Alternatieve Giro d'Italia-klassementen: zes Giro-revelaties die op een bepaalde manier opzien baarden Wielrennen
Wielrennen

Alternatieve Giro d'Italia-klassementen: zes Giro-revelaties die op een bepaalde manier opzien baarden

Alternatieve Giro d'Italia-klassementen: zes Giro-revelaties die op een bepaalde manier opzien baarden

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) mochten zich de twee protagonisten in de strijd om het eindklassement van de 106e Giro d'Italia noemen. Het was uiteindelijk de Sloveen die aan het langste eind trok. Ook Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) kon bijvoorbeeld juichen, daar hij vijfde werd in het eindklassement én het bergklassement op zijn palmares bijschreef. Er waren echter ook een aantal renners die ofwel uit het niets ofwel als 'dark horse' opzien baarden. In de Leiderstrui schetst een overzicht met dé zes Giro-revelaties!

1. Derek Gee (Israel-Premier Tech)

Hoe kan het ook anders dan dat we beginnen met de 25-jarige renner van Israel-Premier Tech. Waar Gee, de huidig Canadees kampioen tijdrijden, in eerste instantie slechts bekend was bij een aantal diehards, heeft de fervent vogelaar zich in drie weken tijd ontpopt tot 'ster'. Gee wist vanuit de vroege vlucht immers maar liefst vier keer als tweede en twee keer als vierde te finishen. Als gevolg van zijn ongebreidelde aanvalslust wist de poulain van ploegbaas Sylvan Adams zich ook in meerdere eindklassementen in de bovenste regionen te nestelen. Maar - hoe kan het ook anders - ook in die rangschikkingen moest Gee genoegen nemen met zilveren medailles. Zo werd hij tweede in het bergklassement, het puntenklassement, het tussensprintklassement en 'het vluchtersklassement'! De enige prijs die Gee wél won, was die voor de meest strijdlustige renner van de gehele Giro. Gee heeft in ieder geval bij veel wielerfans punten gescoord!

2. Ben Healy (EF Education-EasyPost)

Van Ben Healy werd, na zijn bijzonder sterke voorjaar, al een en ander verwacht in de Ronde van Italië. Toch wist de ranke Ier in verschillende etappes de verwachtingen, die onder sommigen dus al als vrij hoog te bestempelen waren, te overstijgen. Zo probeerde de 22-jarige klimmer van EF Education-EasyPost in vrijwel elke etappe mee te zitten in de vlucht van de dag, wat hem opvallend vaak lukte. Het leidde er onder meer toe dat Healy op imponerende wijze naar de ritzege in etappe acht wist te soleren. In de 'Ronde van Lombarijde-etappe' kwam Healy, die altijd op karakteriserende wijze (lees: lichtjes naar links leunend) op zijn racefiets zit, net tekort voor de overwinning. Ook in de strijd om het bergklassement roerde Healy, die zelfs twee dagen rondfietste in 'la maglia azzurra', zich doorlopend. Het resulteerde uiteindelijk in een derde plaats in dat nevenklassement.

3. Nico Denz (BORA-hansgrohe)

Schlagerliefhebber Nico Denz was voorafgaand aan de Giro d'Italia geen onbekende coureur. Toch stond de renner van BORA-hansgrohe voornamelijk te boek als meesterknecht c.q. hardrijder, die heel af en toe ergens wel eens zijn ritje meesnoepte. In de Ronde van Italië verkeerde hij echter in een dusdanig goede vorm dat hij vanuit de vroege vlucht maar liefst twee keer victorie wist te kraaien. De sympathieke en immer goedgemutste Duitser toonde zich vooral in tactisch opzicht bijzonder sterk en verdient derhalve zeker een plaatsje in het lijstje met Giro-revelaties!

Denz wist twee keer victorie te kraaien
Denz wist twee keer victorie te kraaien

4. Filippo Zana (Team Jayco-AlUla)

Bij menig wielerliefhebber was ook Filippo Zana een bekende naam, temeer omdat hij zich in 2022 al tot Italiaans kampioen kroonde. Toch verraste de youngster van Team Jayco-AlUla vriend en vijand met zijn beresterke optreden in de Giro, waarbij hij zijn goede benen op meerdere manieren tentoonstelde. De 24-jarige man uit Thiene sloop meermaals mee in de vlucht van de dag, wat in de door Healy gewonnen muurtjesetappe al leidde tot een knappe derde plaats. Ook in het vervolg van de drieweekse ronde doorheen 'de laars' liet de thuisrijder zich regelmatig van voren zien. In de eerste Dolomietenrit van de Giro schoot Zana zelfs raak, nadat hij Pinot in een sprint-à-deux wist te verslaan.

5. Andreas Leknessund (Team DSM)

'Ik wilde mezelf gewoon zoveel mogelijk in de aanval laten zien en de race op een goede manier zien door te komen. In de vierde etappe nam ik het roze over. Dat was echt ongelooflijk', luidde de Giro-analyse van Team DSM-Noor Andreas Leknessund, die zich maar liefst vijf dagen de rozetruidrager mocht noemen. De 24-jarige klimmer van de Nederlandse formatie richtte zich dus - tegen het initiële plan in - al snel op een mooie eindnotering in het algemeen klassement. En dat lukte: Leknessund sloot de rittenkoers als achtste in de algemene rangschikking af, op één seconde van Eddie Dunbar, die op zijn beurt minstens een eervolle vermelding in dit rijtje verdient. Leknessund trekt naar alle waarschijnlijkheid ook naar de Tour de France, waar hij samen met Romain Bardet het vooruitgeschoven klimmersduo zal vormen. Dat belooft!

6. Jonathan Milan (Bahrain Victorious)

Jonathan Milan kende een sterk begin van kalenderjaar 2023, getuige het feit dat hij in februari bijvoorbeeld een rit in de Saudi Tour wist te winnen (en daarbij bijvoorbeeld Dylan Groenewegen versloeg). Ook in het klassieke voorjaar wilde 'de beer van Tolmezzo' zich showen. Zijn resultaten vielen, zijn twaalfde plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne daargelaten, toen ietwat tegen. Hij reed ook meerdere klassieke eendagswedstrijden niet uit, waarmee de verwachtingen in de Giro ook direct lager kwamen te liggen. Niets bleek echter minder waar, want de Bahrain-Victorious-sprinter schreef direct de eerste rit in lijn op zijn naam. À la Gee sprintte de spierbundel ook vier keer naar de tweede plaats in de massasprint. Een extra overwinning zat dus niet in het vat, maar hij sprokkelde met zijn ereplaatsen wel dermate veel punten bijeen dat hij de overwinning in het puntenklassement glansrijk op zijn erelijst kon bijschrijven.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws