Arvid de Kleijn wordt Arvid de Groot: Nederlander boekt eclatante spurtzege in Parijs-Nice, Kooij leider af Wielrennen
Wielrennen

Arvid de Kleijn wordt Arvid de Groot: Nederlander boekt eclatante spurtzege in Parijs-Nice, Kooij leider af

Arvid de Kleijn wordt Arvid de Groot: Nederlander boekt eclatante spurtzege in Parijs-Nice, Kooij leider af

Arvid de Kleijn (Tudor) heeft de tweede rit van Parijs-Nice naar zijn hand weten te zetten. De rappe man was de snelste in een massasprint na een relatief gemakkelijke dag in de Franse WorldTour-koers. Hij hield alle grote spurtersnamen af na een chaotische finale. Laurence Pithie (Groupama-FDJ) pakte de leiderstrui over van Olav Kooij, die niet mee kon sprinten.

Na de klinkende zege van Olav Kooij op dag één, stond het peloton op maandag de op papier makkelijkste etappe van deze week te wachten. In de 178 kilometer lange rit tussen Thoiry en Montargis stonden er nauwelijks hoogtemeters op de rol en ook de wind bleef afzijdig, waar ze bij de A.S.O. stiekem toch wel op gehoopt hadden in deze regio van Frankrijk.

Vanuit de start vertrokken Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost) en Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) op avontuur, voornamelijk gericht op de bergpunten. Rutsch won het van zijn Franse vluchtmakker en mocht zo een dagje langer in de bollentrui koersen, waarna de twee zich weer lieten afzakken naar het peloton. In de grote groep stonden alle neuzen dezelfde kant op: het zou een massaspurt worden.

Bij gebrek aan animo valt Eenkhoorn maar aan

Zodoende werd het eerste uur relatief rustig afgewerkt, waarna Pascal Eenkhoorn van Lotto-Dstny er maar besloot voor te gaan rijden. Hij kreeg de ruimte, terwijl kopman Arnaud De Lie in het peloton een praatje sloeg met Remco Evenepoel. Het duurde echter niet lang vooraleer Eenkhoorn het nutteloze van zijn poging inzag, ook hij liet zich weer inlopen in de wandeletappe.

Arvid de Kleijn wordt Arvid de Groot: Nederlander boekt eclatante spurtzege in Parijs-Nice, Kooij leider af

Burgaudeau en Rutsch zorgden halfweg koers voor een tweede onderbreking bij een nieuw bergspurtje, waar ook Pierre Latour als ploegmaat van die eerste aan deelname. Een slimme zet, want op die manier kon Burgaudeau Rutsch virtueel uit de bollentrui rijden. De Duitser kon de twee Fransen namelijk geen loer draaien. Tezamen lieten ze zich weer uitzakken naar het peloton, waar Koen Bouwman het tempo reguleerde.

Fel tussensprintje tussen Van Poppel en Pedersen opmaat voor hectische finale

Op circa zestig kilometer van de aankomst schoot het peloton toch wat in gang, wetende dat er net als zondag bonificaties te verdelen waren onderweg. In dit gespuis viel ook de eerste valpartij - zonder erg - te melden, van Gianni Moscon (Soudal Quick-Step) en Donovan Grondin van Arkéa - B&B Hotels. Zij konden dus niet meedoen aan de tussensprint, waar nog een fel gevecht werd uitgevochten tussen Roglic-knecht Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) en het Lidl-Trek-duo Pedersen en Mattias Skjelmose. Pedersen kwam bijna ten val en finishte uiteindelijk nog voor zijn kopman, terwijl Van Poppel de maximale zes seconden meegreep.

Na deze kleine opleving zakte het tempo opnieuw wat terug, waardoor er weer tijd was om wat af te babbelen. Arnaud De Lie zat daarbij constant in het laatste wiel, deze Parijs-Nice draait voor hem vooral om herstellen van zijn val in Le Samyn. Vanuit de verte zag hij het peloton dus ook in gang schieten. Op het moment dat er nog elf kilometer verreden moest worden, stegen de nervositeit en het tempo aanzienlijk voor het laatste deel van de rit.

De volgende tussenversnelling kwam op enkele kilometers van de meet in Montargis, waarbij de mannen van Visma | Lease a Bike relatief ver leken te zitten. dsm-firmenich PostNL zat juist wél voorin, maar richting de laatste rotondes moesten de kaarten toch opnieuw geschud worden. Tudor leek daarbij lange tijd in goede positie te zitten, maar in de chaos leek niemand de boel écht op orde te krijgen. Visma | Lease a Bike pakte de kop, maar Kooij zat er niet.

Vervolgens trok Decathlon AG2R de spurt van ver aan, maar was het Danny van Poppel die remonteerde. De man uit Moergestel werd op zijn beurt voorbijgestoken door De Kleijn, die zo een prachtige zege boekte namens Tudor. Pithie (Groupama-FDJ) en Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) werden tweede en derde.

Uitslag etappe 2 Parijs-Nice 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws