, de EK-openbaring van Cyclocross Reds, doet weer mee. Van hem verwachten we des te meer, wat we ook doen bij de goed in vorm zijnde Ryan Kamp van Pauwels Sauzen-Bingoal.

Verder lieten Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) en Gerben Kuypers (Circus-ReUz-Technord) deze winter ook al enkele mooie dingen zien, terwijl Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) nog zoekende lijkt naar een mooie zege. Tot slot geven we de namen van Witse Meeussen, Joran Wyseure, Toon Vandebosch (Crelan-Corendon) en Kevin Kuhn (Circus-ReUz-Technord) nog mee!

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Dublin, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Outsiders: Pim Ronhaar en Thibau Nys (Baloise Trek Lions)
Long shots: Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), Cameron Mason (Cyclocross Reds), Gerben Kuypers (Circus-ReUz-Technord) en Laurens Sweeck (Crelan-Corendon)

TV Wereldbeker veldrijden Dublin 2023

Eurosport zendt beide crossen live uit op Eurosport 1 en de online kanalen. Mogelijk schenkt de NOS in haar middaguitzending ook aandacht aan de Wereldbeker. Sporza zendt vanaf 17.30 uur op VRT1 een samenvatting uit van beide crossen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws