Sven Vanthourenhout legt EK-woorden De Knegt in weegschaal: 'Duidelijke afspraken over wat wel en niet kan' Veldrijden
Veldrijden

Sven Vanthourenhout legt EK-woorden De Knegt in weegschaal: 'Duidelijke afspraken over wat wel en niet kan'

Sven Vanthourenhout legt EK-woorden De Knegt in weegschaal: 'Duidelijke afspraken over wat wel en niet kan'

Dit weekeinde staat in het Franse Pontchateau het EK veldrijden op het programma en dan is er traditioneel één land wat iedereen extra in de gaten houdt: België natuurlijk, de bakermat als het om het veldrijden gaat. Bij de mannen nemen onze zuiderburen het met een goed gestoffeerde ploeg op tegen de eveneens sterke Nederlanders, waar In de Leiderstrui over sprak met bondscoach Sven Vanthourenhout.

We legden de altijd welbespraakte keuzeheer van de Belgische weg- en crossploeg de woorden van zijn Nederlandse evenknie Gerben de Knegt voor. Die liet zondag in Maasmechelen in gesprek met deze site zijn licht schijnen over de Belgische equipe en dan meer de ploegenbattle tussen Baloise Trek Lions (met Belg Thibau Nys en Nederlanders Lars van der Haar, Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis) en Pauwels Sauzen-Bingoal (met Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout).

'Thibau zit niet in het kamp van Pauwels Sauzen-Bingoal, wat toch zijn landgenoten zijn. Daar kunnen wij alleen maar ons voordeel mee doen', wierp De Knegt een blik vooruit. 'Het kan allemaal wel een rol gaan spelen. Als Iserbyt weg is, zal Vanthourenhout niet rijden en kan Nys feitelijk ook niet rijden. Maar dat vraag ik me dan toch wel af, of hij dat niet gaat doen. Meestal zitten de Belgen het minst goed op een lijn', was zijn take, met de opmerking dat er van vooropgestelde tactieken vaak weinig terecht komt in de cross en dat de omstandigheden allesbepalend zijn.

Die mening is ook Vanthourenhout toebedeeld, al nuanceert hij de andere hypotheses over het al dan niet rijden van zijn Belgische ploeg. 'Ik denk dat de wedstrijdomstandigheden sowieso wel voor een stuk beslissen hoe we het tactisch moeten aanpakken. Je moet eerst ook wel het parcours goed kunnen inschatten, wat je pas kunt doen nadat je hebt gezien hoe de weersomstandigheden daar doorwegen', aldus de Belgische keuzeheer.

Vanthourenhout: 'Er wordt altijd gepraat en gedaan over de tactiek'

In 2016 werd er ook al eens een EK verreden in Pontchateau, weet Vanthourenhout nog. Toen won Toon Aerts na een veldrit waarin tactiek een grote rol speelde. 'Als we een scenario krijgen zoals op dat EK in Pontchateau, waar het lang samenzat, wordt het meer een tactische cross. Ik zie daar geen problemen in. Er wordt ook altijd over gepraat en gedaan, maar het verleden heeft uitgewezen dat het dan niet vaak misgelopen heeft', is hij overtuigd van het kunnen van de Belgische ploeg.

van der haar vanthourenhout sweeck
Afgelopen jaar won Michael Vanthourenhout het EK, voor Lars van der Haar

Vanthourenhout vertelt in een notendop waar het om gaat draaien zondag. 'De weersomstandigheden ginder zijn heel slecht en ik ben nog nooit in die hoedanigheid in Pontchateau geweest. We moeten dus echt kunnen inschatten wat dat teweeg brengt voor het parcours. Als dat dan een trage cross is zoals de Koppenberg, dan gaat er weinig tactiek aan te pas komen. Dan komt de tactiek van de dag gewoon naar voren. Krijg je een snelle editie, dan moet je wel gaan praten met de jongens', geeft hij aan. Dat praten zal dan voor vrijdag of zaterdag zijn, nadat eenieder de omloop heeft gezien.

Belgische bondscoach vindt strijd tussen goede Belgen en Nederlanders alleen maar mooi voor de cross

'Elk plan dat we opstellen, is relatief. Het is meer een kwestie van duidelijke afspraken maken wat wel en niet kan. In het veldrijden is het heel vaak zo dat de fysiek sterkste coureur boven komt drijven, wat hedendaags een strijd is tussen een paar heel goede Belgische en Nederlandse renners. Dat is voor de cross alleen maar mooi, denk ik', vervolgt hij.

'Ik denk dat Van der Haar iemand is die eergevoel heeft, een echte winnaar', kijkt Vanthourenhout naar de vermoedelijk belangrijkste tegenstander. 'Dat siert hem ook. Hij gaat zijn kans dus ook proberen grijpen als die zich voordoet. Van onze kant uit gaan we klaar moeten zijn om bepaalde situaties goed in te schatten en misverstanden uit de weg te gaan', is de Belgische keuzeheer stellig. 'Ik verwacht van Nederland een goede prestatie, net zoals zij dat van ons zullen verwachten. Gerben zal net zozeer afspraken maken als dat wij zullen moeten doen. In dat opzicht hebben we dezelfde job voor komend weekeinde', vergelijkt hij zichzelf met zijn Nederlandse evenknie.

Tot slot: het EK begin november, is dat voor Vanthourenhout een ja of een nee? 'Ik zie geen andere optie. Na het EK ga je stilaan groeien naar de Kerstperiode, wat dé periode is. Daarnaast heb je quasi aansluitend een WK, dus er zijn heel weinig andere opties. De combi met de Koppenberg is mooi, al valt het vaak wel heel kort bij elkaar', aldus de man die bij de Belgen dit weekend aan de knoppen draait.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws