Adam Yates houdt toekomstig ploegmaat Sivakov na prachtig inleidend werk UAE af in GP Montreal Wielrennen
Wielrennen

Adam Yates houdt toekomstig ploegmaat Sivakov na prachtig inleidend werk UAE af in GP Montreal

Adam Yates houdt toekomstig ploegmaat Sivakov na prachtig inleidend werk UAE af in GP Montreal

Adam Yates (UAE-Team Emirates) heeft in Oost-Canada de GP Montreal weten te winnen. In deel twee van het Canadese najaarsblok was hij de beste na een veeleisende wedstrijd op het stadscircuit in de metropool, waarin 2026 het WK wielrennen verreden wordt. Pavel Sivakov werd tweede namens INEOS Grenadiers, voor Alex Aranburu van Movistar.

Na de klinkende zege van Arnaud De Lie vrijdag trok het peloton met de bus van Quebec naar Montreal, vanwaar het komende week weer uitvliegt naar Europa. Montreal is met zijn vijfduizend hoogtemeters een stuk lastiger dan Quebec, wat je ook zag aan de gedragingen van het peloton voorafgaand aan de wedstrijd.

In de stromende regen stapten de coureurs op voor de wedstrijd van 221 kilometer, waar niet iedereen echt nog zin uitstraalden. Jonge hardrijders als Florian Vermeersch (Lotto-Dstny) en Luke Plapp (INEOS) deden dit wel, terwijl ook Pascal Eenkhoorn van die eerste ploeg zich actief toonde in de eerste wedstrijdfase. Uiteindelijk was het toch Vermeersch die wegkwam, maar de Belg kreeg niet direct bijval.

Wellens verdwijnt opvallend vroeg uit koers

Harrison Wood (Cofidis) en Manuele Boaro (Astana) probeerden de oversteek nog wel te maken, maar slaagden niet in hun opzet. Ondertussen vielen er na amper vijftig kilometer koers al een heel aantal opgaves te vermelden, waarbij die van Tim Wellens (UAE-Team Emirates) toch wel de meest opmerkelijke was. De Belg is ex-winnaar in Montreal en vond ook de voor hem perfecte weersomstandigheden terug, maar kneep als eerste van het peloton in de remmen. Ook Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) en de zieke Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) verdwenen vroeg uit koers.

Adam Yates houdt toekomstig ploegmaat Sivakov na prachtig inleidend werk UAE af in GP Montreal

Achter Vermeersch was het één ploeg die de handschoen op zich nam, met één renner in het bijzonder: Daryl Impey van Israel-Premier Tech reed zijn laatste koers als prof en besloot die dan maar nuttig te besteden in dienst van zijn kopman Michael Woods. Soudal Quick-Step kwam later een handje toesteken, waarbij outsiders als Michal Kwiatkowski (INEOS), Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty) en Victor Lafay (Cofidis) er de brui aan gaven. Op vijftig kilometer van de meet was ook het verhaal van Vermeersch over, hij werd ingerekend door Mauro Schmid. De Zwitser gaf gek genoeg direct daarna op.

Vervolgens nam Lars van den Berg namens Groupama-FDJ het tempo in handen bergop, waardoor het peloton nog eens extra gereduceerd werd. Onder meer Julian Alaphilippe was hier het slachtoffer van, wat toch wel opvallend te noemen was. Dat gold ook voor een aanval van Quebec-winnaar De Lie, op maar liefst veertig kilometer van de aankomst.

UAE-Team Emirates luidt finale in met hoog tempo

Lang hield De Lie niet stand, wat met name kwam door een fikse versnelling van de mannen van UAE-Team Emirates. Meesterknecht Rafal Majka trok de boel op een lint en kieperde op die manier en groot deel van het peloton overboord, met onder meer Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Michael Matthews (Jayco AlUla) en Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step) als slachtoffers.

Na het werk van Majka nam Brandon McNulty met een indrukwekkende kopbeurt over, al daagde diens Giro-rivaal Ben Healy (EF) hem nog uit met een kleine aanval. Even later was er nog een plottwist, met de teruggekeerde Matthews die een poging tot anticiperen deed. Uiteindelijk liep het eerder uit op een zelfmoordpoging, op de Mont Royal werd de Aussie voorbij gestoomd.

Op tien kilometer van de aankomst kwam de langverwachte aanval van Adam Yates, die enkel toekomstige ploegmaat Pavel Sivakov bij zich hoefde te dulden. Achter dat duo ontstond een achtervolgende groep van circa tien renners, die nog akelig dicht leken te komen. De samenwerking was daar echter niet optimaal, waardoor het toch echt tot een sprint-a-deux kwam. Yates was daarin veruit de beste, waarmee hij ploegmaat Tadej Pogacar opvolgde.

Uitslag GP Montreal 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws