Interview | Van Anrooij verkeert in uitstekende vorm: 'Als ik nu zou moeten kiezen, rijd ik het WK bij de beloften' Veldrijden
Veldrijden

Interview | Van Anrooij verkeert in uitstekende vorm: 'Als ik nu zou moeten kiezen, rijd ik het WK bij de beloften'

Interview | Van Anrooij verkeert in uitstekende vorm: 'Als ik nu zou moeten kiezen, rijd ik het WK bij de beloften'

Shirin van Anrooij voerde tijdens de Azencross een waar huzarenstukje op. In een natgeregend Loenhout, waar ook de wind nog eens flink huishield, schudde ze in de eerste ronde al haar concurrenten van zich af en soleerde ze uiteindelijk vrijuit naar de overwinning. In de Leiderstrui ving de laureate na afloop van de prijsuitreiking op bij haar camper.

In het kleine dorpje Loenhout, gelegen in de Vlaamse provincie Antwerpen, stond er geen maat op de 20-jarige Van Anrooij. Ze bleek meer dan een maatje te groot voor de concurrentie, die bij afwezigheid van Puck Pieterse en co wel voornamelijk uit subtop-dames bestond. Het is voor de Zeeuwse al haar derde overwinning in korte tijd, daar zij eerder in dezelfde week ook al in zowel Gavere als Mol victorie kraaide. 'Ik ben inderdaad wel in de winning mood, ja', stelt Van Anrooij na afloop van haar Loenhoutse zegetocht.

De in topvorm verkerende Van Anrooij heeft dit veldritseizoen al vier overwinningen op zak

Ondanks dat Van Anrooij dit veldritseizoen voornamelijk ereplaatsen aaneen geregen heeft, staat haar zegeteller inmiddels al wel op vier (waarvan dus drie tussen 23 en 30 december). In november ging Van Anrooij ook met de bloemen aan de haal. Toentertijd wist zij in de Beekse Bergen te profiteren van de strijd tussen de naar elkaar kijkende Puck Pieterse en Fem van Empel. Op de vraag welke van deze vier overwinningen bij haar persoonlijk bovenaan het lijstje staat, hoeft de Nederlandse niet lang na te denken. 'Dat is sowieso Gavere.' In Gavere toonde Van Anrooij zich van haar allersterkste kant en hield ze een opmars van ploeggenote Lucinda Brand op knappe wijze tegen.

Naar eigen zeggen is 2022 sowieso een topjaar geweest voor de renster van Baloise Trek Lions. 'Het ging echt veel beter dan ik had verwacht, helemaal in vergelijking met 2021. Toen was ik af en toe nog wel eens aan het sukkelen.' Vooral over haar voorbije wegseizoen is Van Anrooij enorm te spreken. 'Ik denk dat ik dat goed heb aangepakt. Op de weg heb ik vooral in dienst gereden, maar dat was geen probleem. Kijkend naar mijn huidige resultaten in het veld heeft het zich zeker uitbetaald.' Het mag dan ook geen verrassing heten dat Van Anrooij bevestigend antwoordt op de vraag of zij 2023 op dezelfde manier aan gaat pakken.

Van Anrooij is zo goed als zeker van haar wegplanning in 2023, maar twijfelt nog over het WK veldrijden

'Maar ik rijd wel de Giro in plaats van de Tour volgend jaar', voegt Van Anrooij toe. In de Tour de France Femmes 2022 schreef Van Anrooij de eindoverwinning in het jongerenklassement bij op haar palmares. Ook haar andere doelen voor het wegseizoen van 2023 steekt de sympathieke twintiger niet onder stoelen of banken. 'Ik wil graag pieken in het Waalse eendagswerk, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl dus.' In deze twee klassiekers gaf Van Anrooij april jongstleden ook acte de présence. Toen finishte ze respectievelijk als dertiende en zestiende.

Het WK veldrijden wordt door veel cyclocrossers als het ultieme doel bestempeld. Dat geldt ook voor Van Anrooij, die door haar leeftijd op het WK veldrijden in Hoogerheide zowel bij de elite vrouwen als bij de beloften vrouwen zou kunnen starten. 'Als ik nu zou moeten kiezen, rijd ik het WK bij de beloften. Maar dat is nog verre van een zekerheid. Het kan echt nog elke week gaan veranderen. Ik denk dat ik pas één week voor het WK beslis bij welke categorie ik ga starten.' De in Goes geboren Van Anrooij kijkt in ieder geval uit naar een WK in eigen land. 'Dat is toch echt wel iets speciaals.'

Van Anrooij werkte tussen 23 en 30 december vier crossen af. Niet geheel onlogisch heeft dat zelfs de beresterke Van Anrooij de nodige energie gekost. 'Ik ben nu best wel moe van al dat crossen de afgelopen week.' Er doet zich na de cross in Loenhout echter een welverdiende rustperiode van vijf dagen voor. Bij de Nieuwjaarscross in Baal verschijnt Van Anrooij namelijk niet aan de start en ook in Herentals zal haar naam niet op de deelnemerslijst terecht komen. 'Lucinda (Brand, red.) zal namens onze ploeg meedoen in Baal. Mijn eerstvolgende wedstrijd is de cross in Kokszijde, gevolgd door die in Zonhoven.' 1 januari is dus voor Van Anrooij een vrije dag. Echter zal ze, zoals een echte prof betaamt, het niet al te bont maken op oudejaarsavond. 'Ik blijf natuurlijk wel tot 12 uur op, maar het zal zeker geen 4 uur gaan worden voor mij.'

Youri van den Berg

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws