Voorbeschouwing WK tijdrijden vrouwen | Van der Breggen en Dygert clashen Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing WK tijdrijden vrouwen | Van der Breggen en Dygert clashen

Door Jannick van der Hooft 24 september 2020 | 13:55


De Tour de France is nog geen week klaar, maar de wereldkampioenschappen wielrennen staan alweer voor de deur. De vrouwen trappen het spektakel donderdag 24 september af met de individuele tijdrit. In de Leiderstrui blikt vooruit op de wedstrijd.

Niet Aigle-Martigny, maar Imola vormt dit jaar het decor van het wereldkampioenschap. De Italiaanse plaats werd last-minute aangewezen door de UCI als vervangend organisator, nadat de Zwitsers door toedoen van de coronacrisis afhaakten. Annemiek van Vleuten is niet van de partij hier. De Nederlandse liep een breuk op in haar pols bij een val in de Giro Rosa en stond haar plek in de selectie af aan Ellen van Dijk.

Laatste winnaars WK tijdrijden vrouwen

2019 Chloé Dygert-Owen
2018 Annemiek van Vleuten
2017 Annemiek van Vleuten
2016 Amber Neben
2015 Linda Villumsen
2014 Lisa Brennauer
2013 Ellen van Dijk
2012 Judith Arndt
2011 Judith Arndt
2010 Emma Pooley

Parcours en tijden WK tijdrijden vrouwen 2020

Het parcours van de tijdrit kent weinig échte obstakels voor de deelneemsters aan de wedstrijd. De race tegen de klok is 31,7 kilometer lang en kan met tweehonderd hoogtemeters aardig vlak genoemd worden. Ook qua bochtenwerk worden de vrouwen amper uitgedaagd: het parcours is redelijk rechttoe rechtaan. Allereerst rijdt men in zuidwestelijke richting naar Borgo Tossignano, om vervolgens over een andere weg weer terug naar Imola te rijden. Op deze manier zullen de rensters met de grootste motor automatisch boven komen drijven in de rituitslag.

Beklimmingen
Geen

Tussenpunten
14,9 km: Borgo Tossignano

Tijden
Starttijden WK tijdrijden vrouwen

Favorieten WK tijdrijden vrouwen 2020

Hoewel het WK tijdrijden ontbreekt op haar imposante palmares, is Anna van der Breggen dit jaar dé topfavoriet voor de titel. De Nederlandse trainde tijdens de coronabreak veelvuldig op haar tijdritkwaliteiten en dat betaalde zich op het EK wielrennen in Plouay al uit met een gouden medaille. Dat het met de vorm wel goed zit, bewees ze afgelopen week in Italië. Daar schreef ze de Giro Rosa, de belangrijkste rittenkoers voor vrouwen, op haar naam.

De grote uitdager is de regerend wereldkampioene in deze discipline: Chloé Dygert-Owen. De Amerikaanse werd afgelopen jaar enigszins verrassend de winnares van de regenboogtrui, maar is gezien haar prestaties in het Amerikaanse circuit altijd een vrouw om rekening mee te houden. Ze testte haar benen dit seizoen nog niet met de rensters op het Europese vasteland, waardoor het momenteel nog wat gissen is naar haar vorm.

Ook de landgenoten van Dygert-Owen en Van der Breggen moeten een gooi kunnen doen naar een podiumplek in Imola. Voor Nederland maakt Ellen van Dijk haar opwachting. Hoewel de jaren beginnen te tellen, blinkt ze nog altijd uit in deze discipline. Amber Neben wist zichzelf in 2016 te kronen tot koningin van het tijdrijden en zal dat nu hopen te kunnen herhalen. Leah Thomas is de derde vrouw van de Amerikanen die een plek bij de eerste tien kan bewerkstelligen.

Het is voor de vrouwen uitkijken naar Lisa Brennauer. Ze won het WK tijdrijden nog nooit, maar sleepte wel meermaals een ereplaats uit het vuur. Leah Kirchmann doet het namens Canada vaak sterk op de tijdrit en de Zwitserse Marlen Reusser werd op het EK nog derde achter Van der Breggen en Van Vleuten. Dit was echter wel op gepaste afstand van de twee Nederlandse dames.

TV WK tijdrijden vrouwen 2020

Volop keuze als het gaat om de uitzending van het WK tijdrijden voor vrouwen. Drie verschillende zenders zullen namelijk live verslag doen op televisie. Daarnaast zal de koers ook via hun streamingsdiensten te volgen zijn.

NOS: NPO 1, 14.40 uur - 17.00 uur.
Sporza:
Één, 14.30 uur - 17.00 uur.
Eurosport:
Eurosport 1, 14.35 uur - 16.40 uur.

Daarnaast zal In de Leiderstrui u voorzien van live updates van de koers door middel van een liveblog. Na afloop valt op onze website een uitgebreid verslag en de reacties van de hoofdrolspeelsters te vinden. (Foto: Sirotti)

Jannick van der Hooft - Email: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws