Na Van Anrooij en Van Empel geeft ook Pieterse een showtje weg, sterke Brand tweede in Herentals Veldrijden
Veldrijden

Na Van Anrooij en Van Empel geeft ook Pieterse een showtje weg, sterke Brand tweede in Herentals

Na Van Anrooij en Van Empel geeft ook Pieterse een showtje weg, sterke Brand tweede in Herentals

Puck Pieterse heeft op machtige wijze de X2O Trofee-cross in Herentals gewonnen. Wat Shirin van Anrooij en Fem van Empel in hun eentje al deden in Loenhout en Baal, dat kon de jonge renster van Alpecin-Deceuninck ook. Pieterse reed al vroeg solo en breidde haar voorsprong gedurende de race alleen maar uit. Lucinda Brand werd na een sterk tweede deel van de cross tweede, net als op 1 januari in Baal.

Onder toeziend oog van andermaal duizenden wielerfans begonnen de vrouwen er dinsdag om 13.45 uur aan. De dames van Alpecin-Deceuninck hadden de beste start: Pieterse dook als eerste het veld in, voor Ceylin del Carmen Alvarado. In de eerste strook lag het modderig, waardoor er moest worden gelopen. Het sloeg het veld meteen wat uit elkaar. Het Alpecin-duo trok vervolgens fel door en creëerde een mooi gat naar de rest. Klassementsleidster Denise Betsema reed al vroeg lek en kende zo een dramatische openingsronde.

Pieterse technisch uitstekend, goede dag voor Brand

Op het technisch uitdagende parcours, met veel steile klimmetjes en pittige afdalingen, schudde Pieterse al rap haar enig overgebleven concurrent van zich af. Alvarado kreeg op haar beurt gezelschap van Brand en Annemarie Worst, die na een lastige start naar plek drie en vier waren gereden. De arme Betsema moest een halve ronde met de fiets aan de hand richting de wisselpost en verloor zo ontzettend veel tijd. Haar voorgift op Alvarado in de Soudal Ladies Trophy was ruim drie minuten, dat dan weer wel.

In de tweede ronde bleef Pieterse vrolijk doorbeuken, maar het was Brand die - met Alvarado in het wiel - een uitstekende dag had. Ze hield de leidster even op zo'n tien seconden en daarmee in het zicht. Pieterse was in het technische klim- en daalwerk echter zo sterk dat ze daar wel een grotere voorgift bij elkaar fietste. Na twee rondes bedroeg het verschil tussen Pieterse aan kop en Brand en Alvarado in de achtervolging zo'n twintig seconden.

Brand valt, Pieterse breidt voorsprong alleen maar uit

Na een lullige val in een bocht verloor Brand in ronde drie even de aansluiting met Alvarado, maar halfweg cross kwamen ze toch samen over de meet. Hun achterstand op Pieterse na drie rondes: 41 seconden! Deel twee van de cross kon beginnen en het was Brand die met een knappe versnelling Alvarado gedag zei. Ze hield in ronde vier knap gelijke tred met Pieterse, getuige een verschil van 38 seconden. Bij Alvarado brak het verweer, op een dikke minuut.

Brand zette met deze veranderingen in de cross plots het klassement naar haar hand. Betsema reed door het vroege malheur al op meer dan drie minuten van de kop en dus streden Brand en Alvarado naast plek twee ook om de leidende positie in de Soudal Ladies Trophy. Het verschil in de rangschikking tussen de twee bedroeg slechts zestien seconden in het voordeel van Alvarado. Dat verschil had Brand bij het ingaan van de slotronde al ruimschoots goedgemaakt.

Spanning voor het klassement in deel twee

De laatste ronde werd aangevangen met een voorsprong van 44 seconden van Pieterse op Brand. Alvarado probeerde te redden wat er te redden viel en kreeg gezelschap van de goed rijdende Worst. Samen gaven ze 1.22 minuten toe op Pieterse en dus 38 tellen op Brand. In de slotronde was het strijd op meerdere fronten. Brand ging vol gas om de leiding in het klassement over te nemen van Betsema en Alvarado en Worst streden om plek drie. Pieterse greep breed glimlachend de zege, Brand knalde met een uitstekende slotronde op 27 seconden als tweede over de meet. Worst werd derde, voor Alvarado. Betsema werd tiende op 4.23 minuten van Pieterse en verloor zo haar leidende positie in het klassement aan Brand.

De veldritshow van Pieterse komt enkele dagen na de shows die haar concurrenten Van Anrooij en Van Empel al hadden opgevoerd in Loenhout (30 december) en Baal (1 januari). Van Anrooij won eind december met een minuut voorsprong, Van Empel won in Baal zelfs met een voorgift van twee minuten. Daarmee toonden de sterkste drie vrouwen uit de cross van dit seizoen in een weekje aan waarom ze de sterkste drie van dit seizoen worden genoemd.

Uitslag X2O Trofee Herentals 2022 vrouwen

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws