Voorbeschouwing BK wielrennen 2024 | Afmeldingen Evenepoel, Van Gils en Wellens slecht nieuws voor Van Aert en co? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing BK wielrennen 2024 | Afmeldingen Evenepoel, Van Gils en Wellens slecht nieuws voor Van Aert en co?

Voorbeschouwing BK wielrennen 2024 | Afmeldingen Evenepoel, Van Gils en Wellens slecht nieuws voor Van Aert en co?

Deze week worden de nationale kleuren opnieuw verdeeld. Zo ook in België, waar, in tegenstelling tot bij het Nederlands kampioenschap, een schitterende rij aan renners deelneemt aan de nationale wedstrijden. Wie verzekert zich van de rood-geel-zwarte trui en volgt de zieke Remco Evenepoel op? In de Leiderstrui blikt vooruit op het BK op de weg op zondag 23 juni!

Praktische informatie BK wielrennen 2024

In dit artikel

  • Laatste winnaars 
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Belgisch kampioenschap op de weg 

2023: Remco Evenepoel
2022: Tim Merlier
2021: Wout van Aert
2020: Dries De Bondt
2019: Tim Merlier
2018: Yves Lampaert
2017: Oliver Naesen
2016: Philippe Gilbert
2015: Preben Van Hecke
2014: Jens Debusschere

Parcours Belgisch kampioenschap op de weg 2024

Voorbeschouwing BK wielrennen 2024 | Afmeldingen Evenepoel, Van Gils en Wellens slecht nieuws voor Van Aert en co?

Het parcours van de Belgische kampioenschappen is listig. Niet super zwaar, wel met de nodige hoogtemeters. Bij de mannen is de koers 222 kilometer lang en staat de teller op om en nabij de 2000 hoogtemeters. Echt hele noemenswaardige beklimmingen komen de renners rondom Zottegem niet tegen. Onderweg vinden we drie fases: een korte openingsfase, een langere, grotere lokale ronde die in totaal drie keer verreden wordt én een kleiner lokaal circuit waar de renners vijf rondes op rijden.

Het eerste, langere rondje kent met de kasseienstrook van de Paddestraat, de Klemhoutstraat en de Langendries drie obstakels. Het zijn hupjes, waar tussen de 25 en 50 hoogtemeters worden overwonnen. De kleine ronde kent een passage over de Grotenbergsestraat en de kasseiheuvels van het Kruiswaterplein en de langere Lippenhovestraat. De finishstrook is op de brede tachtigweg in Zottegem, die wel licht omhoog loopt.

Sprinters hebben kansen op het uitgelegde parcours, maar met de vele oplopende stroken én de talloze bochten, met name op het kleine lokale rondje, zal het dringen en vechten worden in de slotfase. Een selectief parcours, met ook voldoende kansen voor klassieke coureurs om voor de zege te gaan.

Tijden
Start: 12.10 uur
Finish: ongeveer 17.15 uur

Weer Belgisch kampioenschap op de weg 2024

Het wordt langzaam zomer in West-Europa, zo ook in het Belgische Zottegem. Na weken vol regen en milde temperaturen, wordt het zondag een graad of 23 in de Belgische plaats. De zon schijnt, alhoewel niet al te uitbundig. Toch lijkt het heerlijk koersweer te gaan worden!

Favorieten Belgisch kampioenschap op de weg 2024

Denken we heden ten dage aan Belgische topcoureurs, dan kunnen we een hele rits aan rappe mannen opnoemen. Veel van hen staan ook aan de start zondag. Het is de vraag wie het beste de heuvels verteert én het beste timet. Tim Merlier kan dat als de beste. Het is de vraag hoe fit hij nog is na de Giro en de Baloise Belgium Tour. Jasper Philipsen is juist groeiende in de vorm. Beide mannen zijn zo op een andere manier 'net niet topfit' en dat kan mogelijk op een spannende tweestrijd duiden.

Achter hen staat een heel pak aan andere rappe mannen aan de start. Arnaud De Lie zal willen knallen richting de Tour, en heeft natuurlijk een sterke ploeg rond zich. Dat geldt ook voor Gerben Thijssen en Arne Marit van Intermarché-Wanty, en dan juist weer níét voor Jordi Meeus. De rappe man van BORA-hansgrohe zal het alleen moeten opknappen in de volle meute en dat is een aanzienlijk nadeel.

Voorbeschouwing BK wielrennen 2024 | Afmeldingen Evenepoel, Van Gils en Wellens slecht nieuws voor Van Aert en co?
Gaat Jasper Philipsen zijn stijgende vorm bekronen met een Belgische titel?

Visma | Lease a Bike zal als ploeg niet zozeer de Belgische titel ambiëren, als wel overeind willen blijven. Maar natuurlijk is Wout van Aert een grote kanshebber op de driekleur als het een afmattende sprint wordt. Ploeggenoot Tiesj Benoot is dan weer goed als de finale selectiever blijkt. Dat kunnen we ook zeggen van Yves Lampaert. Slecht nieuws voor mannen die er een harde koers van willen maken, want twee belangrijke gegadigden doen niet mee. Titelverdediger Remco Evenepoel, UAE-man en kersvers Belgisch tijdritkampioen Tim Wellens én Maxim Van Gils zijn allen ziek en hebben zich afgemeld. Zij mikken vol op de Tour de France.

Tot slot een rijtje alleskunners die boven zullen komen drijven als de koers hard wordt. Gianni Vermeersch en Quinten Hermans mogen we ook in die categorie opschrijven. Idem dito schrijven we Alec Segaert en Florian Vermeersch op. En what about Thibau Nys? Worden de pure sprinters kapotgereden, dan zou hij weleens de te kloppen man kunnen zijn. Die kans lijkt echter niet heel groot.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het Belgisch kampioenschap op de weg 2024?

Topfavorieten: Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Wout van Aert (Visma | Lease a Bike), Thibau Nys (Lidl-Trek), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty)
Long shots: Yves Lampaert (Soudal Quick-Step), Florian Vermeersch en Alec Segaert (Lotto-Dstny), Gianni Vermeersch en Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Tiesj Benoot (Visma | Lease a Bike), Arne Marit (Intermarché-Wanty)

TV BK wielrennen 2024

Het Belgisch kampioenschap wordt uitgezonden op Sporza. De uitzending van de mannenkoers begint aansluitend na de vrouwenkoers, om 14.15. Dan is er nog zeker drie uur koers te gaan, dus je kunt vroeg inschakelen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws