Voorbeschouwing Binche-Chimay-Binche | Jumbo-Visma voor opvolging Van Poppel Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Binche-Chimay-Binche | Jumbo-Visma voor opvolging Van Poppel

Voorbeschouwing Binche-Chimay-Binche | Jumbo-Visma voor opvolging Van Poppel

De wielerwereld heeft zich begin oktober in twee kampen verdeeld. Aan de ene kant zijn er de renners die in Italië de vele najaarswedstrijden aldaar rijden en aan de andere kant de renners die het gure herfstweer in Noordelijk Europa trotseren voor koersen in en om België. Dinsdag 8 oktober zal dat plaats vinden in de contreien van Binche. Alwaar Binche-Chimay-Binche / Memorial Frank Vandenbrouck wordt verreden. In de Leiderstrui beschouwt met u voor.

Historie Binche-Chimay-Binche

Hoewel de wedstrijd in 1911 al voor het eerst werd georganiseerd, is de koers dit jaar pas aan haar 32e editie toe. Zowel tussen 1913 en 1921, 1931 en 1983 als tussen 1997 en 2009 werd de koers niet verreden. In 2010 werd er nieuw leven in geblazen en kwam de koers op de kalender als de Mémorial Frank Vandenbroucke als eerbetoon aan de in 2009 overleden oud-renner, die de koers in 1996 wist te winnen.

Overigens kreeg de koers pas in 2013 haar huidige naam. In de edities daarvoor voerde de koers namelijk niet van Binche naar Chimay en weer terug, maar was Tournai het keerpunt in de wedstrijd. In 1911 werd de koers dus voor het eerst verreden tussen Binche en Tournai. De winnaar van de eerste editie was de Belg Jan Van Ingelghem. Het was vervolgens lang wachten op een winnaar van buiten België. In 1985 was het Adrie van der Poel die als eerste niet-Belg de koers won.

Daarna was er nog viermaal Nederlands succes in Binche. Jelle Nijdam wist tweemaal te winnen en is daarmee mede recordhouder met de Belg Omer Taverne. De overige twee Nederlandse overwinningen gingen naar Ramon Sinkeldam in 2015 en Danny van Poppel in de editie van 2018. De laatste Belgische zege dateert van 2017 en staat op naam van Jasper De Buyst.

Laatste winnaars Binche-Chimay-Binche

2018 Danny van Poppel
2017 Japser De Buyst
2016 Arnaud Démare
2015 Ramon Sinkeldam
2014 Zdenek Stybar
2013 Reinardt Janse van Rensburg
2012 Adam Blythe
2011 Rudiger Selig
2010 Elia Viviani

Deelnemende ploegen Binche-Chimay-Binche

Ondanks dat de koers geen WorldTour-status heeft, kan de organisatie op een warme belangstelling van ploegen uit de hoogste divisie van het wielrennen rekenen. In totaal staan acht WorldTour-ploegen aan de start. AG2R La Mondiale, CCC, Deceuninck-Quick-Step, Groupama-FDJ, Lotto Soudal, Jumbo-Visma, Trek-Segafredo en Katusha Alpecin staan allen aan de start in Binche.

De WorldTour-ploegen worden geflankeerd door tien ProContinentale ploegen. Arkea-Samsic, Cofidis, Corendon-Circus, Israel Cycling Academy, Total Direct Energie, Roompot-Charles, Sport Vlaanderen-Baloise, Vital Concept - B&B Hotels, Wanty - Gobert Cycling Team en Wallonie-Bruxelles zullen zich gaan meten met de top van het mondiale wielrennen.

Daarbij krijgen ook nog eens vijf Continentale ploegen de kans om mee te strijden voor de winst. Beat Cycling Club, Cibel, IAM Excelsior, Joker Fuel of Norway en Leopard Pro Cycling zullen met het mes tussen de tanden zich in de strijd mengen.

Parcours Binche-Chimay-Binche

Tussen de start en de finish in Binche leggen de renners 198,6 kilometer af. De renners bereiken echter al na 49 kilometer het keerpunt in Chimay. De renners hebben dan een geaccidenteerd stuk parcours achter de rug, maar nog geen gecategoriseerde klim bedwongen. Deze volgen in de kilometers nadat de renners Chimay de rug weer hebben toegekeerd. Binnen zes kilometer rijden de renners over vier korte maar stevige klimmen.

De eerste klim is Lacs de l’Eau d’Heure. Deze klim is 800 meter lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%. Na een korte afdaling volgt de tweede klim in het drieluik: Côtes des Violettes. Deze is slechts 500 meter lang, maar het stijgingspercentage van 10,2% is fors. De laatste van de drie achtereenvolgende klimmen is de Petit Poggio. Deze is wederom 800 meter lang tegen 5,9% gemiddeld. Een kilometer of 25 volgt nog de Rue de Fosteau, die met zijn 1100 meter de langste klim is, maar met zijn 3.8% gemiddeld niet de steilste. Na een goede 100 kilometer zijn daarmee de officiële klimmen voorbij, maar met nog een kleine 100 kilometer voor de wielen lijkt deze zone te vroeg te komen voor een beslissing.

Deze zal eerder op het lokale circuit komen. Na 120 kilometer koers rijden de renners dat circuit op voor in totaal vier rondes van 16,2 kilometer. De lokale ronde begint met 6,2 oplopende kilometers. Niet steil genoeg om gecategoriseerd te worden als klim, maar de renners moeten toch in totaal ruim 80 hoogtemeters overwinnen. Hierna volgt een lange afdaling terug naar Binche. De scherprechter in deze ronde is Rue de la Pépinière. Een met stenen bezaaide klim van 500 meter met een gemiddelde van 4,4%. Eenmaal boven krijgen de renners even respijt totdat de laatste honderden meter wederom over kassei-achtige stenen gaan.

Voorbeschouwing Binche-Chimay-Binche | Jumbo-Visma voor opvolging Van Poppel

Favorieten Binche-Chimay-Binche

Als we de erelijst van deze wedstrijd erbij pakken, valt op dat er voornamelijk rappe mannen aan het juichen waren in Binche. Ook voor deze editie zoeken we daarom in die categorie renners. Een eerste blik op de startlijst onthult de namen van Arnaud Démare en Dylan Groenewegen. De Fransman bewees in het verleden al hier te kunnen winnen, maar Groenewegen moet dat nog maar laten zien. Anders kan binnen zijn team mogelijk Danny van Poppel het stokje overnemen: hij won de koers immers vorig jaar.

Andere snelle coureurs aan het vertrek in Binche zijn Edward Theuns en Piet Allegaert. Zij wonnen allebei onlangs nog een wedstrijd en zijn dus prima in vorm. Ook is het altijd uitkijken naar het kamp van Deceuninck-Quick-Step. In het geval van een sprint zullen zij de kaart van Florian Sénéchal trekken, bij afwezigheid van de geblesseerde Alvaro Hodeg. Ook Yves Lampaert zou een goede uitslag kunnen rijden bij een zwaar koersverloop.

De Belgen komen sowieso met een breed scala aan mogelijke kanshebbers. Ook van Oliver Naesen en Jasper Stuyven mag het nodige verwacht worden met de heuvelachtige finale en de kans op een sprint. Mocht het niet te zwaar worden, dan zou ook Tim Merlier nog een duit in het zakje kunnen doen. Verder zal bij Wanty de uitgespeelde man Andrea Pasqualon zijn, terwijl Cofidis met Dimitri Claeys een man in bloedvorm heeft. Hij won afgelopen weekend nog de Famenne Ardenne Classic.

TV en tijden Binche-Chimay-Binche

Om 12.45 uur worden de renner weggeschoten voor de depart fictif. Tien minuten later volgt de officiële start. Ronde klok van 17.00 uur worden de renners weer aan de finish in Binche verwacht.

Zowel Eurosport als Sporza zenden vanaf 15.30 uur de koers live uit. (Foto: ProShots)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws