Voorbeschouwing Wereldbeker Besançon 2023 | Van der Poel en Pieterse steken er met kop en schouders bovenuit Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Besançon 2023 | Van der Poel en Pieterse steken er met kop en schouders bovenuit

Voorbeschouwing Wereldbeker Besançon 2023 | Van der Poel en Pieterse steken er met kop en schouders bovenuit

In het Franse Besançon staat zondag de laatste Wereldbeker van het seizoen op het programma. Waar onder andere Wout van Aert en Fem van Empel de laatste cross richting het WK in Hoogerheide laten schieten, is Mathieu van der Poel wel van de partij. In de Leiderstrui blikt vooruit!

De cross is een vrij nieuwe toevoeging aan de Wereldbeker. Aanvankelijk zou de eerste editie als Wereldbeker in 2020 plaatsvinden. Door de coronapandemie werd dat echter 2022. Toen ging de overwinning bij de mannen naar Eli Iserbyt en bij de vrouwen naar Lucinda Brand. De cross heeft echter al langere geschiedenis, maar dan als onderdeel van de Coupe de France en het Frans kampioenschap. Recordwinnaars zijn voormalig crosser Francis Mourey en Caroline Mani.

De laatste Wereldbeker geldt doorgaans als generale repetitie voor het WK een week later. Toch laten meerdere toppers de cross in Besançon schieten. Zo zijn bij de vrouwen Fem van Empel en Shirin van Anrooij grote afwezigen. Hun leeftijdsgenoot Puck Pieterse doet wel mee. Bij de mannen is Wout van Aert er niet bij. Hij kiest voor de cross van Hamme een dag eerder. Wel van de partij is Mathieu van der Poel.

Praktische informatie Wereldbeker Besançon  2023

  • Zondag 29 januari 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: Wereldbeker

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Wereldbeker Besançon  

2021/2022 Eli Iserbyt / Lucinda Brand
2020/2021 Niet verreden wegens coronapandemie

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Besançon 2023

Het parcours van de cross is mede ontworpen door voormalig crosser Francis Mourey. Sinds de ronde verreden wordt op een weide, bestaat de ondergrond met name uit gras. Het rondje kent een variatie aan hindernissen: een paar heuvels, een brug, een lange trap en balkjes, waar de springers hun voordeel kunnen pakken ten opzichte van de lopers. Daarnaast vraagt het parcours ook de nodige technische vaardigheid, daar het veel draaien en keren is. Bij elkaar is de ronde ruim 3,3 kilometer lang.

Voorbeschouwing Wereldbeker Besançon 2023 | Van der Poel en Pieterse steken er met kop en schouders bovenuit

Weer
Het wordt heerlijk cross-weer op de zondag in Besançon. Het zonnetje prikt er regelmatig doorheen, met temperaturen tussen de 1 en 3 graden. Van wind is amper sprake, waardoor de renners geen moment mogen klagen.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.10 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker Besançon 2023

Het is kiezen geblazen dit weekend tussen Hamme op zaterdag en Besançon op zondag. Fem van Empel, Shirin van Anrooij, Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand doen Hamme, waardoor we in Besançon Puck Pieterse terugzien als topfavoriete. De jonge renster van Alpecin-Deceuninck krijgt concurrentie van de ook nog jonge dames Manon Bakker, Aniek van Alphen en Inge van der Heijden. In principe mag Pieterse met hen geen enkel probleem hebben.

Denise Betsema lijkt op papier nog wel een serieuze naam. De Nederlandse van Texel is echter ook niet in super doen en bovendien kiest zij als één van de weinigen voor de dubbel Hamme-Besançon. Van Alphen zal dat overigens ook doen. Annemarie Worst is ook van de partij in Frankrijk, kan zij nog een dag boven zichzelf uitstijgen? Tot slot schrijven we uit het buitenland Marion Norbert-Riberolle, Blanka Kata Vas en Zoë Backstedt op voor een mooie klassering.

Favorieten mannen Wereldbeker Besançon 2023

Bij de heren zien we eigenlijk eenzelfde scenario als bij de vrouwen. Omdat Wout van Aert op zaterdag voor Hamme kiest, lijkt Mathieu van der Poel de niet te kloppen man in Besançon. Dat komt ook omdat wereldkampioen Tom Pidcock z'n cross-seizoen reeds beëindigd heeft. Lars van der Haar is namens Trek Baloise Lions wel van de partij, op een parcours dat hem moet liggen. De Nederlander rijdt op zaterdag echter ook in Hamme.

De dubbel wordt ook bedwongen door de Belgen Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck, de standaard namen om te noemen in zo'n voorbeschouwing. Ook kijken we uit naar de Nederlandse inbreng van Pim Ronhaar en Ryan Kamp, van wie we benieuwd zijn hoe ze ervoor staan richting het WK in Hoogerheide een week later.

TV Wereldbeker Besançon 2023

Logischerwijs is de wereldbekerwedstrijd live te zien via Eurosport, we zijn niet anders gewend. De sportzender schakelt zondag om 13.35 uur in op Eurosport 1 voor de vrouwencross en zendt ook live uit via de Eurosport Player. Voor de mannen schakel je om 15.00 uur in op beide kanalen. De NOS heeft ook livebeelden vanuit Besançon. Via NPO 1 en NOS.nl starten de uitzendingen van de vrouwen en mannen respectievelijk om 13.38 en 15.08 uur. Sporza begint er om 13.30 uur aan via zender Eén.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws