Van der Haar verrast de Belgen en knalt voor eigen publiek naar Europese veldrittitel Veldrijden
Veldrijden

Van der Haar verrast de Belgen en knalt voor eigen publiek naar Europese veldrittitel

Van der Haar verrast de Belgen en knalt voor eigen publiek naar Europese veldrittitel

Lars van der Haar heeft op prachtige wijze de Europese titel gewonnen bij de mannen elite. De Nederlander beleefde een matige openingsfase, maar toen Quinten Hermans er halfweg koers alleen vandoor ging, ging Van der Haar als enige serieus in de achtervolging. Erop en erover in de slotfase, voor een verrassende Europese titel voor Nederland bij de mannen elite.

België versus Van der Haar, zo was de verwachting. En zo geschiedde. De eenzame Nederlander was vanuit de start omgeven door lichtblauw, met verder alleen de Fransman Joshua Dubau die knap in de voorste groep bleef. De eerste twee rondes waren het louter steekjes die werden uitgedeeld; eentje door Toon Aerts, eentje door Hermans en zelfs Dubau nam een keer brutaal de leiding. Geen van allen kwamen ze echt weg. Het waren vooral foutjes, zoals een loopval van Van der Haar, die voor verschillen zorgden.

De voorste groep werd pas wat kleiner toen Hermans het tempo voor langere tijd hoog hield. Eli Iserbyt was toen nog op de afspraak en ook Aerts en Vanthourenhout konden mee. Van der Haar haakte zijn wagonnetje als vijfde aan en was daarmee de laatste. Laurens Sweeck, Dubau en Jens Adams verloren de aansluiting en moesten in de vierde ronde in de achtervolging.

Hermans gaat solo, Iserbyt zakt erdoor

Het was Hermans die het tempo in de eerste helft van de cross hoog hield, om zo de voorste groep verder uit te dunnen. Dat lukte niet meteen, al hing Van der Haar er soms maar net aan. De Nederlander verloor iedere keer ook veel tijd bij fietswissels, waardoor hij halfweg koers plots met Iserbyt op een gaatje zat van Hermans, Aerts en Vanthourenhout. Die wachtten natuurlijk niet, helemaal niet toen Van der Haar op de kasseiklim zelfs weg kon rijden bij Iserbyt, die duidelijk geen al te beste dag had. Hermans zette nog maar een keer aan op kop, Aerts en Vanthourenhout mochten ook dromen van de EK-titel.

Terwijl Hermans zijn voorsprong consolideerde en op de lange asfalt- en kasseiklim van de VAM-berg verder weg reed, verloor Aerts bij de achtervolgers de aansluiting. Waarom wist niemand, maar Vanthourenhout en Van der Haar vochten plots samen op plek twee en drie. Op de kassei-klim reed Van der Haar zelfs weg bij Vanthourenhout en hij kwam plots binnen tien tellen van Hermans. Had Hermans zijn hand dan toch wat overspeeld? Lag de wedstrijd met nog vier rondes te gaan dan toch weer open?

Van der Haar erop en erover bij Hermans

Negen seconden, dat was in de zevende ronde het verschil tussen Hermans en Van der Haar, die uit de achtergrond geen enkel gevaar meer leken te krijgen van anderen. Hermans had halfweg koers een pijl verschoten, Van der Haar moest duidelijk even bijkomen van zijn stoot in ronde zes. Een schitterende battle tussen België en Nederland, met nog een verschil van vijf seconden bij het ingaan van ronde nummer acht. Steeds kwam Van der Haar een beetje dichterbij en op de kasseiklim in ronde acht schoot Van der Haar het laatste gaatje naar Hermans dicht.

Toen de twee bij elkaar waren, profiteerde Van der Haar meteen van het momentum en zette hij Hermans onder druk. Met succes, want waar de Belg vermoeid oogde en foutjes maakte, stoomde Van der Haar door onder luid gejuich van de Nederlandse fans. De kasseiklim van de VAM-berg was de sleutel tot succes, daar reed Van der Haar weg bij Iserbyt, daar dichtte hij het gat naar Hermans en daar breidde hij zijn voorsprong op diezelfde Hermans uit bij het ingaan van de laatste ronde. Van der Haar kon de laatste ronde gebruiken als ultieme ereronde, Hermans moest tevreden zijn met zilver. Aerts kwam op ruime achterstand binnen als derde.

Uitslag EK veldrijden mannen elite 2021

Lees het EK veldrijden voor mannen 2021 terug in onze liveblog

Kom je binnen via de app? Klik dan hier voor de laatste updates.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws