Voorbeschouwing X2O Trofee Baal 2023 | Kan Pidcock bij afwezigheid Van der Poel en Van Aert winnen? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Baal 2023 | Kan Pidcock bij afwezigheid Van der Poel en Van Aert winnen?

Voorbeschouwing X2O Trofee Baal 2023 | Kan Pidcock bij afwezigheid Van der Poel en Van Aert winnen?

Nieuwsjaarsdag = crossdag! Sinds zovele jaren is het dit etmaal tijd voor de eerste cross van het jaar in Baal, het domein van Sven Nys. De veldritlegende draagt ook de naam van de veldrit, die deel uitmaakt van de strijd om de X2O Trofee. In de Leiderstrui vertelt je er het nodige over.

De afgelopen vijf jaar was het steevast Mathieu van der Poel (vier keer) of Wout van Aert (afgelopen jaar) die victorie kraaide in Baal, maar dit jaar komt daar hoe dan ook verandering in. Beide mannen staan namelijk niet aan de start, daar ze hun eerste cross van 2023 inplanden op 3 januari in Herentals.

Een hard gelag voor de organisatie, al blijft er nog voldoende schoon volk over om er alsnog een mooie strijd van te maken op Nieuwjaarsdag.

Praktische informatie X2O Trofee Baal 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars X2O Trofee Baal

2021/2022 Wout van Aert / Lucinda Brand
2020/2021 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2019/2020 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2018/2019 Mathieu van der Poel / Jolanda Neff
2017/2018 Mathieu van der Poel / Katie Compton
2016/2017 Toon Aerts / Marianne Vos
2015/2016 Wout van Aert / Sanne Cant
2014/2015 Wout van Aert / Katherine Nash
2013/2014 Sven Nys / Katie Compton
2012/2013 Kevin Pauwels / Katherine Nash

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Baal 2023

De GP Sven Nys wordt traditioneel rondom het Sven Nys Cycling Center verreden, een plek gemaakt voor crossers van jong tot oud. Dit maakt het één van de mooiste parcoursen van de nog prille jaargang, niet in de laatste plaats vanwege de aanwezigheid van de Balenberg, die meermaals beklommen moet worden.

Om deze veldrit winnend af te sluiten is een goede dosis gezonde power vereist, maar ook technisch moet je in orde zijn. Er zitten namelijk enkele lastige passages bij, waarbij je op basis van behendigheid op de fiets het verschil kan maken. Al bij al een prachtige cross dus!

Voorbeschouwing X2O Trofee Baal 2023 | Kan Pidcock bij afwezigheid Van der Poel en Van Aert winnen?

Weer
Koud zal het op Nieuwjaarsdag met temperaturen rond de dertien graden Celsius niet worden, maar met de verwachte regen en wind is het weer nu ook niet echt lekker te noemen.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen X2O Trofee Baal 2023

Voor het eerst in een geel-zwart tenue op Nieuwjaarsdag: Fem van Empel! De Nederlandse maakt de overstap van Pauwels Sauzen-Bingoal en staat na haar blessure uit Val di Sole genoteerd. Kan ze meteen haar vorm van dit seizoen doortrekken? Of heeft ze wat procentjes verloren na haar zware crash en transfer?

Bij afwezigheid van Shirin van Anrooij zal de concurrentie moeten komen van Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado. De twee Nederlandse dames raken steeds beter in vorm, maar waren tot dusverre nog niet in staat om Van Empel echt te bedreigen.

Op de lijst staat verder ook Denise Betsema, maar zij lijkt de laatste weken niet op de toppen van haar kunnen rond te rijden op dit moment. In dat geval lijkt Aniek van Alphen ook nog een kandidaat voor een topnotering. Constant is ze dit seizoen niet, maar als ze een goede dag heeft, bewees ze al te kunnen winnen.

Favorieten mannen X2O Trofee Baal 2023

Het feest is voorlopig even voorbij. Mathieu van der Poel en Wout van Aert slaan Baal over, dus grijpen we terug naar de crossers die het hele seizoen maar doorbeuken. Topfavoriet lijkt Tom Pidcock, aangezien de wereldkampioen als enige een beetje kon wedijveren met Van der Poel en Van Aert rond de Kerstperiode.

Voorbeschouwing X2O Trofee Baal 2023 | Kan Pidcock bij afwezigheid Van der Poel en Van Aert winnen?

In Baal krijgt hij normaliter te maken met Lars van der Haar, die qua niveau een enorm constant seizoen rijdt. Winnen deed hij nog niet veel, dus is dit een uitgelezen kans. Bij Pauwels Sauzen Bingoal schrijven we uiteraard Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout op. Laurens Sweeck is de andere Belg die op Nieuwjaarsdag serieuze kans maakt op winst.

TV X2O Trofee Baal 2023

De GP Sven Nys wordt zondag live op de beeldbuis gebracht door Sporza. Zij zijn er vanaf 13.30 uur bij op Canvas met de vrouwenwedstrijd, waarna ze naar Eén schakelen voor de mannenwedstrijd. Eurosport schakelt om 13.40 uur in op het hoofdkanaal en de online player.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws