Voorbeschouwing Superprestige Niel 2022 | Vanthourenhout showt EK-trui, Van Empel niet Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Niel 2022 | Vanthourenhout showt EK-trui, Van Empel niet

Voorbeschouwing Superprestige Niel 2022 | Vanthourenhout showt EK-trui, Van Empel niet

De eerste cross na een kampioenschap is er altijd eentje van de herkenning: zo zien we niet Lars van der Haar, maar Michael Vanthourenhout in de witte trui met blauwe sterren na het EK. Dat en meer bespreekt In de Leiderstrui in deze voorbeschouwing van de Jaarmarktcross in Niel, die vrijdag verreden wordt.

Praktische informatie Superprestige Niel 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Superprestige Niel

2021 Eli Iserbyt / Lucinda Brand
2020 Laurens Sweeck / Lucinda Brand
2019 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2017 Toon Aerts / Nikki Brammeier
2016 Toon Aerts / Sanne Cant
2015 Kevin Pauwels / Sanne Cant
2014 Sven Nys / Sanne Cant
2013 Sven Nys / Sanne Cant
2012 Niels Albert / Nikki Brammeier

Parcours, weer en tijden Superprestige Niel 2022

Waar 11 november in het zuiden van Nederland in het teken staat van 11de van de 11de en de start van het carnavalsseizoen, wordt deze datum in Niel vanuit een heel ander oogpunt bezien. Het is namelijk de herdenkingsdag van de Wapenstilstand ter ere van het einde van de Eerste Wereldoorlog en op die datum wordt traditioneel de Jaarmarktcross verreden.

Het parcours is grotendeels gelijk aan dat van afgelopen seizoen. Vanuit de start trekken de coureurs vrij snel het bos in, waarna er een gedeelte op en af volgt. Ook is er een zandpassage opgenomen in de omloop, waarop de techniek van de crossers getoond moet worden. Dat is gelijk ook één van de cruciale punten op dit parcours, dat vrij weinig hoogtemeters kent.

Voorbeschouwing Superprestige Niel 2022 | Vanthourenhout showt EK-trui, Van Empel niet

Weer
Prima crossweer: niet meer en niet minder. Vrijdag is het zo'n dertien á veertien graden in Celsius, waar en zacht briesje waait en het zonnetje ook regelmatig opdoemt.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.15 uur

Favorieten vrouwen Superprestige Niel 2022

Na drie jaar Lucinda Brand zal het vrijdag vermoedelijk aan iemand anders zijn: de renster uit Dordrecht is nog niet voldoende hersteld van een handblessure die ze opliep in Tsjechië en zal vermoedelijk zondag in de Beekse Bergsen haar rentree maken in het veld.

De slokop van de afgelopen weken, Fem van Empel, is er evenals generatiegenootje Puck Pieterse niet bij in Niel. Zodoende opent dat kansen voor de dames die er tot nu toe bekaaid vanaf kwamen dit seizoen: Denise Betsema bijvoorbeeld, die na het winnen van de openingsmanche van de Superprestige in Ruddervoorde opnieuw als één van de topfavorietes van de start gaat.

Voorbeschouwing Superprestige Niel 2022 | Vanthourenhout showt EK-trui, Van Empel niet

Ceylin del Carmen Alvarado bewees op het EK in Namen dat het met haar benen zeer goed zit momenteel. De renster van Alpecin-Deceuninck werd tweede op de zware omloop, wat alleen lukt als je in prima vorm steekt. Kan ze in Niel haar eerste overwinning van het seizoen boeken?

Inge van der Heijden is er als nummer twee van Ruddervoorde ook weer bij. Blanka Kata Vas deed het daar met een derde plek dan weer uitstekend, waardoor ze op papier ook voor deze veldrit de grote uitdager is van de Nederlandse dames. Overigens staat ook Lorena Wiebes op de startlijst.

Favorieten mannen Superprestige Niel 2022

Waar Europees kampioene Fem van Empel de cross in Niel overslaat, is Europees kampioen Michael Vanthourenhout er namens Pauwels Sauzen-Bingoal wel bij in de Jaarmarktcross. Dit doet hij - normaal gesproken - aan de zijde van Eli Iserbyt, die in Namen de andere kant van de medaille leerde kennen met een opgave.

Voorbeschouwing Superprestige Niel 2022 | Vanthourenhout showt EK-trui, Van Empel niet

Lars van der Haar zal gebrand zijn op revanche na het EK, waar hij zijn Europese trui moest afgeven. Met zijn tweede plek en eerdere overwinning in zowel Ruddervoorde als op de Koppenberg kunnen zijn goede benen echter niet ver weg zijn.

Datzelfde geldt voor Laurens Sweeck, afgelopen winter nog ploegmaat van Vanthourenhout en co. Sweeck werd op het EK derde, terwijl Namen normaal gesproken geen parcours is wat hem als gegoten ligt. Voor een plek op de top vijf mogen mannen als Kevin Kuhn, Vincent Bastaens, Niels Vandeputte, Toon Vandebosch, Felipe Orts, Ryan Kamp en de terugkerende Corné van Kessel strijden.

TV Superprestige Niel 2022

Eurosport heeft de uitzendrechten voor deze wedstrijden en zal vanaf 13.30 uur aaneensluitend verslag doen van de vrouwen- en mannencross. Dit zal te zien zijn op het hoofdkanaal van de sportzender, evenals de online Eurosport Player. Superprestige Niel wordt in België ook door Telenet uitgezonden via Play Sport (open), het gratis kanaal voor hun abonnees.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws