Voorbeschouwing Wereldbeker Hoogerheide 2024 | Mathieu van der Poel op Adrie's grond, week voor WK! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Hoogerheide 2024 | Mathieu van der Poel op Adrie's grond, week voor WK!

Voorbeschouwing Wereldbeker Hoogerheide 2024 | Mathieu van der Poel op Adrie's grond, week voor WK!

Hoogerheide, heilige crossgrond! Vorig jaar kregen we in West-Brabant een fantastische uitgave van het WK wielrennen met local heroes Mathieu van der Poel en Fem van Empel als winnaars, maar anno 2024 zit de cross weer op de klassieke plek: als laatste wedstrijd vóór het WK en beslissende Wereldbekercross. In de Leiderstrui neemt je mee!

Hoogerheide is natuurlijk Van der Poel-grond. Adrie is verantwoordelijk voor het parcours van de omloop en dat is iets wat hij sinds jaar en dag al heel goed doet. Zoon Mathieu kan er ook uitstekend overweg: hij won er al vijf uitgaves in de Wereldbeker en vorig jaar dus ook het WK. Eli Iserbyt wist de cross in 2022 te winnen, als laatste Belg.

Bij de dames zien we Nederlandse vrouwen als Marianne Vos en Lucinda Brand op de recente erelijst, al zit ook de WK-zege van Van Empel natuurlijk nog vers in het geheugen. Ook zij is er zondag weer bij in haar eigen provincie.

Laatste winnaars Wereldbeker veldrijden Hoogerheide

2023 Mathieu van der Poel / Fem van Empel (WK)
2022 Eli Iserbyt / Marianne Vos
2021 Afgelast
2020 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2019 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2017 Lars van der Haar / Marianne Vos
2016 Mathieu van der Poel / Sophie de Boer
2015 Mathieu van der Poel / Eva Lechner
2014 Zdenek Stybar / Marianne Vos (WK)

Parcours, weer en tijden Wereldbeker veldrijden Hoogerheide 2024

De omloop in Hoogerheide is niet heel veel veranderd ten opzichte van de WK-omloop van vorige winter. In totaal is het rondje 3174 meter lang, waarvan 2459 meter uit gras bestaat, 391 meter uit asfalt en 324 uit bos-ondergrond. Starten doen de coureurs in een flauwe bocht, waarbij de weg licht omhoog gaat. Vervolgens draait men bij de materiaalpost voor een eerste keer het veld in, gevolgd door een stuk bus rondom de 12-Apostelenboom.

Via die bosstrook komt men een eerste keer uit in het veld, waarbij we via enkele lussen voor een tweede maal richting de materiaalpost trekken. Dan passeren we ook de balkjes, vooraleer we bij de Uilenberg aankomen. Boven die klim gaan we over het verharde pad richting de trap, gevolgd door een scherpe bocht en de aankomststrook op de Scheldeweg. Ook deze loopt nog omhoog.

Voorbeschouwing Wereldbeker Hoogerheide 2024 | Mathieu van der Poel op Adrie's grond, week voor WK!

Weer
Hoogerheide en omgeving mag zich zondag opmaken voor prima omstandigheden. Het wordt circa 8 graden Celsius, het is droog en ook de wind steekt niet al te fel op, al zal ook de grond van de Brabantse Wal nog wel wat water in zich hebben.

Tijden (zondag 28 januari 2024)
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.10 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Hoogerheide 2024

Als we één dame als slokop van dit seizoen mogen bestempelen, dan is het natuurlijk Fem van Empel van Visma | Lease a Bike. De Brabantse maakt al het gehele seizoen indruk en nadat ze even de stekker eruit trok kwam ze afgelopen zondag ijzersterk terug in Benidorm. Van Empel heeft vertrouwen en wil er in de laatste weken van het seizoen nog alles uithalen, zoveel is duidelijk.

De grote concurrentes komen zoals zo vaak uit eigen land, met Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck), Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) en Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) voorop. Pieterse en Wereldbekerwinnares Alvarado mochten vorige week mee het podium op in Spanje, de week ervoor was het juist Brand die de andere dames af kon troeven op het NK.

benidorm fem van empel

Verder houden we de buitenlandse talenten Blanka Kata Vas, Marie Schreiber (SD Worx), Sara Casasola en Zoe Backstedt (Canyon/SRAM) natuurlijk in de gaten, alsook Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen-Bingoal), Annemarie Worst, Aniek van Alphen (Cyclocross Reds), Inge van der Heijden, Manon Bakker, Sanne Cant en Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Corendon) uit de Lage Landen.

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Hoogerheide, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Fem van Empel (Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) en Lucinda Brand (Baloise Trek Lions)
Long shots: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck), Blanka Kata Vas (SD Worx) en Zoe Backstedt (Canyon/SRAM)

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Hoogerheide 2024

Ook bij de mannen is er één iemand topfavoriet en dat is wereldkampioen Mathieu van der Poel. In zijn thuiscross kan hij doorgaans goed overweg en één week voor het WK is het zodoende aan hem om zijn goede vorm nog eens te etaleren, om op die manier met het nodige vertrouwen in de rugzak naar Tábor te kunnen vliegen voor de mondiale titelstrijd.

Qua concurrenten hebben we het dan eigenlijk al het gehele seizoen over twee ploegen, op Wout van Aert na. Het Pauwels Sauzen-Bingoal van Eli Iserbyt en de steeds beter rijdende Michael Vanthourenhout doet altijd en overal om de overwinning mee, waarbij het van Iserbyt geweten is dat hij goed overweg kan op de omloop in West-Brabant.

Voorbeschouwing Wereldbeker Hoogerheide 2024 | Mathieu van der Poel op Adrie's grond, week voor WK!

Bij Baloise Trek Lions verschijnen alle vier de kopstukken aan het vertrek. Pim Ronhaar, Joris Nieuwenhuis, Lars van der Haar en Thibau Nys zullen alle vier hopen op een plek op het podium. Van der Haar is het bekend dat hij het parcours op de Brabantse Wal goed verteerd, maar de andere heren lijken op het moment iets meer momentum te hebben.

Overige klanten voor een top tien zijn Ryan Kamp, Toon Vandebosch, Joran Wyseure, Laurens Sweeck (Crelan-Corendon), Cameron Mason (Cyclocross Reds) en Felipe Orts.

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Hoogerheide, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions)
Long shots: Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), Joris Nieuwenhuis, Lars van der Haar en Thibau Nys (Baloise Trek Lions)

TV Wereldbeker veldrijden Hoogerheide 2024

Eurosport brengt de cross vanaf 13.30 uur live op Eurosport 1, Eurosport.nl en Discovery+. De NOS brengt de Wereldbeker via een livestream op nos.nl en schenkt in haar middaguitzending op NPO1 mogelijk ook aandacht aan de veldrit, terwijl Sporza vanaf 13.30 uur erbij is op VRT 1.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws