Roglic steekt de ogen van concurrentie uit in eerste Dolomietenrit Giro, Zana wint voor Pinot Wielrennen
Wielrennen

Roglic steekt de ogen van concurrentie uit in eerste Dolomietenrit Giro, Zana wint voor Pinot

Roglic steekt de ogen van concurrentie uit in eerste Dolomietenrit Giro, Zana wint voor Pinot

Italiaans kampioen Filippo Zana (Jayco AlUla) heeft op de Val di Zoldo de ritzege weten te bemachtigen in de eerste Dolomietenrit van de Giro d'Italia, door Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) af te troeven in een sprint-a-deux. Ook bij de favorieten kregen we spektakel, door een aanval van Jumbo-Visma onder leiding van Primoz Roglic. De jarige Geraint Thomas behield de roze trui, terwijl Joao Almeida wel wat tijd verloor.

Na de halve rustdag op woensdag mochten de renners donderdag weer de hoge bergen in trekken: er stond namelijk een rit naar de top van de Val di Zoldo op de rol, met daarvoor de steile beklimming van de Coi. De laatste paar kilometer van deze col zijn gemiddeld zo'n elf procent, steil genoeg om brokken te maken.

Voor we de bergen in trokken stond er een twintig kilometer lange aanloopfase geprogrammeerd, waarin de mannen van de vlakte zich konden laten gelden. Onder meer Fernando Gaviria (Movistar) en Ben Healy (EF Education-EasyPost) toonden zich heel actief, maar betaalden dit eenmaal het bergop ging cash.

Sommige ploegen - EOLO-Kometa en Groupama-FDJ - hadden er namelijk baat bij om het bij elkaar te houden zodat hun klimmers zich op de eerste beklimming van de dag makkelijker van voren konden laten zien. Op de Passo del Crosetta zagen we zodoende een mooie strijd, waarbij ook enkele (halve) klassementsmannen zich lieten zien.

Roglic steekt de ogen van concurrentie uit in eerste Dolomietenrit Giro, Zana wint voor Pinot

Jumbo-Visma en INEOS laten enkele mannen niet rijden, UAE houdt zich afzijdig

Santiago Buitrago, Jack Haig (beiden Bahrain Victorious), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) en Andreas Leknessund (Team DSM) werden omwille van hun positie in de algemene rangschikking, niet geduld, maar Pinot kreeg wel wat ruimte. Uiteindelijk wist de Fransman samen met Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Warren Barguil (Arkéa Samsic), Derek Gee, Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Vadim Pronskiy (Astana) en Zana (Jayco AlUla) weg te rijden.

Op de top van die eerste berg trok INEOS al eens flink door, wat een antwoord leek op het gegeven dat Roglic (Jumbo-Visma) zich niet van voren liet zien. De Britse formatie liet adjudanten Ben Swift en Salvatore Puccio vervolgens weer terugkeren, om in de afzink hun deel van het werk in deze rit weer op te pakken. Jumbo-Visma verdween ondertussen van het front, waar UAE-Team Emirates zich helemaal nog niet had lieten zien.

Roglic steekt de ogen van concurrentie uit in eerste Dolomietenrit Giro, Zana wint voor Pinot

Vanaf dat moment volgde er in de zestig kilometer lange vallei een status quo, voordat we de Forcella Cibana (9,7 km a 7,7%) bereikten. Hier kwamen de koplopers aan met een voorsprong van vijfenhalve minuut, maar door de passiviteit in het peloton liep die snel op naar zes minuten. Dat zag ook Pinot, die het tempo voorin wat hoger legde. Pronskiy was hier het eerste slachtoffer van, terwijl de coureur van Groupama-FDJ de bergtrui bemachtigde.

Roglic baart opzien door even van achteren te koersen, maar toont zich wel goed in absolute finale

Ondertussen was er al de hele dag consternatie over het feit dat Roglic met zijn ploegmaats van Jumbo-Visma ver achterin het peloton reed, wat ze bij INEOS ook merkwaardig zullen hebben gevonden. Laurens De Plus, de nummer tien van het klassement, werd bergop opgeofferd. Dat kostte Buitrago, de veertiende, samen met zijn ploegmaat Haig, vlot de kop. Ook nummer elf Carthy kwam voor zijn statuur toch al vroeg in moeilijkheden, maar hij kon zich nog net over de top heen hijsen.

Bij het aanvatten van de steilste klim van de dag, de Coi, was het verschil tussen de kopgroep en het peloton nog altijd vierenhalve minuut. Hiermee leken we ons te kunnen opmaken voor een tweestrijd, die ingeleid werd door Thymen Arensman in de grote groep en Pinot vooraan. Enkel Italiaans kampioen Zana leek de Fransman te kunnen volgen.

Op de steilste stroken van de Coi kwam Sepp Kuss direct als een vlinder naar voren, met Roglic in zijn spoor. Witte trui Almeida liet zich niet verleiden tot die tempoversnelling, evenals nummer vier Damiano Caruso. Eddie Dunbar, Thomas en Arensman deden dit wel, terwijl Almeida in het wiel van ploegmaat Jay Vine even later ook weer het geel en roze in zicht kreeg.

Net voor de top plaatste Roglic zijn versnelling, maar Thomas leek vrij vlotjes mee te gaan zijn spoor. Zodoende liet de Sloveen ploegmaat Kuss weer terugkomen om te pacen, terwijl Vine en Almeida op eigen tempo de jongens ook weer in het zicht leken te krijgen. De Aussie van UAE miste echter een bocht in de korte afdaling, terwijl zijn kopman op eigen tempo ook net niet tot Thomas en Roglic leek te komen.

Voorin was de strijd om de ritzege nog altijd gaande tussen Pinot en Zana, maar dit werd wat overschaduwd door de strijd om het klassement. In de laatste honderd meter werd het beslecht door een sprintje, welke gewonnen werd door de Italiaan van Jayco AlUla. Even later kwamen Thomas en Roglic over de meet, net voor Almeida.

Uitslag etappe 18 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 18 Giro d'Italia 2023 terug in ons liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news