SD Worx blijft winnen: ijzersterke Vollering slaat op slotdag dubbelslag in koninginnenrit Ronde van Burgos Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

SD Worx blijft winnen: ijzersterke Vollering slaat op slotdag dubbelslag in koninginnenrit Ronde van Burgos

SD Worx blijft winnen: ijzersterke Vollering slaat op slotdag dubbelslag in koninginnenrit Ronde van Burgos

Demi Vollering heeft de koninginnenrit, die tevens diende als slotetappe, in de Ronde van Burgos voor vrouwen bijgeschreven op haar palmares. De veelzijdige renster van Team SD Worx reed al vroeg op de laatste beklimming van de dag weg bij haar concurrenten, die haar pas aan de meet weer terugzagen. Vollering schrijft bovendien het eindklassement van de Spaanse rittenkoers bij op haar palmares.

Daags na de ultramachtige sprintzege van Lorena Wiebes stond de voor het algemeen klassement belangrijkste rit op het programma. Tussen Tordómar en Lagunas de Neila moesten de dames 121 kilometer zien te overwinnen. De beklimming naar finishplaats Lagunas de Neila was een lastige, waarmee het in het bijzonder uitkijken was naar de dames die hun zinnen hadden gezet op het eindklassement.

Wiebes, die na haar triomf aan de leiding ging in het klassement, had in ieder geval al aangegeven dat zij zich volledig zou wegcijferen voor Vollering, die op haar beurt de topfavoriete bij uitstek was om te zegevieren in de slotrit. Vollering leek op voorhand te kunnen rekenen op geduchte concurrentie, waarbij Van Anrooij, Cecile Uttrup Ludwig, Grace Brown en Ashleigh Moolman de voornaamste gegadigden leken.

Vollering opent de debatten al vroeg, waarna ze glansrijk naar de overwinning soleert

In de vlakke aanloopfase probeerden verschillende dames een vluchtpoging op touw te zetten. Deze ondernemingen waren echter allemaal geen lang leven beschoren. Pas halfweg koers was er sprake van een échte kopgroep, waarin zich onder anderen Lucinda Brand (Trek-Segafredo) en Marie Schreiber (SD Worx) bevonden. Tezamen met veertien andere dames kregen zij wat ruimte van het peloton, al kwam de voorsprong nooit echt boven de twee minuten uit. Ook deze vluchtersbrigade blies echter alweer snel haar laatste adem uit.

Vlak voor de voet van de slotklim probeerden Sara Martín (Movistar), Elisa Balsamo (Trek-Segafredo) en Alexandra Manly (Team Jayco AlUla) het met z'n drieën. Het trio fietste al gauw anderhalve minuut voorsprong bijeen, maar moest op de flanken van de slotklim accepteren dat het er niet in zat. Op precies tien kilometer van de meet werden zij bij hun spreekwoordelijke lurven gevat. Een strijd om zowel de dag- als eindzege was hetgeen zich naar alle waarschijnlijkheid ging ontvouwen.

En zo geschiedde: Vollering joeg het tempo al vroeg op de beklimming flink de hoogte in, met als gevolg dat verscheidene dames de rol moesten lossen. De Zuid-Hollandse reed zelfs dusdanig door dat ze in een mum van tijd aan een solo-onderneming begonnen was. Het was Van Anrooij die de vrouw in vorm nog enigszins wist te volgen, al reed ze al snel op bijna twintig seconden achterstand. Er werd Vollering geen strobreed in de weg gelegd: de 26-jarige Nederlandse superster soleerde vrijuit naar de overwinning. Vollering sloeg met haar triomf een heuse dubbelslag, daar zij de leiding in het algemeen klassement overnam van ploeg- en landgenote Wiebes.

Uitslag etappe 4 Ronde van Burgos voor vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news