🎥 Het WK veldrijden in Tabor door de jaren heen: Van der Poel wordt jongste wereldkampioen ooit, Stybar pakt z'n eerste Veldrijden
Veldrijden

🎥 Het WK veldrijden in Tabor door de jaren heen: Van der Poel wordt jongste wereldkampioen ooit, Stybar pakt z'n eerste

🎥 Het WK veldrijden in Tabor door de jaren heen: Van der Poel wordt jongste wereldkampioen ooit, Stybar pakt z'n eerste

Dit weekend staat het wereldkampioenschap veldrijden opnieuw voor de deur. Wederom is het het kleine Tsjechische stadje Tabor, dat dienst doet als locatie. En dat niet voor het eerst. In de Leiderstrui blikt terug op de laatste drie edities in Tabor!

2015: Van der Poel wordt de jongste wereldkampioen ooit

In 2015 stonden de 20-jarige Wout van Aert en Mathieu van der Poel voor de allereerste keer aan de start bij de elite mannen in Tabor. Na de vele jaren bij de beloften en de junioren waren de twee torenhoog favoriet, maar materiaalpech zou uiteindelijk voor de beslissing zorgen tussen de twee tenoren op het spekgladde parcours. Nog voor het ingaan van de tweede ronde liep de ketting van Van Aert er echter af en meteen sloeg Van der Poel een eerste kloofje.

Sven Nys en de andere Belgen wilden de Nederlander niet te ver laten rijden en profiteerden van een foutje van de Nederlander om opnieuw te komen aansluiten. Van Aert kende nadien voor de tweede keer pech met de ketting en een ronde later was de huidige wereldkampioen al riebedebie. Een zichtbaar teleurgestelde Van Aert werd tweede, Lars van der Haar, op dat moment 23, maakte het Nederlandse feestje compleet en stak brons op zak. Van der Poel werd zo de jongste wereldkampioen ooit!

Lees verder onder de video.

2010: Zdenek Stybar maakt favorietenrol voor eigen publiek helemaal waar, Sven Nys derde

Zdenek Stybar, die zondag zijn allerlaatste koers van zijn wielercarrière rijdt, stond in 2010 voor eigen publiek als een van de favorieten aan de start. Het was een beetje een tegen allen, want de Belgen kwamen zoals zo vaker met een bijzonder sterke ploeg aan het vertrek. Sven Nys, Klaas Vantornout, Kevin Pauwels, Bart Wellens, Erwin Vervecken, noem maar op! De Belgen moesten echter al snel hun meerdere erkennen in een ontketende Stybar. De op dat moment 24-jarige Tsjech nam van bij het begin de bovenhand en knalde solo naar zijn allereerste wereldtitel. De Belgen bezetten met Nys en Vantornout dan nog wel plek twee en drie, maar tussen plek vier en negen geen Belg te bespeuren. Wellens werd uiteindelijk nog tiende, net achter huidig Nederlands bondscoach Gerben de Knegt.

Lees verder onder de video.

2001: Erwin Vervecken pakt eerste van drie  wereldtitels na leep Belgisch spel

Voor de derde editie keren we al 23 jaar terug in de tijd. Toppers van dienst waren toen al Nys en Wellens, maar vooral ook Erwin Vervecke en uiteraard Richard Groenendaal en De Knegt. Op het dooiende parcours was er echter een man, die voor eigen publiek iedereen leek te verrassen: Petr Dlask. De boomlange Tsjech joeg het tempo zo fel de hoogte in en nam bij de trappen zelfs twee treden in een keer, enkel een in supervorm verkerende Vervecken en Mario De Clercq konden volgen. Mario de Clercq speelde nog een leep Belgisch spel en hinderde de Tsjech bij de trappen, zodat zijn landgenoot kon wegrijden. Vervecken was uiteindelijk nipt sneller dan de verrassende Dlask, De Clercq werd derde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws