Thibau Nys hielp Van der Haar aan EK-winst: 'Moest het proberen en geen spijt hebben' Veldrijden
Veldrijden

Thibau Nys hielp Van der Haar aan EK-winst: 'Moest het proberen en geen spijt hebben'

Thibau Nys hielp Van der Haar aan EK-winst: 'Moest het proberen en geen spijt hebben'

Lars van der Haar was verrassend de sterkste op het EK veldrijden en dat heeft hij mede te danken aan vader en zoon Nys. Vader Sven is zijn ploegleider bij Baloise-Trek Lions, terwijl zoon Thibau zijn ploeggenoot is en hem erdoorheen hielp met een cruciale tip voorafgaand aan de zegetocht.

Bij Sporza spreekt Sven Nys over de prestatie van Van der Haar. Hij geloofde altijd in zijn renner: 'Ik wist dat hij het nog in zich had. Ik vind dat hij in Iowa en vooral in Zonhoven al een overwinning verdiende. Dat stapelt zich iedere keer op. Hij voelt zich goed op die fiets. Alles komt eigenlijk bij elkaar. En dan op deze berg, waar hij op het NK al een paar keer heeft gereden, voelt hij veel vertrouwen.' Hij zag hem simpelweg de beste zijn: 'Maar slacht nu de Belgen niet af, ze hebben geen fouten gemaakt. Op dit parcours wint de beste, simpel. En alles zat Van der haar mee: dat dolenthousiaste publiek, een parcours op zijn maat en een goede conditie', vertelt hij Het Nieuwsblad.

Sven en Thibau Nys over Van der Haar: 'goede crosser met handleiding' en 'in juiste flow dit seizoen'

En waarom won hij de afgelopen jaren niet? Dat is een samenkomst van omstandigheden volgens Nys senior. 'Er is een jonge generatie bijgekomen waarmee hij het moeilijk had en af en toe blessureleed. De afgelopen zomer is heel goed geweest. Hij was blessurevrij en zat mentaal goed in zijn vel.' Daarbij komt dat de Nederlander soms zichzelf wat in de weg zit, maar het nu weer beter gaat volgens zijn ploegleider. 'Ik ken de capaciteiten van Lars. Hij is altijd 110 procent met zijn vak bezig als het gaat om de details, dat nekt hem soms wel eens. Het minste dat er fout loopt, daar wordt hij wat onzeker van. Het is wel iemand met een handleiding. Door de jaren heen weten we hoe we daarmee moeten omgaan.'

Bij Sporza is ook te lezen dat Thibau Nys Van der Haar hoog inschat: 'Ik denk dat Lars sinds het begin van het seizoen al de juiste flow te pakken heeft. Dat in combinatie met een superdag zoals nu en ok in combinatie met het speciale gevoel van een kampioenschap. Dat kan je niet vergelijken met een andere cross. Dat heeft ervoor gezorgd dat hij zijn ding kon doen.' Een wijze les daags voor het EK hielp de Nederlander tevens aan de winst, aldus de kersvers Europees kampioen: 'Ik dacht tijdens de cross terug aan de woorden van Thibau. Hij zei mij zaterdag: ‘Je mag niet het gevoel hebben na de cross dat je het niet hebt geprobeerd’. Dus knalde ik maar. Werd ik er daarna weer afgereden, dan was het maar zo.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws