Van Empel blaast Brand nog eens uit het wiel, maar vooral Vas is morele winnares in Hoogerheide Veldrijden
Veldrijden

Van Empel blaast Brand nog eens uit het wiel, maar vooral Vas is morele winnares in Hoogerheide

Van Empel blaast Brand nog eens uit het wiel, maar vooral Vas is morele winnares in Hoogerheide

Fem van Empel heeft ogenschijnlijk zonder moeite de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide gewonnen. De wereldkampioene was in Brabant te sterk voor Lucinda Brand, die richting het WK van volgende week wel goede signalen kreeg. Dat gold ook voor SD Worx, dat met Kata Blanka Vas verrassend derde werd.

Onder een heerlijk zonnetje in Brabant was de beste start voor de Luxemburgse kampioene Marie Schreiber. Ze werd al rap overvleugeld door die andere in een rood-wit-blauw tenue: Brand. Van Empel was bij de pinken en volgde het wiel, Puck Pieterse had op haar beurt een wat mindere start en had een gaatje te dichten. Die opdracht duurde precies een ronde. Na de eerste keer finish-passage kwamen Van Empel, Brand en Pieterse samen door.

Eerst even pokeren, maar dan vertrekt Van Empel

Brand had geen zin in gepoker en voerde het tempo in de tweede ronde nog eens op. Ceylin del Carmen Alvarado en Kata Blanka Vas - die net leken aan te sluiten - bleven daardoor op een gaatje. Ook Pieterse moest duidelijk even bekomen van haar achtervolging in de eerste ronde. Nadat Van Empel het tempo bij de tweede doorkomst bij de finish even liet zakken, kon Vas aansluiten bij de eerste drie. En ook Schreiber kwam brutaal terug van voren. Alvarado maakte die oversteek opvallend genoeg niet.

Schreiber wachtte geen moment en trok meteen stevig door, met Van Empel, Brand, Pieterse en Vas die niet reageerden en naar elkaar keken. Zodoende kon ook Zoë Backstedt weer bij de voorsten geraken. Brand was de eerste die bij de favorieten nerveus raakte en naar Schreiber toe reed. Van Empel reageerde nu natuurlijk wel en prompt moest Schreiber de twee weer laten gaan. De Luxemburgse kwam bij Pieterse en Vas terecht. Een gevaarlijk groepje, waar Van Empel richting ronde vier maar wat graag vanaf wilde.

Brand en Vas vechten terug, Pieterse niet top

De wereldkampioene ging iets aerodynamischer op de fiets zitten, trok haar lip eens op en trok meteen een gat met Brand en de achtervolgers daarachter. Terwijl Alvarado verder en verder wegzakte door materiaalproblemen en Pieterse niet de beste benen had na ziekte, was alleen Brand in staat te herstellen en op karakter wéér naar het wiel van Van Empel te rijden. Vas en Schreiber streden verrassend om plek drie, omdat Pieterse verder weg zakte.

Van Empel en Brand gingen met negen seconden voorsprong op Vas en Schreiber de laatste twee rondes in, met Pieterse eenzaam teruggevallen naar plek zes. Brand maakte tempo, maar door een foutje in de bocht - waar ook Van Empel last van had - kon de opgeleefde Vas verrassend terugkeren. De Hongaarse, die na een blessure in de eerste weken van het seizoen lang stoeide met haar vorm, maakte van het leidende duo zo een leidend trio. Schreiber zat op vier, Backstedt op vijf en Pieterse op zes.

All-in in de slotronde

De slotronde in Hoogerheide beloofde vuurwerk en dat kregen we ook. Van Empel probeerde het op de langere, explosieve klimmetjes, maar diesel Brand kwam telkens terug, met Vas in het wiel. Het leek uit te draaien op een sprint, maar wie had daarin de meeste kans? Brand eigenlijk niet, dus zij moest nog iets proberen. De Nederlands kampioene ging de laatste brug als eerste over na een sterke bocht, maar losrijden deden ze elkaar niet.

Vas keek het in het derde wiel aan en leek wel te vertrouwen op haar sprint heuvelop naar de finish. Brand hield het tempo hoog richting de laatste fase, maar daar was dan toch Vas bij de trappen. Van Empel was als eerste boven, met Vas in het wiel. Nog één schuine kant en dan de sprint de heuvel op. Van Empel trok 'm van onderen aan en reed Vas overtuigend uit het wiel. Brand sprintte niet eens meer mee en werd derde. Backstedt werd vierde, voor Schreiber.

Uitslag Wereldbeker veldrijden Hoogerheide 2024 - mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws