Vanthourenhout rekent in Overijse af met door mislukte start en val gekwelde Pidcock Veldrijden
Veldrijden

Vanthourenhout rekent in Overijse af met door mislukte start en val gekwelde Pidcock

Vanthourenhout rekent in Overijse af met door mislukte start en val gekwelde Pidcock

Michael Vanthourenhout heeft zondag de Wereldbeker van Overijse gewonnen. De Belg vocht een bloedstollende strijd uit met Tom Pidcock, die een indrukwekkende comeback maakte, maar liep de zege door een val in de voorlaatste ronde en een slipper in de laatste ronde nipt mis. Lars van der Haar werd derde.

Na de vrouwen mochten de mannen aan de bak in de modderpoel van Overijse. Bij de start was er gelijk een opmerkelijk beeld: Pidcock die als laatste het veld indraaide. Naar de oorzaak was het door het ontbreken van beeld gissen.

Van der Haar had de beste start, maar liet het initiatief al snel aan anderen. De mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal maakten van die kans gretig gebruik. Europees kampioen Vanthourenhout en Eli Iserbyt sloegen op het zware parcours snel een flink gat op Felipe Orts en Pim Ronhaar.

Pidcock stormt van laatste plek naar kopgroep

Waar van der Haar na zijn goede start flink was terugzakt, was Pidcock bezig met een indrukwekkende opmars. De Brit - die als 43ste het veld indook - was na een fietswissel in de eerste ronde nog opgerukt naar een negende plaats op twintig seconden van Vanthourenhout en Iserbyt.

Pidcock trok na de finishpassage meteen snoeihard door en dichtte met Van der Haar in het wiel naar de nummer drie in koers, Ronhaar. De twee Nederlanders hadden hun handen vol met de Brit. Door een slipper verloor Ronhaar de aansluiting. Ook de opgehouden Van der Haar kon niet reageren.

Pidcock was volledig los en zette de jacht op het Pauwels Sauzen-duo in. Van twintig seconden ging het verschil razendsnel naar tien én nog minder. Er was voor Iserbyt en Vanthourenhout geen ontkomen aan. Nog in de tweede ronde sloot Pidcock bij het kopduo aan.

Iserbyt kraakt, Vanthourenhout houdt stand

Bij het ingaan van de derde ronde nam Pidcock de leiding over van Iserbyt en Vanthourenhout. Van der Haar en Ronhaar volgden op tien seconden van de drie. Laurens Sweeck had zich na een mindere start opgewerkt naar plek zes, op vijf tellen van de twee Nederlanders.

Pidcock nam vooraan geen moment van herstel en had door zijn ferme tempo Iserbyt afgeschud. Enkel de Europees kampioen kon de ontketende wereldkampioen volgen, althans voor even. Op een schuine strook maakte Vanthourenhout een fout, waardoor hij het wiel van Pidcock verloor.

Vanthourenhout gaf zich echter niet zomaar gewonnen en leek de kloof naar Pidcock dicht te rijden. De wereldkampioen liet het tempo daarentegen niet zakken, waardoor de Belg bleef hangen op zo'n drie à vijf seconden.

Nys rijdt knappe cross, maar heeft concurrentie van Sweeck en Van der Haar

Een andere crosser die een indrukwekkende opmars opvoerde, was Thibau Nys. De zoon van Sven Nys voelde zich thuis op het modderige parcours en stoomde aanvankelijk op naar plek zes, waarna hij in de vierde ronde doorzette naar de derde plek. Dat ging ten koste van Iserbyt, die door een lekke band ook werd ingehaald door Van der Haar, Ronhaar en Sweeck. Die laatste was een serieuze bedreiging voor de leidende positie van Iserbyt in de Wereldbeker.

Intussen was het Vanthourenhout eindelijk gelukt om die paar seconden op Pidcock dicht te rijden. Vanthourenhout - die een tijd in de verdediging werd gedrukt - nam vervolgens de leiding over en zette voor de verandering Pidcock onder druk. De Brit maakte daardoor een foutje en was gedwongen om een klein verschil dicht te rijden.

Bloedstollende slotfase

De twee waren in de finale zeer gelijkwaardig, maar ze moesten opletten voor de achtervolgers. Sweeck en Van der Haar - die Nys inmiddels waren gepasseerd - reden een sterke vijfde ronde en kwamen terug tot een kleine halve minuut.

Na de mislukte start sloeg in de voorlaatste ronde wederom het noodlot toe voor Pidcock. Hij gleed op een stuk asfalt vervelend onderuit en verloor zodoende de aansluiting met Vanthourenhout. De Brit was aanvankelijk aangeslagen, maar kreeg richting de laatste ronde weer de smaak te pakken, waardoor de fans een spannende slotronde kregen voorgeschoteld.

Pidcock had het goede ritme weer te pakken en liep in de stroken bergop hard in op Vanthourenhout. Het was razendspannend, daar Pidock door een foutje weer wat tijd toegaf. Dat foutje bleek doorslaggevend. Vanthourenhout hield Pidcock aan de finish nipt af. Van der Haar won de strijd van Sweeck om plek drie.

Uitslag Wereldbeker Overijse mannen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws