Pieters dendert naar Nederlandse titel en laat wens Van der Breggen uitkomen Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Pieters dendert naar Nederlandse titel en laat wens Van der Breggen uitkomen

Pieters dendert naar Nederlandse titel en laat wens Van der Breggen uitkomen

Amy Pieters heeft op machtige wijze het NK wielrennen bij de vrouwen binnengesleept. De renster van SD Worx bleek by far de beste van een kopgroep van vijf, die de vrijgeleide kreeg van de grote kanonnen.

124 kilometer. Dat is wat de rensters zaterdag voor de kiezen krijgen, waarin vooral de VAM-berg als scherprechter gezien mocht worden. Vorig jaar mondde dit uit in een klinkende overwinning voor Van der Breggen, die vooraf al liet doorschemeren dat ze een ploeggenote graag zag winnen in deze wedstrijd.

De wereldkampioen besloot niet te wachten tot de finale. Na amper vijftien kilometer roerde ze zich al, nadat eerder haar ploeggenote Lonneke Uneken het peloton al op een lint had getrokken. Van der Breggen trok tweemaal hard door op de zware stroken van de VAM-berg, waarmee ze de adem afsneed bij een groot deel van het naar Drenthe getogen peloton.

Rust keert terug na furieus begin

Na deze snelle start besloten de twee grote blokken (SD Worx en Jumbo-Visma) er even de rem op te gooien. Dit betekende kansen voor de vrouwen met lef, zoals Kirstie van Haaften van Parkhotel Valkenburg. Zij kreeg de ruimte van het peloton, waar veel vrouwen konden terugkeren door het lagere tempo.

Op tachtig kilometer van de finish trok Van den Breggen nogmaals door, wat de aanleiding was voor een kopgroep van elf rensters. Andere toppers roken het gevaar en maakten de oversteek, waardoor er uiteindelijk een kopgroep van negentien vrouwen ontstond.

De samenwerking was echter zoek, waardoor vijf rensters weg konden rijden. Dit waren Amy Pieters (SD Worx), Karlijn Swinkels, Nancy van de Burg (Jumbo-Visma), Shirin van Anrooij (Trek-Segafredo) en Sabrina Stultiens (Liv Racing). De grote blokken waren dus mee, waar Van der Breggen tevreden mee was. Zij was er namelijk op gebrand om een ploeggenote dit NK te laten winnen.

Van Vleuten probeert, maar stuit op alles en iedereen

Dit zorgde voor een soort status quo, die de wedstrijd er niet aantrekkelijker op maakte. Zoals zo vaak bracht Annemiek van Vleuten daar verandering in, met een versnelling op dertig kilometer van het einde. Even later begon Liv Racing plots te rijden in het peloton. Vertrouwden ze niet op hun pion Stultiens in de kopgroep?

Het stokte echter weeral, doordat simpelweg niemand meereed. De dames voorin beschikten met nog vijftien kilometer voor de boeg nog altijd over twee minuten, hele goede kaarten dus. De troef voorin was Pieters, die haar vluchtgenoten met gemak achterliet.

Dat bleek de beslissende move, alhoewel de dames van Jumbo-Visma zich kranig weerden. Seconde per seconde liep Pieters uit, waardoor ze uitgebreid de tijd had om het aan de aankomst te vieren. Een even mooie als verdiende zege van de sterke renster. Van den Burg en Hermans werden op bijna twee en een halve minuut tweede en derde namens Jumbo-Visma.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws