Arnaud De Lie wint ondanks twee lekke banden Tro Bro Léon, Alexander Kristoff schiet raak in Elfstedenronde Brugge Wielrennen
Wielrennen

Arnaud De Lie wint ondanks twee lekke banden Tro Bro Léon, Alexander Kristoff schiet raak in Elfstedenronde Brugge

Arnaud De Lie wint ondanks twee lekke banden Tro Bro Léon, Alexander Kristoff schiet raak in Elfstedenronde Brugge

In de schaduw van de Giro d'Italia (en La Vuelta Femenina) werd er deze zondag 5 mei ook in Frankrijk en Italië gekoerst. De Bretoense koers Tro Bro Leon was een prooi voor Arnaud De Lie (Lott-Dstny), terwijl Alexander Kristoff (Uno-X Mobility) raak schoot in de Elfstedenronde te Brugge.

Na de GP du Plumelec - Morbihan op zaterdag was het op zondag tijd voor de herkansing in Tro Bro Leon, een koers die bekendstaat om de ribinou-stroken in Noordwest-Frankrijk. Zaterdag troefde Benoit Cosnefroy namens Decathlon AG2R onder meer Axel Zingle (Cofidis) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) af, maar de geslagenen mochten zondag alweer aan de bak.

Nadat de kopgroep werd ingerekend, brak de koers open op één van de vele stroken. Decathlon AG2R dunde het peloton stelselmatig uit, maar uiteindelijk zorgden de vele lekke banden op de onverharde stroken voor de meeste schade. Onder maar topfavoriet De Lie, Alec Segaert (Lotto-Dstny) en Hugo Page (Intermarché-Wanty) leken zo uit koers geslagen, terwijl Cosnefroy verschillende keren demarreerde.

Lees verder onder de tweet.

Ook de Fransman Anthony Turgis (TotalEnergies), de Brit Samuel Watson (Groupama-FDJ) en het Israel-Premier Tech-duo Riley Sheehan en Joseph Blackmore toonden zich bedrijvig. Het groepje favorieten, met daarbij ook de Noren Jonas Abrahamsen en Soren Waerenskjold (beiden Uno-X Mobility) en Dries Van Gestel (TotalEnergies), had immers nog een gat te dichten op de Zuid-Afrikaanse vroege vluchter Morné Van Niekerk (St Michel-Mavic-Auber93).

In de achtergrond werkte Lotto-Dstny met man en macht om De Lie terug in koers te krijgen en zo geschiedde op zeventien kilometer van de streep. Cosnefroy wilde dat niet laten gebeuren en trok nog maar eens in de aanval, maar werd tegengehouden door een auto, die het parcours was opgereden. Bij het ingaan van de laatste lokale ronde van twaalf kilometer had Van Niekerk nog een krappe vijftien seconden voorsprong op de omvangrijke groep.

Lees verder onder de video.

De rest van de concurrenten in de sprint, zoals Luca Mozzato (Arkéa - B&B Hotels) en Rasmus Tiller (Uno-X Mobility), surften mee op het werk van Lotto-Dstny. Maar daar wachtte De Lie niet op. Met enkele lange halen versnelde de Stier van Lescheret op de voorlaatste onverharde strook en hij rolde daarmee Van Niekerk meteen op. Pierre Gautherat (Decathlon AG2R) en Sheehan waren de enigen die konden volgen. Het trio vocht voor elke seconde op een kleine achtervolgende groep, met daarbij Mozzato, Hulgaard, Abrahamsen en Van Gestel.

Op een kleine twee kilometer van de streep kwamen de achtervolgers alsnog terug, waardoor we gingen sprinten met negen renners. Daarin pakte De Lie uit met een indrukwekkende machtsprint, die hem ruim de zege opleverde.

Lees verder onder de video.

Alexander Kristoff schiet raak in Elfstedenronde

In België stond de 1.1-koers Elfstedenronde op de rol, met Alpecin-Deceuninck en Intermarché-Wanty als WorldTour-ploegen aan het vertrek. Ook onder meer Lotto-Dstny, TDT-Unibet en de veldrijders van Baloise Trek Lions en Pauwels Sauzen-Bingoal maakten hun opwachting in de wedstrijd met start en finish in Brugge.

Jelle Johannink van TDT-Unibet maakte vroeg koers door plaats te nemen in de vroege vlucht, maar deze zeskoppige groep leek vrij snel ten dode opgeschreven. Intermarché-Wanty, Uno-X Mobility én Israel-Premier Tech werkten goed samen en vatten de vluchtersgroep op amper enkele kilometers van de streep bij de kraag. Een zware valpartij in de slotfase ontsierde de volledige voorbereiding op de sprint, maar Uno-X had de touwtjes nog volledig in handen. De Noorse formatie zette Alexander Kristoff goed af en de ervaren Noor hield Jarne Van de Paar (Lotto-Dstny) net achter zich.

Uitslag Tro Bro Leon 2024

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag Elfstedenronde 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws