Laureaat Lars! Van der Haar soleert na vermakelijke Wereldbekermanche in Maasmechelen naar zege, Iserbyt tweede Veldrijden
Veldrijden

Laureaat Lars! Van der Haar soleert na vermakelijke Wereldbekermanche in Maasmechelen naar zege, Iserbyt tweede

Laureaat Lars! Van der Haar soleert na vermakelijke Wereldbekermanche in Maasmechelen naar zege, Iserbyt tweede

Lars van der Haar heeft op knappe wijze de Wereldbekerwedstrijd in Maasmechelen naar zich toe getrokken. De 32-jarige Nederlander van Baloise Trek Lions kwam na een vermakelijke cross solo over de meet in Belgisch-Limburg. Eli Iserbyt finishte als tweede, Laurens Sweeck werd enigszins onverwachts nog derde. Van der Haar sloeg met zijn zege een heuse dubbelslag, daar klassementsleider Thibau Nys na een tegenvallende slotfase als zevende finishte.

Vrijwel alle protagonisten in de huidige crossmaanden gaven acte de présence in Maasmechelen, waar er als gevolg van klachten van renners aardig wat aan het parcours gesleuteld was. Alle toppers (lees: Nys, Van der Haar, Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Joris Nieuwenhuis, Laurens Sweeck, Pim Ronhaar en Cameron Mason) waren direct bij de pinken. Tel daar Niels Vandeputte en Kevin Kuhn bij op en je hebt een ware elitegroep om de strijd mee aan te vangen. Het was dus uitkijken naar wat er zich in deel twee van de openingsfase zou ontvouwen.

Ronhaar en Vanthourenhout actief in prille openingsfase

Ronhaar en Vanthourenhout namen in eerste instantie met z'n tweetjes de kop, niet lang daarna gevolgd door de rest van het favorietengilde. De duo-onderneming was echter geen lang leven beschoren en dus kwam alles weer tezamen. Een ultraspannende cross leek in het verschiet te liggen! Ronhaar toonde zich continu erg aanvallend. De 22-jarige Fries van Baloise Trek Lions legde er vrijwel de gehele tijd duchtig de pees op in de groep met favorieten, met als direct gevolg dat niemand écht weg wist te geraken (of überhaupt iets ondernam).

Halverwege de wedstrijd zagen we nog altijd zo'n tien renners bij elkaar, wat uiteraard als pure reclame voor de sport geldt. Iserbyt vond op dat moment dat Ronhaar wel lang genoeg het tempo had bepaald en stak hem op een listige modderstrook voorbij. Nys ging direct achter de kleine poulain van Jurgen Mettepenningen aan. Ook Ronhaar was bij de pinken. Het was pas na 27 minuten koers dat Nys écht voor het eerst op kop reed, maar dat was niet zomaar een overname. De zoon van Sven Nys reed snoeihard door en zette Iserbyt stevig onder druk. Laatstgenoemde hoefde op zijn beurt niet te rekenen op steun, temeer omdat Nys' ploegmakker Ronhaar een soort van afstoppingswerk verrichtte.

Van der Haar toont zich de allersterkste, Iserbyt en Sweeck vervolledigen podium: Nys vergooit het in slotfase

Écht wegkomen deed Nys niet en dus kwam - niet geheel voor het eerst - weer alles samen. Ook Van der Haar was duidelijk in goeden doen, daar de 'Terriër van Woudenberg' zo af en toe een speldenprikje uitdeelde namens Baloise Trek Lions. Samen met Nys en Iserbyt wist hij zich langzaam maar zeker te ontdoen van de rest. Op één van de klimmetjes versnelde de Nederlander, ging Nys goed mee omhoog en moest Iserbyt voet (en handen) aan de grond zetten. Het resulteerde in een (onbewuste) solo-onderneming van Van der Haar, omdat het dit keer Nys was die afstopte. Iserbyt was andermaal aangewezen op de achtervolging, maar de Belg van Pauwels Sauzen-Bingoal had enigszins een off-day. Hij maakte immers aardig wat kleine foutjes, al liet hij zich allesbehalve uit het veld slaan. Europees kampioen Vanthourenhout was intussen afgestapt.

Van der Haar, een dag eerder nog tweede in Ruddervoorde, was sterk bezig in zijn eentje. Nys volgde bij het induiken van de voorlaatste ronde op circa tien seconden, Iserbyt had zich duidelijk herpakt en volgde op twintig seconden van de Utrechter. Dat Iserbyt zich had herpakt, werd niet veel later nóg duidelijker. In een mum van tijd ging hij naar Nys toe en haakte zijn wagonnetje aan. Van der Haar was echter ijzersterk bezig en soleerde triomfantelijk naar de overwinning. Iserbyt werd nog knap tweede. Nys ging in de ultieme slotfase onderuit en leek het kwijt. Hij werd immers ingerekend door een omvangrijke groep en zag Sweeck nog naar de derde plaats snellen. Zelf werd Nys namelijk 'slechts' zevende.

Uitslag Wereldbeker Maasmechelen mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws