Van 'batterijtjes opladen' tot 'met de meiden op pad': waarom het hele veld massaal naar Spanje trekt Veldrijden
Veldrijden

Van 'batterijtjes opladen' tot 'met de meiden op pad': waarom het hele veld massaal naar Spanje trekt

Van 'batterijtjes opladen' tot 'met de meiden op pad': waarom het hele veld massaal naar Spanje trekt

Wie maandag op één van de Nederlandse of Belgische vliegvelden rondloopt, heeft grote kans dat hij/zij één of meerdere crossers tegen het lijf loopt. Na de baggertocht van zondag door de modder van Zaltbommel (NK) en Lokeren (BK) zal zo'n tripje naar de zon richting het WK ook welgekomen zijn.

In Benidorm plukten ze er alvast de vruchten van. De Spaanse badplaats organiseert voor het eerst een cross in de regio waar de teams in december en januari traditioneel heen gaan en kan direct uitpakken met de laatste confrontatie tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert én Tom Pidcock van deze winter en heeft ook zo'n beetje alle topvrouwen aan de start. Gek is het dus ook niet dat de tickets - in Spanje zelf, maar zeker ook over de grenzen - als zoete broodjes over de toonbank gaan.

Shirin van Anrooij en Mathieu van der Poel maakten zelfs de beslissing om het NK over te slaan en dus al eerder naar de Spaanse zon te trekken met hun wegploegen. 'Het is fijn om nu een weekje zonder druk naar de cross te kunnen kijken, dat is ook wel eens lekker', vertelde die eerste na haar winst in Zonhoven aan In de Leiderstrui. Van der Poel had de stage fysiek nodig om aan zijn zeurende rug te werken. 'Hopelijk gaan die tien dagen Spanje me goed doen en kan ik daar goed werken aan mijn rug, zodat het wat beter onder controle is als ik terug hervat in Benidorm', klonk het bij hem. Zijn rivaal Wout van Aert maakte overigens dezelfde keuze, ook hij liet zijn nationale kampioenschap schieten. Van Aert is momenteel in Alicante met Jumbo-Visma.

Shirin van Anrooij is al in Spanje met haar wegploeg Trek-Segafredo
Shirin van Anrooij is al in Spanje met haar wegploeg Trek-Segafredo

Crossers kijken rillend van de kou uit naar Spaanse zon

De overige Nederlanders deden het NK nog wel, waar ze de pers na afloop één voor één al klappertandend te woord stonden. Door de vele regen in Nederland was het NK-parcours in Zaltbommel veranderd in een ware modderpoel, waar Puck Pieterse en Lars van der Haar uiteindelijk naar de overwinning konden rijden. Zij stappen - net als hun concurrenten - een dezer dagen in de vlieger naar de Costa Blanca. 'Lekker naar de zon, om me helemaal voor te bereiden op het WK', stelden ze in koor.

Ceylin del Carmen Alvarado en Fem van Empel - tweede en derde op de nationale titelstrijd - keken ook erg uit naar de Spaanse trip. 'Even de batterijtjes opladen', liet de renster van Alpecin-Deceuninck, die overigens de wedstrijd in Benidorm overslaat, weten. 'Daar gaan we nog even aan de laatste puntjes werken, maar dan zitten we zo ook alweer in de laatste week voor het NK. Na die eerste dagen gaan we wel zien waar we nog aan moeten werken', sorteert ze voor op een korte periode met wat meer rust in Spanje.

Van Empel is vooral blij dat ze met haar nieuwe ploeggenotes van Jumbo-Visma op pad kan, nadat ze op 1 januari de overstap maakte naar de geelzwarte formatie. 'Eindelijk eens met de meiden op pad. Dan kunnen we elkaar iets beter leren kennen, wat goed is voor het groepsgevoel. Ik kijk er naar uit. Het wordt mooi weer, dat zal deugd doen', aldus Van Empel, die op de weg terug is van een kwakkelperiode met een knieblessure, verkoudheid en een pijnlijke rug.

'Ik blijf in ieder geval tot Benidorm in Spanje', gaf ze nog mee. 'En dan kijk ik even hoe het daar is verlopen. Misschien plak ik er nog een paar daagjes aan vast voordat ik naar Besançon vertrek. In deze omstandigheden is het niet ideaal om thuis te trainen, maar het is ook leuk om in een andere omgeving te zijn', omschrijft ze de mentale reset die zo'n reis naar Spanje toch wel is.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws