Team DSM: Ploeg verliest wéér bijna alle sterkhouders en krijgt er wéér geen nieuwe toppers voor terug Wielrennen
Wielrennen

Team DSM: Ploeg verliest wéér bijna alle sterkhouders en krijgt er wéér geen nieuwe toppers voor terug

Team DSM: Ploeg verliest wéér bijna alle sterkhouders en krijgt er wéér geen nieuwe toppers voor terug

2023 is inmiddels al weer in zicht en dat betekent dat de tijd van het terug- en vooruitblikken volop gaande is. In de Leiderstrui neemt de grootste ploegen ter wereld één voor één door, waarin het in deze episode de beurt is aan de mannen van Team DSM.

Eendagswedstrijden 2022: Team DSM

Met het vertrek van Tiesj Benoot aan het einde van 2021, was de klassiekerkern van DSM toch wel aardig onthoofd. Oudgediende John Degenkolb zorgde al jaren niet meer voor het mooie weer en van een jong talent als Jonas Iversby Hvideberg moest ook niet gelijk verwacht worden dat hij zou winnen. De druk op Søren Kragh Andersen om voor uitslagen te zorgen in de lente was dan ook groot. Verder dan een zevende plek in Milaan-Sanremo en een vijfde plek in Gent-Wevelgem kwam hij niet. In het najaar pakte hij enkel nog DNF's. In de Ronde van Vlaanderen en in Parijs-Roubaix zorgde Degenkolb voor het beste resultaat, hij werd achttiende in beide Monumenten.

Ook in de heuvelachtige klassiekers was het niet veel soeps voor de Nederlandse ploeg. Romain Bardet reed naar een negende plek in de Ronde van Lombardije en werd achtste in de GP Montréal, maar daar bleef het ook bij. In de Ardennenklassiekers kwam de formatie van Iwan Spekenbrink niet verder dan plek 29 in de Amstel Gold Race, plek veertig in de Waalse Pijl en plek 25 in Luik-Bastenaken-Luik. Alle resultaten behaald door Kragh Andersen, geen heuvelspecialist. In heel 2022 is er geen enkele eendagswedstrijd, ook niet op het 1.PRO of 1.1-niveau, gewonnen door iemand van Team DSM.

Kragh Andersen voorafgaand aan een teleurstellende Amstel Gold Race voor het Nederlandse Team DSM.
Kragh Andersen voorafgaand aan een teleurstellende Amstel Gold Race voor het Nederlandse Team DSM.

Rondes 2022: Team DSM

In de rondes was Team DSM een stuk succesvoller dan in het eendagswerk. Bardet reed een fantastische eerste week van de Giro d'Italia, maar werd geveld door de griep. Hij stond vierde in het klassement, met uitzicht op het podium, toen hij de Italiaanse grote ronde moest verlaten. Hij herstelde zich echter knap en wist in de Tour de France meteen weer in goede vorm te zijn. Hij was niet zo sterk als in Italië, maar werd toch zesde in het algemeen klassement.

Thymen Arensman reed in die Giro in dienst van zijn Franse collega. Nadat Bardet uitviel, kon de Nederlander in Italië niet meer voor een ritzege of een top tien in het algemene klassement zorgen, maar in het najaar liet hij zich van zijn beste kant zien. Na de tijdrit gewonnen te hebben in de prestigieuze Ronde van Polen, eindigde hij de WorldTour-rittenkoers met een tweede stek in het algemeen klassement. Het zorgde voor veel vertrouwen richting de Vuelta a España, Arensmans hoofddoel voor 2022. De eerste twee weken bleef hij in de buurt van de top tien, maar kon zijn naam net niet in het lijstje krijgen. De derde week zou echter alles goedmaken.

In rit vijftien, naar de Sierra Nevada, stuntte de Nederlander door vanuit de vroege vlucht alle favorieten achter zich te houden. Met bijna anderhalve minuut voorsprong op de overige klassementsrenners kwam hij als eerste boven. Hij sprong gelijk ook naar plek acht in het klassement. In de laatste dagen bleef hij zijn goede vorm behouden, waardoor hij in Madrid de Spaanse grote ronde afsloot op de zesde plaats in de eindrangschikking. Een geweldige prestatie voor het toen nog altijd pas 22-jarige rondetalent.

Arensman op het podium na zijn etappewinst in de Vuelta. Hij beleefde in Spanje zijn definitieve doorbraak.
Arensman op het podium na zijn etappewinst in de Vuelta. Hij beleefde in Spanje zijn definitieve doorbraak.

Daarnaast boekte de ploeg overige successen. Alberto Dainese won een eindsprint in de Giro, Andreas Leknessund en Nico Denz wonnen beiden een rit in de Ronde van Zwitserland. Diezelfde Leknessund schreef de Arctic Race of Norway op zijn naam. Bardet won na fenomenaal ploegenspel de Tour of the Alps. Al met al was het op het gebied van rondes een succesvol jaar voor Spekenbrink en de zijnen.

Eindcijfer met onderbouwing: 5,6

Noot: dit cijfer is opgemaakt uit de algemene beoordelingen van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Een 5,6 voor Team DSM. De gegeven cijfers variëren tussen een vier en een zeven, wat een verschillend verwachtingspatroon van Team DSM aangeeft. De ploeg heeft in de afgelopen jaren veel kwaliteit ingeleverd met het verlies van mannen als Marc Hirschi, Tiesj Benoot en Jai Hindley, wat amper is opgevangen met nieuwe grote sterren. Ondanks dat blijven veel renners zich gestaag ontwikkelen bij de zwarthemden, waardoor er elk jaar weer een aantal fraaie uitschieters te zien zijn, zo ook in 2022. Feit is wel dat de ploeg een stuk zwakker was in 2022 dan in 2021. Toen was de ploeg alweer zwakker dan in het succesjaar 2020. Die neerwaartse trend lijkt zich te gaan voortzetten in 2023.

Transfers 2022/2023: Team DSM

Bijna alle sterkhouders vertrekken bij de Nederlandse ploeg. Arensman gaat naar INEOS Grenadiers, sprinter Cees Bol trekt naar waarschijnlijkheid naar Astana, maar dat is nog onzeker, en Søren Kragh Andersen verkast naar Alpecin-Deceuninck. De tendens die enkele jaren geleden is ingezet, is wederom zichtbaar. Ook een aantal sterke mannen uit de tweede rang, zoals Nico Denz (BORA) en Nikias Arndt (Bahrain) vertrekken. Casper Pedersen (Soudal - Quick Step), Joris Nieuwenhuis (Baloise - Trek Lions) en Mark Donovan (Q36.5) vertrekken ook. Asbjørn Kragh Andersen zal op zijn beurt zijn fiets aan de wilgen hangen. De ploeg is opnieuw een kopje kleiner gemaakt.

Ook dit jaar wordt dat verlies niet opgevangen met nieuwe kopmannen. De meest aansprekende nieuwkomers zijn Patrick Bevin (Israel - Premier Tech) en Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), maar of die de ploeg kunnen dragen in de grootste wedstrijden is maar zeer de vraag. De Australiërs Alex Edmondson (BikeExchange) en Matthew Dinham (BridgeLane) voegen zich ook toe aan de ploeg, samen met vier renners die de stap maken van het development team van DSM: Oscar Onley, Tobias Lund Andresen, Max Poole en Lorenzo Milesi. Ook Casper van Uden maakt zich op voor zijn eerste volledige profseizoen bij de zwarte brigade, hij maakte in augustus van 2022 al de stap. Tot slot is ook Sean Flynn (Tudor) binnengehaald.

De Belgische klimmer Vanhoucke blijft door zijn transfer naar DSM in de WorldTour
De Belgische klimmer Vanhoucke blijft door zijn transfer naar DSM in de WorldTour

Ones to watches 2023: Team DSM

Blijven over als kopmannen: Romain Bardet en Alberto Dainese. Deze twee mannen zullen voornamelijk voor de successen moeten gaan zorgen binnen de ploeg. De Franse klassementsrenner zag zijn klimmerskern flink verzwakken, maar kan met Vanhoucke allicht op een degelijke meesterknecht rekenen. Naast Bardet heeft de Italiaanse sprinter Dainese bij vlagen enorme snelheid laten zien, maar hij heeft nog veel vaker een bijrol in de massasprints in grote wedstrijden. Zonder Bol krijgt hij ongetwijfeld alle kansen als sprinter, aangezien Sam Welsford en Bevin minder snel lijken dan de jonge Italiaan.

Het gebrek aan kopmannen zorgt wel voor heel veel ruimte voor jonge talenten. Zij kunnen vaker voor eigen kansen gaan. Dit kan interessante taferelen opleveren, al helemaal aangezien Spekenbrink meermaals heeft getoond jong talent goed naar de WorldTour te kunnen brengen. De twintigjarige Onley lijkt het meest voorbestemd voor grootse prestaties. De Brit pakte in oktober 2022 nog een fraaie podiumplek mee in de Cro Race. Zijn landgenoot Poole is eveneens een sterke klimmer. Hij werd zesde in de loodzware beloftekoers Ronde van de Aostavallei. Lund Andresen en Van Uden kunnen hun rappe benen tonen en zijn ook zeer interessant om in de gaten te houden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws