Arnaud De Lie knalt Philipsen, Merlier en Van Aert oppermachtig uit het wiel op BK, Kopecky viert ook feest Wielrennen
Wielrennen

Arnaud De Lie knalt Philipsen, Merlier en Van Aert oppermachtig uit het wiel op BK, Kopecky viert ook feest

Arnaud De Lie knalt Philipsen, Merlier en Van Aert oppermachtig uit het wiel op BK, Kopecky viert ook feest

Arnaud De Lie heeft zijn visitekaartje afgegeven richting de Tour de France! De Belg van Lotto-Dstny was zondag de sterkste in een sprint der giganten in België, waarbij De Lie in een man-tegen-man simpelweg sterker was dan Jasper Philipsen, Tim Merlier én Wout van Aert. Lotte Kopecky werd eerder op de dag met twee vingers in de neus Belgisch kampioene op de weg bij de vrouwen. De wereldkampioene was topfavoriet en ze maakte die status met een indrukwekkende solo meer dan waar.

De organisatie had een uitdagend parcours neergelegd van in totaal 123 kilometer. Met een lokale ronde, waarin de Klemhoutstraat en Langendries Hostellerie centraal stonden, kreeg Kopecky een dag om het verschil te maken en dat deed ze ook. Nadat er vanuit de start richting het lokale circuit niet echt verschillen waren gemaakt, begon Kopecky er op dik veertig kilometer van de finish al aan. Alleen Fleur Moors kon mee.

Nadat er nog enkele vrouwen waren aangesloten, ging Kopecky op dik dertig van het einde nog eens aan en dit keer kon er niemand meer reageren. Het verschil werd hierna vernederend zichtbaar. Kopecky hoefde niet eens heel diep te gaan om zo 2.30 minuten weg te rijden bij Moors, Sanne Cant, Justine Ghekiere en Jesse Vandenbulcke. Zij mochten strijden om de overige podiumplaatsen. Het zilver was uiteindelijk voor Cant, brons voor Ghekiere.

Lees verder onder de video

Visma | Lease a Bike moet ijzersterke kopgroep controleren bij de mannen

Bij de heren, in een lange wedstrijd van 222 kilometer, was er rap sprake van een kopgroep. Victor Campenaerts en Florian Vermeersch (Lotto-Dstny) en Dries De Bondt (Decathlon-AG2R) sloegen de handen ineen en kregen gezelschap van Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Ilan Van Wilder (Soudal-Quick Step), Ludovic Robeet (Cofidis), Abram Stockman (TDT-Unibet), Ward Vanhoof (Flanders-Baloise), Jens Reynders (Bingoal-WB Devo), Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex) en Gerben Kuypers (Intermarché-Wanty).

Een ijzersterke kopgroep van tien, die desondanks enkele minuten cadeau kreeg van het peloton. Op 150 kilometer van het einde was het verschil een kleine vijf minuten. In het peloton was het Visma | Lease a Bike dat controleerde, zonder mannetje vooraan. Tosh Van der Sande en Julien Vermote hadden dienst, met uiteindelijk ook Lidl-Trek dat met Tim Declercq voor Jasper Stuyven en Thibau Nys begon te trappen. Eenmaal op het lokale circuit hield Van der Sande het voor gezien, met de voorsprong die was teruggebracht naar 3.40 minuten. Bij het ingaan van de laatste zestig kilometer was hier nog 2.30 van over.

Lees verder onder de foto

Campenaerts en Hermans all-in, wat volgt er nog uit peloton?

Het was uiteindelijk Lidl-Trek dat de finale opende. Terwijl Campenaerts doortrok op de Lippenhovestraat, waren het achtereenvolgens Stuyven en Nys die het probeerden vanuit het peloton. Overal reden nu eenlingen, met nog drie rondjes voor de wielen. Campenaerts en Hermans verdedigden aan het front nog 1.15 minuten, maar op veertig kilometer was dat niet al te veel. Nadat Declercq en Theuns voor Lidl-Trek terugkeerden, kon er weer tempo worden gemaakt.

Alles kwam uiteindelijk aan op de slotronde. Met dank ook aan Soudal-Quick Step trokken we richting laatste keer Lippenhovestraat, met Tiesj Benoot die uiteindelijk alles terugreed. Grote namen Van Aert, Philipsen en Nys trokken door, maar het ging nu zo hard dat een sprint eigenlijk niet meer te voorkomen was. Er was echter wel verschroeiend hard gekoerst en dat was spek naar de bek voor De Lie. Nadat Campenaerts was ingerekend, werd bij Lotto-Dstny alles op hem gezet en hoe! Hij begon van kop en hoewel Philipsen en Merlier in z'n wiel zaten, kwamen ze daar nooit meer uit.

Uitslag BK wielrennen 2024 - vrouwen elite

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag BK wielrennen 2024 - mannen elite

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws