Interview | Bondscoach Gerben de Knegt over terugkeer Van der Poel: 'Dat plan verandert regelmatig' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Bondscoach Gerben de Knegt over terugkeer Van der Poel: 'Dat plan verandert regelmatig'

Interview | Bondscoach Gerben de Knegt over terugkeer Van der Poel: 'Dat plan verandert regelmatig'

Lars van der Haar die beter dan ooit lijkt te zijn, Joris Nieuwenhuis die terug voltijds crosser is en Mathieu van der Poel die binnenkort terug het veld induikt. Het belooft een mooi seizoen te worden voor de Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt. In gesprek met In de Leiderstrui heeft De Knegt het over de carrièrewending van Nieuwenhuis, de terugkeer van VDP in het veld en diens plannen om het WK te rijden.

Eind september was daar opeens het nieuws: Nieuwenhuis verkast van Team DSM naar het Baloise Trek Lions van tweevoudig wereldkampioen veldrijden Sven Nys en wordt terug voltijds crosser, nadat hij enkele jaren geleden beslist had zich meer en meer te focussen op het wegwielrennen. 'Ik heb zijn overstap van het veld naar de weg nooit goed begrepen', zo vertelt De Knegt in gesprek met In de Leiderstrui op het Europees kampioenschap in Namen afgelopen weekend.

'Hij is een echte offroad-renner. Hij heeft thuis een Dirt Bike, kan salto's maken met z'n fiets. Ik ben blij dat hij nu terug veldrijder is. Hij heeft in de winter wel altijd zijn crossen blijven rijden, maar dat niveau werd de laatste jaren steeds minder. Ik vertelde hem toen ook dat als hij echt iets wilde doen met de cross, dat hij het er niet zomaar moest blijven bijnemen. Ik ben wel blij te zien dat hij nu meteen zo'n hoog niveau haalt. En hij heeft het echt naar zijn zin bij Baloise Trek Lions. Hij zit er op z'n plek, is daar blij mee. En dat is wederzijds, dus dat is alleen maar mooi.'

Een beeld dat we in Hoogerheide naar alle waarschijnlijkheid weer zullen zien: Van der Poel en Van Aert die strijden om de regenboogtrui.
Een beeld dat we in Hoogerheide naar alle waarschijnlijkheid weer zullen zien: Van der Poel en Van Aert die strijden om de regenboogtrui.

Bij zijn tweede veldrit van het seizoen, de Wereldbeker van Maasmechelen, heeft Nieuwenhuis lange tijd uitzicht op een top vijf-notering. Een lekke band slaat de Nederlander terug naar een uiteindelijk elfde plaats in de uitslag, maar Nieuwenhuis heeft wel meteen getoond waartoe hij in staat is. Op het EK in Namen eindigt hij op een knappe vierde plaats.

Gerben de Knegt hoefde die prestatie op het EK niet af te wachten om met lof te strooien voor de 26-jarige Nederlander. 'Ik heb heel veel vertrouwen in Joris. Ik ken hem al sinds ie vijftien jaar is, en dat was een hele goede renner. Hij is bij de beloften wereldkampioen geworden. In potentie kan hij crossen winnen, daar ben ik van overtuigd. Vorige week in Maasmechelen heeft hij alvast veel vertrouwen getankt. Hij stond twee of drie jaar terug nog op het podium in Zolder. Dat vergeten veel mensen. Maar voor de sport is het alleen maar goed dat zo iemand er weer bij is.'

Datum terugkeer Van der Poel 'verandert regelmatig'

Dé vraag die de veldritfans de laatste weken bezighoudt: wanneer rijden Wout van Aert en Van der Poel hun eerste cross van het seizoen. De organisatie van de veldrit in Hulst liet alvast weten contact te hebben gehad met de managers van de twee kemphanen en ervan uit te gaan dat Van Aert en Van der Poel op 27 november in Hulst aan de start staan.

Kan De Knegt ons iets meer vertellen over de terugkeer van Van der Poel in het veld? 'Dat plan verandert regelmatig (lacht). Maar normaal gezien zal dat eind november zijn. En of dat Hulst is of een week later, dat moet nog blijken. Maar in ieder geval eind november. Of Van der Poel het WK zal rijden? Dat is wel de bedoeling. Maar we moeten natuurlijk wel even kijken hoe het gaat.' Wat betreft dat WK in Hoogerheide hoopt De Knegt alvast op regen. 'Zo wordt het wat selectiever. Want anders wordt het een racebaan.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws