Voorbeschouwing BK veldrijden 2024 | Nys, Sweeck, Iserbyt en Vanthourenhout present! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing BK veldrijden 2024 | Nys, Sweeck, Iserbyt en Vanthourenhout present!

Voorbeschouwing BK veldrijden 2024 | Nys, Sweeck, Iserbyt en Vanthourenhout present!

Zondag 11 januari is het dan eindelijk zover: het Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke. Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Thibau Nys, Gianni Vermeersch of zelfs Niels Vandeputte: wie mag er na zondag een heel jaar met de Belgische driekleur rondrijden en wie bijt zondag zijn tanden stuk op de voorlopig steenharde ondergrond? Je luist er alles over bij In de Leiderstrui !

Op de erelijst vinden we (maar?) twee keer de naam van Wout van Aert terug. De 29-jarige Belg van Visma | Lease a Bike, die al vijf keer Belgisch kampioen werd, is er echter niet bij in Meulebeke, wat heel veel perspectieven opent voor de concurrentie. Vanthourenhout hoopt natuurlijk zijn titel te behouden, terwijl Sweeck ook maar al te graag een tweede Belgische tricolore wil toevoegen aan zijn kleerkast. De 30-jarige renner van Crelan-Corendon, die in het coronjaar 2020 iedereen aan flarden reed in het zand van Antwerpen, eindigde daarnaast ook al vijf keer op het podium en is dus een echte kampioenschapsrenner. Bij de vrouwen jaagt Sanne Cant op een vijftiende opeenvolgende (!) titel.

Sweeck, dé zandspecialist van het veldritpak, heeft nog een eitje te pellen met Vanthourenhout na het incident in de materiaalzone van vorig jaar in Lokeren. Beide renners vormden namelijk samen het kopduo in de ouderwetse moddercross, maar werd hij bij het nemen van een nieuwe fiets gehinderd door de materiaalmannen van de Europese kampioen. Vanthourenhout sloeg vervolgens een klein kloofje en hield stand op een misbaar makende Sweeck.

Laatste winnaars BK veldrijden

2023 Sanne Cant / Michael Vanthourenhout
2022: Sanne Cant / Wout van Aert
2021: Sanne Cant / Wout van Aert
2020: Sanne Cant / Laurens Sweeck
2019: Sanne Cant / Toon Aerts
2018: Sanne Cant / Wout van Aert
2017: Sanne Cant / Wout van Aert
2016: Sanne Cant / Wout van Aert
2015: Sanne Cant / Klaas Vantornout
2014: Sanne Cant / Sven Nys

Parcours, weer en tijden BK veldrijden Meulebeke 2024

Het Belgisch kampioenschap werd in 2021 al eens in de West-Vlaamse gemeente georganiseerd en het rondje is dus deels te vergelijken met dat van twee jaar geleden, maar toch zit er een heel nieuw gedeelte in. Het rondje op domein Ter Borcht is 2,9 kilometer lang en heeft alles wat het hartje van een technische renner begeert: drie bruggen, evenveel heuvels en trappen, twee zandstroken, een wasbord en balkjes. De finish ligt op de atletiekpiste.

bk veldrijden 2024

Weer
Volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) zal er van nachtvorst in Meulebeke geen sprake meer zijn. Het kwik stijgt namelijk naar vier graden zondag en er is ook een grote kans op regen. Die 'warmere' temperaturen en de stevige plensbui kunnen er voor zorgen dat het parcours nog in de verste verten nog lijkt op dat tijdens de verkenning woensdag. Het steenharde ijsparcours zou namelijk kunnen veranderen in een regelrecht moddergevecht.

Tijden
Start vrouwen: 15.15 uur (zaterdag 13 januari 2024)
Finish vrouwen: rond 16.00 uur (zaterdag 13 januari 2024)
Start mannen: 15.15 uur (zondag 14 januari 2024)
Finish mannen: rond 16.15 uur (zondag 14 januari 2024)

Favorieten BK veldrijden Meulebeke elite mannen 2024

Van Aert duikt dus niet de mogelijke West-Vlaamse modderpoel in en dat biedt voor elke renner meer mogelijkheden. Niet dat 'WvA' deze winter de cross helemaal kapot rijdt met absoluut machtsvertoon. Integendeel, want de voormalige winnaar van de groene trui in de Tour de France gebruikt het veldrijden dit seizoen nog meer als voorbereiding op zijn grote doelen van het voorjaar: de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Daardoor moest hij keer op keer de duimen leggen voor Van der Poel en wat misschien nog opvallender is, is dat hij niet altijd tweede werd achter zijn eeuwige aartsrivaal. Voor beide monumenten moet alles wijken en dus ook het BK.

Wie start er dan wel als torenhoog favoriet in Meulebeke? Niemand eigenlijk. Zonder Van Aert belooft het een open strijd te worden tussen Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Als de verhoudingen van de Superprestige in Diegem aangenomen zouden worden, zou Iserbyt logischerwijze een streepje voor hebben. De kleine renner uit Bavikhove kende tot het einde van het kalenderjaar een lekker seizoen met zes zeges, maar door het grote aantal crossen, dat hij deze jaargang op zijn bord nam, raakte de wereldbekerleider oververmoeid en belandde hij zelfs op de spoeddienst met uitdrogingsverschijnselen. Bij zijn comeback in Zonhoven gaf hij zijn fans nog goede hoop met een zesde plek, maar was de topvorm nog erg ver zoek. Anderzijds moet een parcours, dat voortdurend op en af gaat, de tengere renner wel afgaan.

Voorbeschouwing BK veldrijden 2024 | Nys, Sweeck, Iserbyt en Vanthourenhout present!
Eli Iserbyt

Vanthourenhout kende afgelopen zaterdag een zeldzame opflakkering dit seizoen en won de Hexia Cyclocross in Gullegem, voor Cameron Mason, Joran Wyseure en Nys. De dag nadien ondervond hij de naweeën van de enorm lastige cross in Zonhoven, waar hij snel uit koers stapte. Vanthourenhout heeft in het verleden wel al bewezen er te staan op de belangrijke momenten, wat hem ook dit seizoen een nieuwe Europese titel opleverde.

Wie is er dan wel in goede doen? Enter Laurens Sweeck. Dit seizoen liep het niet echt lekker voor de man uit Leuven, maar een tweede Belgische driekleur zou veel goedmaken. Bovendien lijkt de zandspecialist ook de goede vorm op het perfect moment te pakken te hebben, want Sweeck prijkte zondag naast Nieuwenhuis en Mathieu van der Poel op het podium in Zonhoven. Thibau Nys is dan weer teruggevallen na een bijzonder sterk seizoensbegin, maar kan bij een goede dag zeker verrassen.

Niels Albert gelooft in een verrassing en denkt in het bijzonder aan Niels Vandeputte. De 23-jarige renner vormt samen met ploegmaats Gianni Vermeersch en Quinten Hermans een sterk Alpecin-Deceuninck-blok. In tegenstelling tot hun jongere ploegmaat verspillen Vermeersch en Hermans vaak veel krachten bij de achtervolging, aangezien de twee door een beperkt crossprogramma vaak achteraan het pak moeten starten, wat op het BK minder een rol zal spelen. Tot sloten mogen Lander Loockx, Joran Wyseure of Toon Vandenbosch zeker niet afgeschreven worden.

Favorieten BK Meulebeke 2024 elite mannen, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout (beiden Pauwels Sauzen-Bingoal) en Laurens Sweeck (Crelan-Corendon)
Outsiders: Thibau Nys (Baloise Trek Lions), Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck)
Longshots: Gianni Vermeersch en Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Joran Wyseure en Toon Vandebosch (Crelan-Corendon) en Lander Loockx (Tour de Tietema Unibet)

TV en tijden BK veldrijden Meulebeke (zaterdag 13 en zondag 14 januari 2024)

Ondanks dat de crossen van de mannen en de dames elite niet op dezelfde dag vallen, start Sporza de uitzending zaterdag al vanaf circa 13.30 uur voor de junioren mannen nog mee te kunnen pikken. Ook zondag kunnen de veldritfans al om dat uur in hun zetel gaan liggen voor belofte mannen, die om 13.45 uur aan hun kampioenschap beginnen.

Marnix Taes (Twitter: @marnix_taes)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws