Voorbeschouwing NK veldrijden 2024 | Zonder wereldkampioenen is spektakel gegarandeerd in Drenthe! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing NK veldrijden 2024 | Zonder wereldkampioenen is spektakel gegarandeerd in Drenthe!

Voorbeschouwing NK veldrijden 2024 | Zonder wereldkampioenen is spektakel gegarandeerd in Drenthe!

Wie de komende weken en het grootste gedeelte van komend seizoen in een rood-wit-blauwe trui wil rijden, is zondag maar beter op de afspraak! Op een gloednieuw parcours in het Drentse Hoogeveen gaan de mannen en vrouwen weer de strijd aan voor de nationale titel bij het NK veldrijden.

Bij de mannen reed Lars van der Haar het afgelopen jaar met rood-wit-blauw om de schouders, bij de vrouwen was dit Puck Pieterse. Bij de mannen was de titel sinds 2013 altijd voor Van der Haar of Mathieu van der Poel, bij de vrouwen waren ook Marianne Vos, Thalita de Jong, Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado al één of meerdere keren succesvol.

Laatste winnaars NK veldrijden

2023 Lars van der Haar / Puck Pieterse
2022 Lars van der Haar / Marianne Vos
2021 Afgelast
2020 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2018 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2017 Mathieu van der Poel / Marianne Vos
2016 Mathieu van der Poel / Thalita de Jong
2015 Mathieu van der Poel / Marianne Vos
2014 Lars van der Haar / Marianne Vos
2013 Lars van der Haar / Marianne Vos

Parcours, weer en tijden NK veldrijden 2024

In Hoogeveen werd nooit gecrosst, en toch diende de Drentse stad zich in 2021 aan voor het NK veldrijden. Corona gooide toen roet in het eten, maar drie jaar later is het alsnog zover. Ze hebben in Hoogeveen dus alle tijd gehad om na te denken over een leuk rondje en dat lijkt gelukt. Op een parcours van 2,7 kilometer komen de crossers werkelijk alles tegen. 'Zandstroken, schuine kanten, heuvels, bruggen en grasstroken', aldus de organisatie.

'Het parcours bevat alle facetten die je in het veldrijden tegenkomt', hoorden we oud-schaatster en organisator Renate Groenewold al zeggen. Uit een video van het parcours krijgen we al wat beter inzicht in de te overwinnen hindernissen. We beginnen na de start met een grasstrook, rijden daarna omhoog en treffen dan de uitdagende schuine kant. Vervolgens rijden we twee passages over het kunstmatig aangelegde strand in Hoogeveen, krijgen we een stukje fietspad, nog een steil grasklimmetje en een heuveltje waar gelopen moet worden. Na een technische laatste bocht komen we terug de lange asfalt weg op naar de meet.

nk veldrijden 2024

Weer
Na een week vol vrieskou in Nederland, liggen de temperaturen vlak voor én in het weekend een stukje boven 0 graden. Zondag overdag zal het kwik stijgen naar maximaal 5 graden, maar zal het in de nacht ervoor nog wel licht vriezen. Dat betekent harde grond met misschien wel een drassige, ontdooide bovenlaag in de middag... De wind kan op de open vlaktes aan het strand ook nog een rol van betekenis spelen, die blaast namelijk aan windkracht 3 á 4 uit het westen. Het zonnetje zal er heel af en toe doorheen steken.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten NK veldrijden 2024 - vrouwen

De vrouwen beginnen er zondag als eerste aan in de elite-categorie, tegelijk met de beloften. Puck Pieterse is van hen de titelverdedigster en daarmee ook de favoriete voor dit jaar. Op dit parcours moet ze met haar techniek haar ei kwijt kunnen en na opeenvolgende zeges in Gavere, Diegem, Hulst en Zonhoven zal het met het zelfvertrouwen wel goed zitten.

Dat is nog maar de vraag bij de twee belangrijkste uitdagers, op papier. Lucinda Brand brak afgelopen zondag in Zonhoven haar neus, maar start wel op het NK. Aan de benen zal niks mankeren, maar kan ze zonder hinder haar beste zelf zijn? Ceylin del Carmen Alvarado sloeg Zonhoven nog over door rugklachten. Is ze daarvan hersteld?

lucinda brand
Wat kan Brand met een gebroken neus?

Misschien kan Inge van der Heijden wel profiteren van het fysieke ongemak van anderen, én het ontbreken van Fem van Empel en Shirin van Anrooij. De 24-jarige renster is de laatste weken uitstekend in vorm, met vier podiumplaatsen in de laatste vijf crossen. Op een mogelijk snel parcours kan ze Pieterse eventueel pijn doen.

Kijken we verder op de lijst, dan vinden we bijvoorbeeld Annemarie Worst terug. Normaliter een favoriet, maar niet in topvorm, zegt ze zelf. Ook ploeggenote Aniek van Alphen stoeit wat met haar vorm de laatste tijd. Manon Bakker en Denise Betsema zijn tot slot ook twee gevestigde namen, maar zonder grootse resultaten in de afgelopen periode.

Favorieten vrouwen NK veldrijden 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck)
Outsiders: Lucinda Brand (Baloise Trek Lions), Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck), Inge van der Heijden (Crelan-Corendon)
Long shots: Annemarie Worst, Aniek van Alphen (beide Cyclocross Reds), Manon Bakker (Crelan-Corendon), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal)

Favorieten NK veldrijden 2024 - mannen

Bij de heren is het favorietenlijstje vrij overzichtelijk. Heb je een shirt van Baloise Trek Lions aan, dan schrijven we je op voor zondag! Te beginnen met Lars van der Haar, de afgelopen twee jaar winnaar van het rood-wit-blauw. Na een offday in Zonhoven heeft hij een hele week de tijd gehad om de goede benen terug te vinden. Van der Haar was het hele seizoen al uiterst constant en vindt een parcours op zijn maat.

De concurrentie voor de routinier komt uit eigen hoek. Joris Nieuwenhuis werd in Zonhoven nog knap tweede achter Mathieu van der Poel (die ontbreekt) en zette daarmee zijn uitstekende cross-seizoen voort. Op basis van vorm lijkt Nieuwenhuis een streepje voor te hebben op Van der Haar, maar zo makkelijk is het vaak niet op een nationaal kampioenschap.

Derde man die we noemen is Pim Ronhaar. Over vorm gesproken... Hij was met Nieuwenhuis de enige die Van der Poel de afgelopen crossen durfde uit te dagen. Met een nieuw contract bij Baloise Trek Lions op zak, zal Ronhaar overlopen van vertrouwen, voor een mooi gevecht met zijn Baloise Trek-ploegmaats. Gevaarlijke uitdager: Ryan Kamp. Zonder ploeg, maar met een bak aan grinta is hij een man om op te letten.

Voorbeschouwing NK veldrijden 2024 | Zonder wereldkampioenen is spektakel gegarandeerd in Drenthe!
Pim Ronhaar
Favorieten mannen NK veldrijden 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Lars van der Haar (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions)
Long shots: Ryan Kamp (eigen ploeg), Mees Hendrikx (Crelan-Corendon) en Corne van Kessel (Deschacht - Hens - Maes)

TV NK veldrijden 2024

'Het NK veldrijden (dames en heren elite) wordt live uitgezonden op RTV Drenthe en online bij de NOS en Eurosport', meldt de organisatie. NOS.nl en Eurosport.com beginnen er om 13.30 uur aan. RTV Drenthe verzorgt naast de live-uitzending vanaf 13.30 uur ook een warming-up, die je om 10.00 uur kan bekijken.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws