Alsof hij naar de bakker gaat: Tadej Pogacar overrompelt iedereen in Waalse Pijl Wielrennen
Wielrennen

Alsof hij naar de bakker gaat: Tadej Pogacar overrompelt iedereen in Waalse Pijl

Alsof hij naar de bakker gaat: Tadej Pogacar overrompelt iedereen in Waalse Pijl

Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) heeft de Waalse Pijl 2023 gewonnen. Hij bleek de snelste na een sprint bergop in Huy, waar zoals de altijd de beslissing viel. De Sloveen liet iedereen zijn hielen zien met één versnelling.

De klassieke vraag voor de start van de Waalse Pijl: to Huy or not to Huy? De laatste keer dat er een succesvolle aanval was voor de laatste anderhalve kilometer, was in 2002 met Mario Aerts. Toch worden de coureurs iedere editie er weer naar gevraagd of het ditmaal weer zo'n vaart kan lopen, maar het antwoord was toch wel eenduidig: nee, dat zal niet gaan.

Kragh Andersen opvallend actief in vlucht van de dag

En dus konden we ons - nadat Demi Vollering de vrouwenrace won - weer opmaken voor het klassieke scenario, te beginnen met een kopgroep. Jacob Hindsgaul (Uno-X), Soren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Johan Meens (Bingoal WB). Lawrence Naesen (AG2R-Citroën), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), Raul Garcia (Kern Pharma), Daryl Impey (Israel-Premier Tech) en Jetse Bol (Burgos) nestelden zich vooraan, waarbij met name de aanwezigheid van Kragh Andersen opviel.

Alsof hij naar de bakker gaat: Tadej Pogacar overrompelt iedereen in Waalse Pijl

De luitenant van Mathieu van der Poel kende na ziekte voor de Ronde van Vlaanderen geen topvoorjaar en besloot zich via deze kopgroep nog maar eens in vorm te fietsen voor Luik-Bastenaken-Luik. Samen met zijn metgezellen had hij anderhalve minuut voorgift bij de eerste doortocht in Huy, op tachtig kilometer van het einde. David Gaudu (Groupama-FDJ) en Gianni Moscon (Astana) stapten daar al de bus in; van goede benen was bij beide mannen geen sprake.

Op zestig kilometer van de aankomst spatte de kopgroep uiteen. Kragh Andersen zette de boel meermaals in brand, waar alleen Zimmermann een antwoord op klaar had. Ondertussen probeerde Pieter Serry (Soudal-Quick-Step) het vanuit het peloton eens, maar hij kreeg geen medewerking van zijn conculega's.

Outsiders proberen het bij tweede passage in Huy

Bij de tweede passage in Huy bleven Zimmermann en Kragh Andersen in elkaars buurt, terwijl Samuele Battistella (Astana)_ versnelde vanuit het peloton. De Italiaan kreeg onder meer Attila Valter (Jumbo-Visma), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Ben Healy (EF Education-EasyPost) en Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step) mee, maar gezien deze categorie namen lieten de tenoren niet direct begaan. Enkel Battistella kreeg wat ruimte, waarop Louis Vervaeke (Soudal Quick-Step) de oversteek maakte. Deze twee vonden de aansluiting bij Kragh Andersen en Zimmermann.

Op twintig kilometer van de finish gebeurde er plots het nodige. Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) en Neilson Powless (EF Education-EasyPost) waren betrokken bij een val, waarna een andere Jumbo-Visma, Sam Oomen trachtte te anticiperen. De Tilburger kreeg echter geen ruimte, terwijl de drie overgebleven jongens voorin - Zimmermann moest al passen - met nog vijftien te gaan nog altijd 45 seconden overhielden.

In de aanloop naar Huy daalde de voorsprong zoals verwacht alsnog zienderogen, daar het peloton zich opmaakte voor het toetje van deze Waalse Pijl: de Muur. Op de voorlaatste beklimming, de Côte de Cherave, draaide UAE-Team Emirates de gashendel al eens open met Diego Ulissi en Marc Hirschi. Vervaeke bleef ondertussen als enige over vooraan.

De afzink richting Huy werd in handen genomen door UAE, waardoor Pogacar in ideale positie de Muur aanvatte. Ook Michael Woods reed goed voorin, terwijl Pidcock vanaf de buitenkant ook zijn positie innam. Woods pakte de kop in de steile binnenbocht, met Pogacar in zijn spoor. Romain Bardet overrompelde die twee, maar Pogacar begon er op driehonderd meter aan. Mattias Skjelmose en Mikel Landa mochten mee het podium op.

Uitslag Waalse Pijl 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees Waalse Pijl 2023 terug in ons liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws