IDL over het veldrijden | Zorgen om Van der Poel, beste Van Aert in het veld ooit? Veldrijden
Veldrijden

IDL over het veldrijden | Zorgen om Van der Poel, beste Van Aert in het veld ooit?

IDL over het veldrijden | Zorgen om Van der Poel, beste Van Aert in het veld ooit?

Met ogenschijnlijk gemak reed Wout van Aert tot twee keer toe naar de zege. Zagen we de Belgisch kampioen ooit zó sterk in het veld als we hem de afgelopen dagen zagen? In de Leiderstrui vroeg het aan redacteur Lex Kersten.

Van Aert reed zowel zondag als maandag relatief onbedreigd naar de overwinningen in Dendermonde en Heusden-Zolder. Waar zondag Mathieu van der Poel nog op 49 seconden gezet, was de Belg een dag later ruim een minuut eerder over de finish dan nummer twee Tom Pidcock. Reden genoeg voor de Belgische media om zich af te vragen of dit 'de beste Wout van Aert' van de afgelopen drie jaar was. We stelden dezelfde vraag aan Lex. 'Dat denk ik toch wel', antwoordt hij nog enigszins twijfelachtig. Om daar vervolgens aan toe te voegen: 'Anders win je niet je eerste vijf crossen met zoveel overtuigen.'

Van Aert met hoogvorm in het veld

Terwijl velen zich voorbereidden op het kerstdiner, volgde Lex afgelopen zondag de cross in Dendermonde in dienst van In de Leiderstrui. Hij deed toen verslag van de volgende imponerende zege van Van Aert. Als we hem vragen of hij onder de indruk was, knikt hij bevestigend. Volgens hem is het vooral opmerkelijk dat Van Aert er vanaf moment één al stond dit crossjaar. Afgelopen seizoen had de Belg namelijk nog wat crossen nodig om vervolgens te kunnen winnen.

Het is moeilijk te zeggen waar het exact aan ligt dat Van Aert er nu direct zó bovenuit steekt. Lex noemt meerdere factoren die van belang zijn als het gaat om de hoogvorm van de Belg die hij dit jaar toont. Zo kunnen volgens hem de leeftijd van Van Aert (bloei van je carrière) en een goede voorbereiding (geen geboortes) een rol bij spelen. De Vlaamse krant Het Nieuwsblad rekent daar ook nog het vertrouwen van de ploeg en het 'mentale voordeel' ten opzichte van Van der Poel bij.

Ook zou het wereldkampioenschap in Fayetteville zomaar een belangrijke factor kunnen zijn. Het veldprogramma van de Belg gaat tot aan het BK. Daarna moeten we nog maar zien of de veldrijder daarna nog zin heeft om naar de Verenigde Staten te trekken. Ook Lex merkt op dat deze wedstrijd van invloed kan zijn: 'Het kan best zijn dat hij vroeg wil pieken en het WK links laat liggen', geeft hij aan. 'Al kun je je dat met deze vorm bijna niet voorstellen.'

IDL over het veldrijden | Zorgen om Van der Poel, beste Van Aert in het veld ooit?

Zorgen om Van der Poel

Daar waar Van Aert schitterde, liet Van der Poel de fans na Heusden-Zolder toch wat beven. De Nederlander finishte in Dendermonde weliswaar knap als tweede, een dag later stapte hij af. Dinsdag werd eveneens bekend dat hij verstek laat gaan in de crossen van Loenhout (30 december) en Hulst (2 januari). De exacte reden waarom hij maandag afstapte liet even op zich wachten, aangezien verschillende personen uit zijn entourage elkaar tegenspraken. Was het een off-day of speelden de bekende problemen in zijn rug weer op?

'Van der Poel zal zich ongetwijfeld wel eens beter hebben gevoeld', stelt Lex met een understatement. 'Hij wist natuurlijk dat Van Aert al in goede vorm was en dat de uitslag in Dendermonde dus normaal was. Toch was ik eigenlijk al licht verbaasd dat Van der Poel meteen zo goed was. Wat ook opmerkelijk is, is zijn optreden van maandag. Hij gaf zelf aan dat hij niet zo starten als hij zich niet goed voelde', geeft hij aan. Dat geeft volgens hem aan dat de renner de problemen in Heusden-Zolder niet aan zag komen.

Lex hoopt dat het met Van der Poel niet al te ernstig gesteld is. 'Ik maak me wel een klein beetje zorgen. Adrie van der Poel vertelde gisteren (maandag, red.) dat de rug van Mathieu nog af en toe opspeelt, maar dat hij daar normaal wel mee kan omgaan. Dat is waar. Dat zag je vorig jaar ook in Parijs-Roubaix. Maar ja, als je een manier vindt om op de fiets te zitten en je rugproblemen te ontzien... daar word je over het algemeen op de lange termijn niet vrolijk van.' Inmiddels is bekend dat Van der Poel kampt met een zwelling op het tussenwervelschijf en dat hij voorlopig even rust moet nemen.

Kansen voor concurrentie op WK?

Over iets meer dan een maand staat het wereldkampioenschap veldrijden al op het programma, dus zullen de renners voorzichtig al hun kansen tijdens die wedstrijd afwegen. Met een Van der Poel die nog niet topfit is, en Van Aert die mogelijk niet eens afreist naar de Verenigde Staten, zou je zeggen dat er kansen liggen voor de concurrentie. Toch wil Lex nog niet te ver op de feiten vooruit lopen. Hij wil eerst nog afwachten hoe de vorm en de blessure van Van der Poel zich ontwikkelen om de verhoudingen te kunnen bepalen.

'Daar zal het, net als de eventuele deelname van Van Aert, van afhangen. Heel misschien is het nog hopen op een hele goede Tom Pidcock, maar meer kanshebbers zie ik eigenlijk niet voor goud.' Ook Eli Iserbyt dus niet: 'Kenmerkend was denk ik wel wat hij laatst zei. Dat hij bewust piekt voordat Van Aert en Van der Poel het veld inkomen. Die legt zich min of meer al neer dat hij ze niet kan verslaan. Volgens mij wilde hij nog wel pieken richting het WK, maar ik denk om te strijden voor het zilver of brons.'

Lex zou het in ieder geval wel logisch vinden als Van Aert uiteindelijk besluit om het WK aan zich voorbij te laten gaan. 'Mits je er zeker van bent dat dat echt een paar procentjes scheelt in het voorjaar', voegt hij toe. 'Hij is drievoudig wereldkampioen in het veld, dus reken er meer op dat hij veel liever een Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix inwisselt voor een vierde wereldkampioenschap. Ik weet denk ik wel wat Jumbo-Visma wil...'

Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl

Met dank aan: Lex Kersten - l.kersten@indeleiderstrui.nl


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws