Interview | Van Empel vindt omgaan met media lastig: 'Ben bang om iets verkeerds te zeggen' Veldrijden
Veldrijden

Interview | Van Empel vindt omgaan met media lastig: 'Ben bang om iets verkeerds te zeggen'

Interview | Van Empel vindt omgaan met media lastig: 'Ben bang om iets verkeerds te zeggen'

Fem van Empel dendert door het veldritseizoen. Dat is het minste wat we kunnen zeggen. Acht overwinningen in negen crossen, met de Europese titel afgelopen weekend als kers op de taart. Toch ondervindt de Nederlandse ook minder leuke kantjes aan de aandacht die gepaard gaat met haar prestaties op de fiets.

Hoe ze met de druk van topfavoriete omgaat, zo vroeg In de Leiderstrui Van Empel na afloop van het Europees kampioenschap in Namen. Als 20-jarige aan de start staan van een kampioenschap, terwijl iedereen van je verwacht dat je wint: het moet niet makkelijk zijn. 'Neen, het was zeker niet evident. Maar ik was eigenlijk heel relaxed voor de wedstrijd. Misschien wel relaxter dan ooit. Ik heb gewoon heel veel vertrouwen getankt de afgelopen weken. Ik kon alleen maar van mijn eigen kracht uitgaan. Ik wilde gewoon de finish bereiken zonder spijt, wat het resultaat ook was', aldus Van Empel.

Van Empel, die vanaf januari in de kleuren van Jumbo-Visma te zien zal zijn, geeft toe soms moeite te hebben met de aandacht en verwachtingen die er zijn. 'Het is heel lastig om met de pers en media om te gaan.' Wat vindt ze dan zo lastig aan het omgaan met de media? 'Hetgeen ik moet zeggen. Ik ben een beetje bang ofzo om iets verkeerd te zeggen. En iedereen vindt iets van je en ze kunnen ook van alles over je schrijven.'

Een beeld dat we dit jaar al acht keer zagen: Van Empel die zegeviert.
Een beeld dat we dit jaar al acht keer zagen: Van Empel die zegeviert.

Zeker op een kampioenschap komt er dan extra druk bij kijken. Staat Van Empel er dan op voorhand bij stil: wat als het net nu fout loopt? 'Mocht het fout zijn gelopen, dan zou ik heel veel reacties hebben gekregen denk ik. Maar vanachter de televisie is het altijd makkelijk een oordeel te geven. Een mening geven is het makkelijkste wat er is. Het is af en toe heel lastig om mee om te gaan en om die negatieve reacties te zien. Maar ik denk dat de mensen die dichtbij me staan wel weten hoe het zit.'

Met die lekke band leek het even fout te lopen, maar met een indrukwekkende inhaalrace haalde Van Empel alsnog de Europese titel binnen. En wat nu? Met deze hoogvorm zo veel mogelijk wedstrijden winnen? Neen. Het kamp Van Empel beseft dat de aandacht nu even op kwaliteitsvolle trainingen moet liggen. 'Ik schroef m'n trainingsarbeid wat terug en zal meer focussen op duurtrainingen. Na de veldritten in Amerika heb ik niet veel meer kunnen doen. Het is nu goed om weer wat te gaan trainen, in plaats van alleen te focussen op het resultaat. Al zal de focus wel nog een beetje op de Wereldbeker blijven', aldus de autoritaire leidster in de Wereldbeker.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws