Voorbeschouwing WK veldrijden - elite mannen 2024 | Van der Poel en alle pijlen op de regenboog Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite mannen 2024 | Van der Poel en alle pijlen op de regenboog

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite mannen 2024 | Van der Poel en alle pijlen op de regenboog

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal: het crossseizoen 2024 loopt op zijn einde, maar de wedstrijd der wedstrijden moet nog komen met het WK. Dat wordt dit seizoen in Tábor, Tsjechië verreden, op een parcours wat de meeste crossers natuurlijk wel goed zullen kennen. In de Leiderstrui neemt je mee!

Van de Grote Drie (Mathieu van der Poel wel, Wout van Aert en Tom Pidcock niet) is er komend weekeinde in Tábor maar eentje bij, maar dat neemt niet weg dat zij de laatste negen edities van het Wereldkampioenschap wisten te winnen. Pidcock won er één, Van Aert drie en Van der Poel wist er vijf te winnen in totaal. De laatste, in Hoogerheide, ging uiteraard naar die laatste.

Het laatste Wereldkampioenschap in Tábor wist Van der Poel in 2015 ook te winnen, waar zijn hegemonie een soort van begon. In 2010 wist Zdenek Stybar te winnen, in 2001 ging het WK naar Erwin Vervecken. Wie voegt zich deze zondag bij dit lijstje?

Praktische informatie WK veldrijden mannen 2024

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars WK veldrijden mannen

2023 Mathieu van der Poel
2022 Tom Pidcock
2021 Mathieu van der Poel
2020 Mathieu van der Poel
2019 Mathieu van der Poel
2018 Wout van Aert
2017 Wout van Aert
2016 Wout van Aert
2015 Mathieu van der Poel
2014 Zdenek Stybar

Parcours, weer en tijden WK veldrijden 2024

Het parcours van het WK veldrijden is voor veel renners niet direct een verrassing, daar de omloop in Tábor al jarenlang onderdeel is van het Wereldbekercircuit en in de recente geschiedenis ook al meermaals dienstdeed als WK-parcours (2015, 2010 en 2001). Recenter nog werd de omloop voor een laatste keer getest op het Tsjechisch kampioenschap cross.

De omloop is 2950 meter lang en begint met een redelijke strook asfalt, alvorens we na een flauwe bocht parallel aan de rivier de Luznice het veld induiken. Daarbij moeten de renners een brug op en af, om daarna bij de eerste kleine technische passage te komen. Vervolgens trekken we in dezelfde richting over de brug terug, gevolg door een strook met veel draaien en keren.

In het Tsjechische veld begint het vervogens ook al wat bergop te lopen, waarbij de balken op een cruciaal punt liggen, net voor die eerste serieuze hoogtemeters. Snelheid behouden of verliezen, dat is daar de cruciale vraag. Nadien komt men voor een eerste keer bij de pits uit, waar het weer wat bergop begint te lopen in meerdere trapjes.

Tot het laatste kwart van het rondje blijft het ook een kwestie van veel draaien en keren, maar voor het overgrote deel ligt het er in Tábor wel goed overzichtelijk bij. Echt afdalen doen we pas richting de finishstrook, waar we na x aantal rondes weten wie zichzelf na afloop in de regenboogtrui mag gaan laten huldigen.

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite mannen 2024 | Van der Poel en alle pijlen op de regenboog

Weer
Over de weersomstandigheden hoeven de renners en rensters weinig te klagen komend weekeinde. Zowel zaterdag als zondag blijft het kwik ruim boven nul, waardoor we snelle veldritten mogen verwachten. Kans op neerslag is er amper, maar de wind kan wel matig tot stevig opzetten vanuit het westen.

Tijden
Start
: 14.35 uur
Finish: 15.35 uur

Favorieten WK veldrijden mannen 2024

Het moet wel heel gek lopen, wil er zondag geen Nederlander of België op het hoogte schavotje staan in Tábor. Dan kijken we natuurlijk in eerste instantie naar Mathieu van der Poel, de torenhoge topfavoriet voor dit Wereldkampioenschap. De Nederlander heeft zijn hele crosswinter rondom deze veldrit opgebouwd en verloor er tot dusver slechts één (in Benidorm), dus in principe staan alle seinen op groen voor de wielerster van Alpecin-Deceuninck.

De rest zal niet op voorhand voor plek twee rijden, maar wel met die gedachte in het achterhoofd. Daarbij kan dat wel dé interessante strijd van deze dag blijken, wetende dat deze volledig open ligt. In Nederland kijken we dan voornamelijk naar het Baloise Trek Lions-trio Pim Ronhaar, Joris Nieuwenhuis en Lars van der Haar, alledrie bezig aan een heel goede winter.

ronhaar nieuwenhuis van der haar

Nieuwenhuis en Ronhaar flankeerden Van der Poel vorige week in Hoogerheide, maar kenden de week voordien in Benidorm dan weer een mindere dag. Van der Haar is natuurlijk een echte kampioenschapsrenner, iemand die er op zijn dagen alles uit kan halen. De Nederlandse selectie wordt vervolledigd door Ryan Kamp, Mees Hendrikx en Corné van Kessel.

Dan de Belgen, natuurlijk dé uitdagers van de oranjehemden. Thibau Nys heeft vanuit die hoek het momentum te pakken na zijn goede optredens in Benidorm en Hoogerheide en lijkt na zijn goede seizoensbegin de lijn weer volledig opgepakt te hebben. Naast hem staan er met Joran Wyseure en Witse Meeussen nog twee jonge gasten aan de start.

Van de gearriveerde mannen houden we natuurlijk voornamelijk Wereldbekerwinnaar Eli Iserbyt en EK-laureaat Michael Vanthourenhout in de gaten. Iserbyt heeft zijn Wereldbekerstrijd succesvol afgerond en kan er nu eens één keer in de week alles uithalen, terwijl Vanthourenhout vorige week zaterdag in Hamme nog goed weerstand kon bieden aan Van der Poel.

Toon Vandebosch, Niels Vandeputte, Jens Adams en Laurens Sweeck maken de Belgische selectie compleet en kunnen op hun dag zomaar ook eens verrassen, wat ook geldt voor het kransje buitenlandse outsiders aan het vertrek: Clement Venturini (Frankrijk), Kevin Kuhn (Zwitserland), Cameron Mason (Groot-Brittannië) en Felipe Orts (Spanje) zijn inmiddels gekende namen, terwijl we de naam van de afscheidnemende Zdenek Stybar (Tsjechië) zeker ook nog willen benoemen.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het WK veldrijden 2024 bij de mannen? 

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Nederland)
Outsiders: Thibau Nys, Eli Iserbyt (België) en Joris Nieuwenhuis (Nederland)
Long shots: Pim Ronhaar, Lars van der Haar, Ryan Kamp (Nederland), Michael Vanthourenhout, Joran Wyseure, Niels Vandeputte (België), Clement Venturini (Frankrijk) en Felipe Orts (Spanje)

TV WK veldrijden mannen 2024

Het WK veldrijden is komend weekeinde te volgen via Eurosport (zowel het hoofdkanaal als Eurosport.nl/Discovery+), Sporza (VRT 1) en de NOS (via NPO en nos.nl). In de Leiderstrui houdt over de gehele periode dat het WK duurt alles bij, zowel met verslagen als alle relevante info vanuit Tábor.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws